Se preconizează ca în cursul acestei zile toţi medicii de familie din judeţ să aibă contractele adiţionale semnate | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Sănătate » Se preconizează ca în cursul acestei zile toţi medicii de familie din judeţ să aibă contractele adiţionale semnate
Se preconizează ca în cursul acestei zile toţi medicii de familie din judeţ să aibă contractele adiţionale semnate

Se preconizează ca în cursul acestei zile toţi medicii de familie din judeţ să aibă contractele adiţionale semnate

Până ieri, din 148 de contracte, 110 erau semnate

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, ec. Duda Tihamér, spunea că până ieri, la ora 11:00, la nivelul judeţului, din 148 de contracte cu medicii de familie, 110 erau deja semnate şi că speră ca în cursul zilei de azi toţi furnizorii de servicii medicale să semneze contractele.

Acesta a explicat şi de ce s-a ajuns în situaţia de a se discuta, practic din nou, despre faptul că medicii de familie nu vor mai elibera reţete compensate sau trimiteri către specialişti, iar serviciile să fie plătite de către pacienţi.

Astfel, arăta ec. Duda Tihamér, cele 148 de contracte semnate anul trecut de medicii de familie harghiteni erau încheiate pe baza unui contract-cadru valabil pentru anii 2016 şi 2017 şi a normelor de aplicare ale acestuia. Totodată, pentru că până la sfârşitul anului 2017 nu s-a aprobat bugetul ţării (şi implicit nu putea fi defalcat), nici sistemul de sănătate nu se putea finanţa, astfel că pentru primele 3 luni se alocă o sumă de bani care să acopere nevoile financiare.

La fel ca şi anii trecuţi, pentru primele luni din an, până ce se semnează noile contracte-cadru, se încheie acte adiţionale care prelungesc celelalte contracte. Aşa a fost şi acum, când, pe baza unei Hotărâri de Guvern şi a unui Ordin de ministru, aplicabilitatea contractului-cadru valabil pentru anii 2016-2017 şi a normei de aplicare s-a prelungit până la sfârşitul lunii martie 2018.

„În aceste condiţii – spunea preşedintele CAS Harghita – noi, la sfârşitul anului trecut, am iniţiat semnarea unor acte adiţionale cu toţi furnizorii de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale din judeţ. În total avem 385 de contracte valabile cu toţi furnizorii; dintre aceste 385, 148 sunt cu medicii de familie”.

Pe 28 decembrie, când s-a aprobat bugetul şi s-a avut baza legală, au fost trimise tuturor furnizorilor actele adiţionale şi o adresă prin care reprezentanţii CAS Harghita îi rugau să meargă să le semneze, iar în cazul în care nu puteau să se deplaseze, să semnaleze dacă nu doresc continuarea colaborării, ceea ce însemna că din 3 ianuarie îşi pot desfăşura activitatea, dar în afara contractului cu Casa. În cazul concret al medicilor de familie, asta înseamnă că nu mai pot elibera reţete compensate, nu mai pot elibera bilete de trimitere şi toate serviciile ar fi fost contra-cost.

„Până la sfârşitul zilei de 29 decembrie, ultima zi de lucru, nimeni nu ne-a semnalat că nu ar dori să continue această colaborare, deci să semneze actul adiţional”, arăta ec. Duda Tihamér. Şi tot atunci, în ultima zi de lucru din an, au semnat contractele adiţionale 30 de medici de familie, dintr-un total de 148.

Miercuri, CAS Harghita a trimis o altă adresă medicilor de familie, prin care li se aducea la cunoştinţă că-şi pot expune opţiunea de a nu semna contractele până la ora 13:00, aceeaşi zi. Iar 5 medici de familie au spus că nu doresc semnarea lor, pentru că nu li s-au îndeplinit dorinţele şi nu au beneficiat de rezultatele negocierilor pe care le-au iniţiat şi le-au avut cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Ulterior, şi aceşti 5 medici se pare că s-au răzgândit, pentru că, afirma ec. Duda Tihamér, „în cursul zilei de 3 şi în dimineaţa acestei zile (joi ­– n.a.), toţi medicii de familie ne-au transmis mesajul că vor semna actele adiţionale (inclusiv cei 5), în aşa fel încât putem vorbi despre faptul că toţi furnizorii de servicii medicale au semnat sau vor semna până la sfârşitul acestei săptămâni contractele. Ceea ce este un lucru bun şi benefic în primul rând pentru persoanele asigurate”.

Negocieri pentru viitoarele contracte

În perioada următoare, spunea preşedintele CAS Harghita, vor urma negocieri între reprezentanţii medicilor de familie şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a se semna contractele ce vor intra în vigoare la începutul lunii aprilie.

„În tot acest proces de negociere, fiecare parte îşi exprimă punctele de vedere şi are solicitări. Vor fi acceptate acele solicitări care asigură această stare de echilibru de care am vorbit.

Urmează ca în aceste 3 luni să se continue aceste discuţii ca să se aprobe contractul-cadru şi normele de aplicare şi sperăm ca să avem contracte noi începând cu 1 aprilie”, arăta ec. Duda Tihamér.

LIVIU CÂMPEAN

Update: Preşedintele CAS Harghita a declarat că astăzi toți furnizorii de servicii medicale, inclusiv medicii de familie, au semnat contractele adiționale.

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.