Un semnal de alarmă cu privire la mesajele ostile României | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » (Inter)Național » Un semnal de alarmă cu privire la mesajele ostile României
Un semnal de alarmă cu privire la mesajele ostile României

Un semnal de alarmă cu privire la mesajele ostile României

Zeci de posturi TV şi zeci de posturi radio emit în România EXCLUSIV în limba maghiară

Zeci de posturi TV şi de radio emit pe teritoriul României exclusiv în limba maghiară. Toate aceste posturi sunt autorizate de Consiliul Naţional al Audiovizualului, iar conţinutul emisiunilor nu este monitorizat în nici un fel. În majoritatea cazurilor, emisiunile TV nu sunt subtitrate în limba română. De cele mai multe ori aceste posturi TV şi de radio fac propagandă extremistă maghiară împotriva României.

Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, a evidenţiat la Cluj-Napoca, cu ocazia Conferinţei internaţionale dedicate marcării a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei, respectiv de la semnarea şi ratificarea de către România a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, buna şi fructuoasa colaborare pe care organismul a avut-o cu ţara noastră şi performanţele României în domeniu: „Comisia a putut observa că România a avut întotdeauna o abordare pozitivă şi constructivă în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naţionale. De asemenea, a putut constata preocuparea reală a autorităţilor române pentru respectarea Convenţiei-cadru şi a standardelor aplicabile. (…) Mă bucur să observ că modelul românesc de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este astăzi unul bazat pe recunoaşterea şi aprecierea diversităţii, valorificând interculturalitatea drept mijloc de a dezvolta o societate diversă, dar unită şi paşnică”.

Imediat, Ungaria a reacţionat prin intermediul Institutului de Cercetare pentru Politică Naţională de la Budapesta, potrivit căruia declaraţiile făcute la Cluj de preşedintele Comisiei de la Veneţia slăbesc mecanismele de control asupra protecţiei minorităţilor europene şi eficienţa acestora. Analiza institutului a fost realizată cu ocazia conferinţei de la Cluj, pe tema minorităţilor, în cadrul căreia Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, a afirmat că protecţia minorităţilor din România este exemplară. Institutul din Ungaria a constatat faptul că modelul românesc nu poate fi calificat drept exemplar.

Despre cât de „greu” o duce comunitatea maghiară din România vorbesc de la sine zecile de posturi TV şi de radio autorizate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi care emit exclusiv în limba maghiară. Atât de „prigonită” şi „suferindă” este comunitatea maghiară din România încât climatul social şi politic existent în România i-a permis acesteia să aibă zeci de posturi TV şi de radio care emit pe teritoriul României exclusiv în limba maghiară. Nu unul sau două, ci zeci de astfel de posturi pe tot cuprinsul Transilvaniei.

Potrivit unui document al CNA, pe teritoriul României sunt autorizate să emită în limba maghiară zeci de posturi TV şi de radio locale. Atenţie, este vorba de posturi TV şi de radio înfiinţate de firme din România după legislaţia audiovizuală din România.

La toate aceste posturi TV şi de radio se mai adaugă alte două, poate chiar trei, duzini de posturi TV exclusiv în limba maghiară retransmise prin cablu din Ungaria, şi care emit exclusiv în limba maghiară în mai toată Transilvania. Acestora li se mai adaugă şi posturi TV on-line (spre exemplu, cel controlat de Consiliul Judeţean Harghita) care emit, de asemenea, exclusiv în limba maghiară.

De foarte multe ori, toate aceste posturi sunt finanţate direct sau indirect, din fonduri publice, prin intermediul instituţiilor publice controlate de elita politică a comunităţii maghiare din România, în majoritatea cazurilor de UDMR.

Prin comparaţie, românii din Ungaria nu au nici un fel de post TV sau de radio local care să emită emisiuni în limba română în zonele locuite de aceştia. Mai mult chiar, posturile publice de televiziune din România, TVR 1 spre exemplu, nu se recepţionează decât în anumite zone din Ungaria locuite de români, zone întregi în care românii au o pondere însemnată fiind complet lipsite de posturi TV din România. Românii care vor să aibă acces la posturi TV româneşti şi-au achiziţionat antene parabolice din România.

Românii din Ungaria beneficiază de 25 minute pe săptămână (miercuri) de emisiune în limba română la postul public de televiziune din Ungaria şi de două ore pe zi de emisiune în limba română la postul public de radio din Ungaria.

Prin comparaţie, postul public de televiziune din Ungaria – Duna TV – emite pe teritoriul României exclusiv în limba maghiară. Postul militează deschis în favoarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a maghiarilor din zona Covasna-Harghita-Mureş şi în favoarea anulării Tratatului de la Trianon.

