Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Universitatea de Vară a Românilor de Pretutindeni de la Izvoru Mureşului, ediţia a XIV-a: Transilvania furată: incredibilul caz al Colegiului Unirea din Târgu Mureş | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Universitatea de Vară a Românilor de Pretutindeni de la Izvoru Mureşului, ediţia a XIV-a: Transilvania furată: incredibilul caz al Colegiului Unirea din Târgu Mureş
Universitatea de Vară a Românilor de Pretutindeni de la Izvoru Mureşului, ediţia a XIV-a: Transilvania furată: incredibilul caz al Colegiului Unirea din Târgu Mureş

Universitatea de Vară a Românilor de Pretutindeni de la Izvoru Mureşului, ediţia a XIV-a: Transilvania furată: incredibilul caz al Colegiului Unirea din Târgu Mureş

 „Prof. dr. Ioan Sabău Pop: „Statul român face gesturi de laşitate filantropică”

Forumul itinerant Transilvania furată a avut, joia trecută, o sesiune în cadrul Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, la care au participat prof. dr. Ioan Sabău Pop, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, jurnalistul Marcel Bărbătei, Mugurel Huţuleac, şeful pe ţară al sindicatului Exploatare-preparare uraniu şi Claudiu Damian, reprezentantul din Feldioara al aceluiaşi sindicat, Gheorghe Lirca şi Eugen Banca, din partea Asociaţiei proprietarilor de terenuri agricole, păduri şi fâneţe de pe Valea Mureşului, conducerea şi reprezentanţii părinţilor de la Colegiului Naţional Unirea din Târgu Mureş.

S-a precizat că, prin acţiunile şi procesele intentate de cele două forumuri s-au înapoiat statului român 46.000 ha de pădure, s-a discutat despre abuzurile şi ilegalităţile comise de un grup infracţional pe Defileul Mureşului şi Valea Gurghiului, despre distrugerea intenţionată a ciclului integrat în obţinerea energiei pe bază de uraniu, cea mai ieftină din lume la ora actuală şi despre inconştienţa unor autorităţi care au mai puţin de o lună să soluţioneze problema materialului instabil de pe platforma Feldioara.

Dintre toate aceste teme fierbinţi, generate de prostie, corupţie, incompetenţă şi politizarea proceselor de decizie, vom insista acum, cu puţine zile înaintea începerii noului an şcolar, asupra cazului de la Colegiul Naţional Unirea din Târgu Mureş, conducerea şi părinţii elevilor de la această instituţie de învăţământ acuzând că se încearcă desfiinţarea respectivei şcoli de elită, prin manipulare şi prin „segregarea elevilor români de cei maghiari”, în condiţiile în care până acum instituţia de învăţământ era una mixtă.

NazneanDirectoarea Colegiului Naţional „Unirea” Târgu Mureş, Andreea Năznean, a afirmat că, pe fondul retrocedării clădirii şcolii, pe care o consideră ilegală, Fundaţia Statusul Romano-Catolic a decis înfiinţarea unei şcoli cu predare exclusiv în limba maghiară, care se numeşte Liceul Teologic Romano-Catolic şi care a început să funcţioneze într-unul din corpurile imobilului colegiului. Drept urmare, începând cu anul 2014, o parte dintre clasele cu predare în limba maghiară din Colegiul „Unirea” au fost transferate la Liceul Teologic Romano-Catolic, directoarea susţinând că, atât funcţionarea noii şcoli, cât şi transferul elevilor au fost ilegale.

În plus, potrivit Andreei Năznean, elevii din ciclul primar de la secţia română au fost scoşi pur şi simplu din corpul de clădire în care funcţionează acum liceul cu predare în maghiară, mobilierul şi materialele didactice au fost depozitate pe coridor şi a fost nevoie de relocarea acestor copii şi a profesorilor într-o altă şcoală, învecinată.

Directoarea Colegiului Naţional „Unirea” şi-a exprimat în mai multe rânduri temerea că se doreşte desfiinţarea acestei unităţi şcolare şi a susţinut că s-au primit mai multe ameninţări în acest sens, atât scrise cât şi verbale.

„Am fost deja ameninţaţi, atât verbal cât şi în scris, iar temerea noastră este că vom fi, încetul cu încetul, evacuaţi din corpul A şi că vom intra în dizolvare. Prin înfiinţarea şi funcţionarea acestui Liceu Teologic Romano-Catolic, Colegiul Naţional Unirea, un colegiu de prestigiu, situat pe poziţia 27 în top licee naţionale, se doreşte să fie desfiinţat, pur şi simplu. Şi se ştie şi planul, pentru că am fost ameninţaţi şi acum, peste vară, că ni se iau zece clase, pe motivul lipsei de spaţiu. Deci, desfiinţezi o şcoală de elită, cu rezultate naţionale şi internaţionale, ca să funcţioneze ilegal o şcoală, pe bani publici”, a afirmat Andreea Năznean.

DeliaLa rândul său, Delia Peter, reprezentanta părinţilor din Colegiul Naţional „Unirea” Târgu Mureş şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor – filiala Mureş, a spus că este vorba de o „manipulare politică”, prin care se încearcă evacuarea cu forţa şi segregarea secţiei române de cea maghiară, în prezent în cadrul Colegiului.

