Urşii „înroşesc” din nou liniile telefonice | Informația Harghitei - jurnal independent Urşii „înroşesc” din nou liniile telefonice | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Societate » Urşii „înroşesc” din nou liniile telefonice
Urşii „înroşesc” din nou liniile telefonice

Urşii „înroşesc” din nou liniile telefonice

  • Aproximativ 180 de apeluri la 112 din cauza acestor animale sălbatice, dintre care peste 20 numai în ultima săptămână

Aproape 180 de apeluri la 112 prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona diverselor localităţi din Harghita au fost înregistrate, la dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, de la începutul anului şi până ieri, peste 20 dintre acestea fiind primite numai pe parcursul săptămânii trecute.

Potrivit unui comunicat al IJJ Harghita, la dispeceratul instituţiei au fost primite, în ultima săptămână, 25 de astfel de apeluri prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona localităţilor Sisacău, Lacu Roşu, Ciucsângeorgiu, Zetea, Băile Tuşnad, Suseni, Frumoasa, Cristuru Secuiesc, Ulieş, Corbu,  Odorheiu Secuiesc, Praid, Miercurea-Ciuc şi Siculeni, precum şi pe drumul naţional DN 11C, care leagă Bixad de Lacul Sfânta Ana. Cele mai multe apeluri, respectiv 4, au fost primite din Miercurea-Ciuc, dar oamenii au sunat la 112 de 3 ori şi din Suseni.  În ceea ce priveşte apelurile efectuate din Miercurea-Ciuc, IJJ Harghita a informat că acestea au fost primite în 6 şi 7 iulie, fiind trimise echipaje de jandarmerie pentru a interveni. Jandarmii au alungat în afara zonelor locuite urşii care se aflau în căutare de hrană în curţile oamenilor, dar şi în ştrandul de la marginea localităţii. Din satul Izvoare al comunei Zetea au fost primite apeluri în data de 3 iulie, prin care era semnalată prezenţa unei ursoaice cu 3 pui, echipajele de jandarmerie ajunse la faţa locului reuşind să alunge ursul în afara zonelor locuite. Din Băile Tuşnad au fost efectuate 2 apeluri, în data de 5 iulie, un exemplar de urs fiind extras prin împuşcare, iar în cazul celui de-al doilea s-a luat măsura tranchilizării şi relocării. În data de 8 iulie, jandarmilor harghiteni le-a fost redirecţionat un apel din judeţul Covasna, prin care era semnalată prezenţa unui urs care nu se mişca pe marginea drumului naţional DN 11C. Echipajul de jandarmerie a constatat că de fapt acesta se odihnea la marginea drumului şi a trecut la alungarea animalului înspre pădure. Tot 2 apeluri au fost primite şi din comuna Ciucsângeorgiu, dar de fiecare dată ursul a părăsit singur zona unde i se semnalase prezenţa. Nici în urma apelurilor recepţionate în data de 6 iulie din localităţile Praid, Odorheiu Secuiesc şi Corbu nu a fost nevoie de intervenţia echipajelor de jandarmerie trimise la faţa locului.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent.

„De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita 179 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie. Pe timpul intervenţiilor nu au fost înregistrate pagube sau alte incidente. Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, se mai arată în comunicatul IJJ Harghita. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.