Un urs şi-a făcut recent apariţia şi în zona oraşului Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Un urs şi-a făcut recent apariţia şi în zona oraşului Bălan
Un urs şi-a făcut recent apariţia şi în zona oraşului Bălan

Un urs şi-a făcut recent apariţia şi în zona oraşului Bălan

Urşii au început să îşi facă din nou simţită prezenţa în diverse localităţi ale judeţului Harghita, iar oraşul Bălan nu face excepţie în această privinţă. Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat publicaţiei noastre că un urs a fost văzut, zilele trecute, în zona platformei pentru deşeuri de la marginea localităţii, dar este posibil ca animalul sălbatic să fi fost doar în trecere.

„Un urs ne-a făcut un control la platforma pentru gunoi de la periferia oraşului. Nu vine zilnic, dar încercăm să aflăm dacă a fost doar în trecere sau se va stabili la noi în oraş. Cred că doar o singură dată s-a întâmplat. Discutând un pic cu vânătorii din zonă am aflat că este posibil să fi fost doar în trecere şi simţind mirosul s-a apropiat de platformă”, a afirmat Gheorghe Iojiban. Primarul oraşului Bălan a mai spus că se monitorizează în continuare situaţia şi se ţine legătura cu asociaţia de vânători din zonă, autorităţile locale sperând că a fost vorba doar despre un caz izolat. „Pot să spun că de mai bine de o jumătate de an nu am avut deloc astfel de situaţii şi este în prezent linişte în zonă”, a adăugat Gheorghe Iojiban.

În ultimele zile, urşii şi-au făcut apariţia în diverse localităţi ale judeţului.

Numai la sfârşitul săptămânii trecute, jandarmii harghiteni au primit 5 apeluri prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona localităţilor Odorheiu Secuiesc, Sărmaş şi Şoimuşu Mic. În localitatea Şoimuşu Mic, un astfel de animal sălbatic a rănit un bărbat aflat în spatele curţii casei sale, fiind necesară transportarea sa la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Pe parcursul anului trecut, la dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita au fost primite 311 apeluri prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite.

Urşii au provocat, anul trecut, probleme semnificative în gospodăriile harghitenilor, comisia de specialitate pentru evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice fiind convocată în câteva sute de cazuri. Sălbăticiunile au ucis peste 400 de animale domestice, în principal ovine şi bovine şi au provocat şi pagube fermierilor pe o suprafaţă totală de 119 hectare de culturi.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.