Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ursul a atacat din nou în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Ursul a atacat din nou în judeţul Harghita
Ursul a atacat din nou în judeţul Harghita

Ursul a atacat din nou în judeţul Harghita

„Doar în minister se hibernează”

Un bărbat de 40 de ani din Sântimbru-Băi a fost atacat de urs, în ultima zi a anului trecut, animalul fiind alungat de câini. În urma întâlnirii cu ursul, victima a ajuns la spital, unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale.

„Chiar dacă toţi am învăţat aşa, că ursul toată iarnă hibernează, se pare că acest lucru nu mai este valabil – acest lucru poate fi confirmat de Balogh Benedek, din Sântimbru-Băi, atacat de urs în data de 31 decembrie 2017.

Gospodarul de 40 ani, care se ocupă cu creşterea oilor, având o turmă de 400 de exemplare, trecea pe lângă pârâul Ursului, când atenţia i-a fost atrasă de lătratul vehement al câinilor. Din tufişuri a apărut un urs destul de mare, care a sărit la gospodar. În urma atacului, gospodarul a căzut, alegându-se cu lovituri la nivelul capului. Câini au alungat într-un final ursul, iar gospodarul a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, fiind supus deja unei intervenţii chirurgicale”, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al Consiliului Judeţean Harghita.

Conform sursei citate, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a vizitat personal victima la spital, imediat ce a aflat despre acest incident. „Urme după urme. Nu este adevărat că ursul hibernează, în această perioadă mănâncă rămăşite de afine, de măceşe şi intră în zonele populate de om, în căutarea hranei. Nu de mult am văzut urmele unui urs cu doi pui”, a povestit Balogh Benedek, conform sursei citate.

Bărbatul a mai spus că toată viaţa s-a ocupat cu creşterea animalelor şi, în ciuda greutăţilor şi a pericolelor, va continua această activitate. Acesta a mai precizat că a participat şi la mitingul din 5 iulie din faţa ministerului, când peste 600 de oameni din judeţele Braşov, Covasna, Mureş şi Harghita şi-au exprimat nemulţumirea faţă de activitatea ministerului legat de problema marilor carnivore. Potrivit documentului, la dezbaterea publică organizată de Comisia pentru mediu a Senatului, din 17 noiembrie, reprezentanţii ministerului de resort au promis că în decembrie vor pune în dezbatere publică planul de management pentru marile carnivore, însă acest lucru nu s-a întâmplat. „Deşi s-a promis, am rămas cu promisiunea. Se pare că doar în minister se hibernează, cei din Harghita văd zilnic urme proaspete de urs în zăpadă, ceea ce dovedeşte că ursul nu hibernează, iar lipsa hranei din pădure îl face şi mai periculos”, a afirmat preşedintele Borboly Csaba, care consideră că cea mai mare lipsă a legislaţiei în vigoare este faptul că nu prevede nici cea mai mică despăgubire pentru persoanele atacate de urşi, dar reglementează clar despăgubirile ce trebuie plătite în cazul uciderii unui urs fără autorizaţiile necesare.

Asociaţia pentru Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita face un apel la sprijinirea victimelor atacurilor de urşi şi aşteaptă donaţiile în contul: RO23 RZBR 0000 0600 1965 8387.

Conform Biroului de presă al CJ Harghita, Borboly Csaba a accentuat din nou: nu vrea ca urşii să fie ucişi şi să dispară din judeţul Harghita, „vrem doar ca viaţa şi integritatea fizică a oamenilor să fie prioritară. În lipsa unor măsuri responsabile, care să crească sentimentul de siguranţă în rândul comunităţilor din Harghita, există pericolul ca situaţia să escaladeze peste limitele legale”. „Solicităm ca ministrul de resort să emită ordin de derogare pentru anul 2018 încă din luna ianuarie, iar numărul de cote rămase din 2017 să fie valabil până la epuizare. Doar în judeţul Harghita vorbim de aproximativ 50-60 de exemplare dovedite periculoase – şi a fost autorizată extragerea numai a 8 exemplare”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.