În contextul războiului din Ucraina şi a evoluţiei geopolitice a zonei, precum şi la lumina relaţiilor mai mult decât cordiale dintre Budapesta şi Moscova, România tolerează o situaţie care pe termen lung va deveni o bombă cu ceas. Nici o instituţie publică din România nu monitorizează ce fel de mesaje sunt transmise prin intermediul acestor zeci de posturi TV şi de radio care emit exclusiv în limba maghiară pe teritoriul României. Opinia publică românească nu cunoaşte ce fel de mesaje promovează în limba maghiară aceste posturi TV şi de radio. Comunităţi întregi de maghiari din România sunt educate de mai bine de 20 de ani prin intermediul acestor mijloace de comunicare în masă să lupte împotriva Tratatului de la Trianon şi pentru autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor din zona Covasna-Harghita-Mureş. De cele mai multe ori mesajele transmise prin intermediul acestor posturi TV şi de radio sunt şovine, imparţialitatea şi obiectivitatea fiind abandonate în favoarea mesajului extremist maghiar.

Centrul European de Studii Covasna-Harghita dă publicităţii regulat rapoarte de monitorizare a presei scrise din Transilvania (zona Covasna-Harghita). Cei care nu vorbesc limba maghiară pot afla astfel, stupefiaţi, cum este batjocorită istoria României şi cum se face propagandă extremistă maghiară în favoarea anulării Tratatului de la Trianon, a realipirii Transilvaniei la Ungaria sau în favoarea mult-visatei autonomii pe criterii etnice a maghiarilor din zona Covasna-Harghita-Mureş.

Din păcate, însă, absolut nimeni nu monitorizează emisiunile în limba maghiară promovate de aceste zeci de posturi TV şi de radio. Având în vedere agresivitatea presei scrise de limba maghiară din zona Covasna-Harghita, sau din zona Carei spre exemplu, la adresa României, ne putem imagina doar ce fel de mesaje sunt transmise prin intermediul acestor zeci de posturi TV şi de radio locale.

Dacă emisiunea în limba maghiară de la postul public de televiziune din România nu ezită să fie o tribună a propagandei şovine şi extremiste maghiare, ne putem doar imagina despre ce fel de emisiuni şi despre ce fel de mesaje poate fi vorba în cazul acestor zeci de posturi TV şi de radio care emit exclusiv în limba maghiară şi pe care nu le monitorizează nimeni.

Deşi sunt obligate de lege, toate aceste posturi TV emit fără a subtitra emisiunile în limba oficială de stat, eludând astfel un control al publicului de limbă română. Doar foarte rar anumite subiecte apar în presa românească şi doar atunci când subiectul scandalizează. De cele mai multe ori însă, aceste posturi TV şi de radio sunt instrumente de propagandă în favoarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice sau, mai grav, în favoarea anulării Tratatului de la Trianon şi a relipirii Transilvaniei la Ungaria.

Nimeni nu poate nega comunităţii maghiare din România accesul la o presă liberă în limba maghiară. Problema apare atunci când elita politică şi civică a comunităţii maghiare din România minte cu privire la situaţia comunităţii maghiare din România şi atunci când această presă liberă maghiară din România militează împotriva României.

Scopul acestei analize nu este acela de a nega maghiarilor din România accesul la o presă în limba maternă. Dimpotrivă, susţinem necesitatea unei prese în limba maghiară. Scopul acestui articol este însă acela de a trage un semnal de alarmă cu privire la mesajele, de foarte multe ori ostile României, promovate de această presă. Scopul acestei analize este şi acela de a reliefa încă o dată minciunile promovate de elita politică şi civică a comunităţii maghiare din România cu privire la situaţia acestei comunităţi care „suferă” şi ale cărei drepturi sunt „încălcate”, dar şi a face o comparaţie cu situaţia românilor din Ungaria, epuraţi etnic de statul ungar.

Atunci când există zeci de canale de comunicare în masă, posturi TV, de radio sau publicaţii scrise care promovează mesaje ostile României şi fac propagandă revizionistă maghiară putem fără discuţii afirma că avem de-a face cu un atentat la siguranţa naţională a României. Nu presa de limbă maghiară în sine este un atentat, ci mesajele ostile României pe care le promovează. (gandeste.org)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Din tot ce scrieți dvs. înseamnă că vina pentru manifestările extremiste publice aparține statului român prin CNA! Indivizi șovini între maghiari se vor mai găsi, dar dacă CNA ar sancționa posturile respective, ar crește responsabilitatea acestora. Nu extremiștii sunt de vină, ci statul român, pentru că îi lasă liberi să facă ce vor, ca într-un sat fără câini!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.