Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Anul 2018 a început, şi nu oricum, ci cu schimbări importante | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » Anul 2018 a început, şi nu oricum, ci cu schimbări importante
Anul 2018 a început, şi nu oricum, ci cu schimbări importante

Anul 2018 a început, şi nu oricum, ci cu schimbări importante

Dacă de sărbători – Crăciun şi Anul Nou – aţi urat celor dragi, prietenilor, cunoscuţilor, vecinilor şi mai ştiu eu cui sănătate, bine aţi făcut, pentru că fără sănătate va fi greu să digerăm toate schimbările considerabile privind felul în care se plătesc taxele. Sărbătorile au trecut, repede, poate prea repede şi iată-ne reveniţi în viaţa reală, cu „surprize”, unele ştiute, altele bănuite, dar care au şi început să-şi facă efectul, având în vedere faptul că deja au trecut câteva zile de la începutul noului an.

Schimbările importante, despre care veţi afla în cele ce urmează, se referă atât la populaţie, cât şi la firme, vizând contribuţiile sociale, salariile sau impozitele. Cele mai importante măsuri, aşadar, intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2018 sunt:

Salariul minim

Salariul minim brut pe economie creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei.

În paranteză fie spus, această majorare nu poate fi motiv de bucurie, pentru că, de fapt, cei ce vor fi încadraţi cu salariul minim vor primi în mână nu cât reprezintă diferenţa dinte 1.900 şi 1.450, adică 450 de lei, ci mult mai puţin, în jur de (fără a face un calcul exact) 150-200 de lei. Dar vă sugerez să priviţi partea plină a paharului, din cei 1.450 de lei nu se ia, ci se adaugă.

 Impozitul pe venit

Impozitul pe venit scade de la 16% la 10% pentru persoanele care obţin venituri din salarii, pensii, activităţi independente, însă pentru veniturile din dividende se menţine cota de 5%.

Pilonul II de pensii

Cota de contribuţie la Pilonul II de pensii se reduce de la 5,1% la 3,75%, în condiţiile majorării salariilor, valoarea achitată fiind similară celei virate anul trecut.

Pensii şi sănătate

Plata contribuţiei sociale (pensii şi sănătate) trece din sarcina angajatorului în cea a angajaţilor, dar sumele sunt reţinute şi virate tot de către angajatori. Aceştia vor mai suporta doar o contribuţie asiguratoare de muncă, de 2,25% din fondul de salarii, care acoperă riscurile de şomaj, accidentele de muncă, concediul medical şi creanţe salariale.

Astfel, nivelul contribuţiilor calculate la un salariu brut scade cu două puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%. Din acest cuantum, 35% este suportat de angajat, cu 25% pentru pensii şi 35% pentru sănătate.

Pe de altă parte, angajatorii ar trebui să majoreze salariile brute cu circa 20 la sută, astfel încât veniturile nete ale angajaţilor să rămână neschimbate sau să compenseze această diferenţă cu sume reprezentând prime sau bonusuri.

Persoanele cu activităţi independente

În ceea ce priveşte persoanele cu activităţi independente, precum avocaţi, jurnalişti, scriitori, notari sau medici, vor achita contribuţiile sociale calculate la nivelul salariului minim pe economie, nu raportate la sumele obţinute din activităţi, ca până acum.

CASS

Cota pentru asigurările sociale de sănătate (CASS), stabilită de la 1 ianuarie 2018 la 10%, este datorată de persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau cu obligaţia de plată a contribuţiei.

Excepţie

Este eliminată excepţia de la plata CASS pentru persoanele care au venituri din investiţii sau alte surse dacă obţin şi venituri din salarii şi pensii.

Cei care nu sunt exceptaţi…

…vor plăti CASS dacă obţin  venituri anuale care însumează cel puţin 12 salarii  minime (adică 22.800 lei, la un salariu minim de 1.900 lei), din una sau mai multe surse de venituri, precum activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii (dobânzi, dividende etc.), activităţi agricole, asocierea cu o persoană juridică sau din alte surse.

Dacă plafonul a fost depăşit

În situaţia în care plafonul de 22.800 de lei a fost depăşit, contribuabilul trebuie să depună la ANAF, până la 31 ianuarie 2018, formularul 600, în care va bifa că a depăşit plafonul, urmând să achite contribuţia CASS pentru 2018 în valoare fixă de 2.280 lei, plătită în patru tranşe trimestriale. Termenele de plată pentru fiecare tranşă, în valoare de 570 de lei, sunt: 26 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 21 decembrie 2018.

Dacă

Dacă după însumarea veniturilor enumerate mai sus (activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii <dobânzi, dividende>, activităţi agricole, asocierea cu o persoană juridică sau din alte surse) obţinute în 2017, suma rezultată este mai mică, adică sub plafonul minim, nu există obligaţia depunerii declaraţiei 600 şi nu se plăteşte CASS în 2018.

Referitor la dividende

În cazul repartizării de dividende în anii anteriori, pentru care a fost achitat impozitul, însă nu au fost ridicate de către asociaţi în anii respectivi, ci în anul 2017, suma depăşind plafonul de 22.800 de lei, contribuabilul nu va achita CASS pentru 2018, întrucât baza impozabilă fusese declarată anterior anului 2017.

Angajaţii din sistemul public

Aceştia vor beneficia, începând cu 1 ianuarie 2018, de vouchere de vacanţă, până la 30 noiembrie 2018, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat.

Înainte de plecarea din ţară

Persoanele care părăsesc ţara pentru o perioadă mai mare de 180 de zile într-un an trebuie să anunţe Fiscul cu 30 de zile înainte de plecare, depunând un formular de rezidenţă fiscal, în caz contrar riscând amenzi.

Indemnizaţia pentru creşterea copilului

Indemnizaţia minimă de creştere a copilului se va majora de la 1.233 de lei la 1.250 de lei, fiind schimbată raportarea acesteia la Indicele Social de Referinţă (ISR), în loc de salariul minim, indemnizaţia minimă este stabilită la echivalentul a 2,5 ISR, iar cea maximă la 8.500 lei.

Atenţie, angajatori!

De la 1 ianuarie 2018 va fi sancţionată cu închisoarea de la 1 la 6 ani neplata CAS de către angajator.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.