Tehnică nouă de intervenţie în judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Tehnică nouă de intervenţie în judeţ
Tehnică nouă de intervenţie în judeţ

Tehnică nouă de intervenţie în judeţ

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita au primit recent o nouă autospecială de stingere şi un Post Medical Avansat tip I.

ISU Harghita a informat printr-un comunicat că autospeciala are o capacitate de 4.000 de litri de apă şi 200 de litri de material spumant, un modul de descarcerare şi un modul de acordare a primului ajutor medical în situaţii de urgenţă. Autospeciala este destinată intervenţiei pentru stingerea incendiilor în mediul urban şi rural, ce necesită cantităţi însemnate de substanţe stingătoare, punându-se accent pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenţie şi utilizarea apei cu randament ridicat de stingere.

Postul Medical Avansat dispune de un cort de tratament şi unul de triaj, adecvate pentru a trata simultan maximum 10 victime. Acesta include medicamentele şi materialele sanitare necesare îngrijirii a 15-20 de pacienţi, dintre care cel puţin 5 aflaţi în stare critică. Postul Medical Avansat şi autospeciala de stingere au fost achiziţionate în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020 şi au intrat săptămâna trecută în dotarea salvatorilor harghiteni.

„Reînnoirea parcului auto rămâne în continuare o prioritate pentru siguranţa şi calitatea intervenţiilor în situaţii de urgenţă, având în vedere că unităţile operative încă deţin tehnică de intervenţie cu durată de exploatare depăşită, iar serviciile oferite celor aflaţi în dificultate trebuie să se menţină la înalte standarde de calitate”, se arată în comunicatul ISU Harghita.

Potrivit sursei citate, în luna iunie a anului trecut, au fost semnate două acorduri-cadru privind furnizarea, la nivel naţional, a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor. În baza celor două acorduri-cadru, în valoare totală estimată de 779.670.873,52 lei cu TVA (aprox. 159 milioane euro), vor fi încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000 de litri, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 de litri. Astfel, până în prezent, 69 de autospeciale de 10.000 de litri au fost distribuite unităţilor operative şi completează tehnica specifică de intervenţie, necesară bunei gestionări a situaţiilor de urgenţă înregistrate la nivel naţional. Autospecialele sunt achiziţionate prin proiectul VIZIUNE 2020, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, a cărui valoare este de aproximativ 682 milioane euro. Prin implementarea proiectului se asigură îmbunătăţirea nivelului de dotare, înlocuirea autospecialelor cu durata normală de exploatare depăşită şi acoperirea deficitului.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.