Delia Peter susţine că se foloseşte acelaşi algoritm „de distrugere a unei şcoli mixte” ca în anul 2004, când elevii români „au fost scoşi” din Liceul Bolyai din Târgu Mureş şi că în spatele demersului se află aceleaşi personaje, unul dintre cei nominalizaţi fiind deputatul Borbely László.

„Se încearcă aceeaşi reţetă şi, dacă nu luăm atitudine, se va reuşi, pentru că sunt implicate aceleaşi personaje, acelaşi inspector şcolar general ( Ştefan Someşan), aceeaşi umbrelă de retrocedare şi, mai mult decât atât, acelaşi algoritm ca în 2004, când din nou un liceu – Liceul Bolyai – care îi ţinea şi pe români şi pe maghiari împreună trebuia să treacă prin ce trecem noi acum. Acel incident din 2004, am crezut că este un accident al democraţiei. (…) Trebuie să fim corecţi şi să spunem că aici este vorba de manipulare, de lideri politici ai UDMR care-şi bagă nasul într-o şcoală care în ultimii 20 ani ştia şi putea să îi ţină împreună şi pe români şi pe maghiari”, a declarat Delia Peter.

Ea a mai spus că acest demers va afecta imaginea oraşului, în care convieţuiesc paşnic români şi maghiari şi că, în ciuda faptului că a primit ameninţări, va continua să lupte pentru ca elevii să nu fie separaţi pe criterii etnice.

„Acest lucru nu face bine convieţuirii oamenilor de rând. Nu e de bine că s-a ajuns, în capul unora, la copiii noştri şi copiii voştri. Au fost diferite ameninţări la adresa mea, dar nu o să mă las pentru că ştiu că această cauză nu este a mea sau a copiilor mei, este cauza a o sută de profesori, o mie de elevi şi este cauza oraşului, în care trebuie să învăţăm împreună, să trăim împreună, în spiritul a 20 ani de democraţie”, a conchis Delia Peter.

MotorgaDirectorul adjunct al Colegiului Naţional „Unirea”, Maria Motorga, a menţionat că „problema noastră începe în vara anului 2015, când ni se pune în vedere că trebuie să eliberăm corpul B, în care pe atunci funcţionau ciclul gimnazial şi primar al Colegiului Unirea, secţia română şi maghiară. Peste vară, la presiunea cultelor şi a reprezentanţilor UDMR, părinţii de la secţia maghiară semnau nişte documente prin care plecau de la Colegiul Unirea spre un liceu care atunci nu exista legal”.

Dar au fost nemulţumiri şi în rândul părinţilor de la secţia maghiară, care au dorit să rămână în continuare în structura colegiului. Ea a dat citire unei scrisori a unei mame de la secţia maghiară care a susţinut că părinţii au fost manipulaţi să treacă la cealaltă şcoală şi că este vorba de o politică agresivă de învrăjbire. „Eu nu vreau ca fetiţa mea să trăiască ce am trăit noi în martie ’90. Se face din nou prea multă politică agresivă în oraş, din nou anumiţi extremişti au ajuns să-i învrăjbească pe români şi maghiari. Şi apoi ne întrebăm noi: de ce pleacă tinerii dintr-un oraş în care singura politică promovată de anumiţi iresponsabili este politica de asmuţire unul împotriva celuilalt”, se arată în scrisoarea menţionată.

Culmea este că această şcoală nu are nici astăzi documente legale de înfiinţare, nu are avizul ARACIP. „Mai mult – zice Maria Motorga – reprezentanţii acestei şcoli înfiinţate ilegal vin în 24 iunie la mine, director adjunct, că la 11 iulie trebuie să părăsesc corpul B pentru că el va fi folosit exclusiv de Liceul romano-catolic. Din nou nu se respectă legea, din nou se solicită epurarea corpului B de elevii români.”

PopLa rândul său, avocatul Ioan Sabău Pop, preşedinte al Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, a spus că înfiinţarea liceului teologic s-a făcut în mod ilegal, cu „semnificative” încălcări ale Legii Educaţiei Naţionale. El a explicat că o instituţie şcolară se înfiinţează în anul precedent pentru anul următor, lucru care nu s-a întâmplat la Târgu Mureş, că legea prevede că trebuie să existe cel puţin 300 de elevi, iar în cazul Liceului Romano-Catolic numărul era mult mai mic, că nu a existat un plan didactic şi că nu se pot crea două instituţii şcolare de acelaşi nivel, în aceeaşi clădire. În plus, Ioan Sabău a atenţionat că şi retrocedarea clădirii liceului este ilegală şi că „statul de drept, legea, drepturile cetăţenilor sunt absolut încălcate în acest demers”.

Este de precizat că organizaţia implicată în retrocedarea clădirii din Tg. Mureş, Statusul Romano-Catolic Transilvan (sau din Transilvania – Status Romano-Catholicus Transylvaniensis – a fost altoită pe corpul Bisericii Romano-Catolice Ungare, dar niciodată nu a fost recunoscută ca fiind legală, nici de autorităţile Imperiului Austro-Ungar, nici de statul român, nici de Papalitate. În schimb, prin hotărâri contra legii, Statusul a fost legalizat în urmă cu câţiva ani, printr-o sentinţă civilă a Judecătoriei Miercurea-Ciuc. (Lia Matei, G. Mihail)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.