Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ungaria şi-ar putea pierde dreptul de vot în Consiliul Uniunii Europene | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » (Inter)Național » Ungaria şi-ar putea pierde dreptul de vot în Consiliul Uniunii Europene
Ungaria şi-ar putea pierde dreptul de vot în Consiliul Uniunii Europene

Ungaria şi-ar putea pierde dreptul de vot în Consiliul Uniunii Europene

Parlamentul European a votat în favoarea invocării Articolului 7 împotriva Ungariei, pentru „încălcarea gravă a valorilor” europene

Invocarea Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona ar putea duce la pierderea de către Ungaria a dreptului la vot în cadrul reuniunilor Consiliului Uniunii Europene.

Eurodeputaţii au aprobat o rezoluţie propusă de liberali, social-democraţi şi stânga radicală, potrivit căreia „situaţia actuală din Ungaria constituie un risc clar de încălcare gravă a valorilor stipulate în Articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene şi justifică declanşarea procedurii prevăzute de Articolul 7”. Eurodeputaţii constată o „deteriorare gravă a statului de drept şi democraţiei” în Ungaria şi subliniază că „legile controversate trebuie suspendate sau retrase”.

Rezoluţia a fost aprobată cu 393 voturi „pentru”, 221 „împotrivă” şi 64 de abţineri. Documentul nu a fost sprijinit de Partidul Popular European, de care aparţine formaţiunea Fidesz a premierului ungar Viktor Orbán.

Comisia Parlamentului European (PE) pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne urmează să elaboreze un raport cu privire la Ungaria, după care PE va decide prin vot asupra lansării primelor măsuri ale Articolului 7, notează MTI.

La finele lui aprilie, Comisia Europeană a anunţat că a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu controversata lege privind universităţile, care ameninţă să ducă la închiderea Universităţii Central Europene (CEU), finanţată de miliardarul american George Soros. Scrisoarea de punere în întârziere trimisă Guvernului constituie prima etapă a procedurilor de infringement pe care le poate lansa Comisia Europeană şi care ar putea duce la final la sancţiuni financiare dure când o ţară nu respectă legislaţia Uniunii Europene.

Ministrul de Externe ungar crede că este un atac al „reţelei lui George Soros”

Ministrul de Externe ungar, Péter Szijjártó, a declarat că rezoluţia prin care Parlamentul European (PE) a cerut miercuri suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE este în opinia sa un atac al „reţelei lui George Soros”, relatează agenţiile MTI şi EFE.

Aplicarea Articolului 7 a mai fost cerută în trecut pentru a sancţiona politicile premierului Viktor Orbán, dar nu s-a ajuns niciodată la suspendarea dreptului de vot, măsură pentru care este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre ale UE.

Amintind de raportul elaborat în anul 2013 de către eurodeputatul portughez Rui Tavares, Szijjártó a spus miercuri că „în locul raportului Tavares” acum avem practic un „raport Soros”.

El a asigurat că indiferent de presiunile care vor fi puse pe Guvernul ungar şi indiferent câte rapoarte va aproba Parlamentul European, „nici un imigrant ilegal nu va putea intra în Ungaria”.

Instituţiile europene sunt nemulţumite de unele politici promovate de premierul Orbán, respectiv modificările legislative ce privesc politica de azil pentru refugiaţi, organizaţiile nonguvernamentale şi educaţia. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.