Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bugetul municipiului Odorheiu-Secuiesc, prejudiciat cu 475 mii lei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Bugetul municipiului Odorheiu-Secuiesc, prejudiciat cu 475 mii lei
Bugetul municipiului Odorheiu-Secuiesc, prejudiciat cu 475 mii lei

Bugetul municipiului Odorheiu-Secuiesc, prejudiciat cu 475 mii lei

Din raportul Camerei de Conturi Harghita pe anul 2014

Bugetul municipiului Odorheiu-Secuiesc a fost prejudiciat, în anul 2014, cu suma de 476 mii lei, reiese din raportul Camerei de Conturi Harghita în urma verificărilor efectuate anul trecut şi făcut publicat recent. De asemenea, au fost înregistrate abateri de la legalitate şi regularitate generatoare de venituri suplimentare, cuvenite bugetului local, în sumă de 51 de mii de lei. Mai exact, nestabilirea, neevidenţierea şi neurmărirea încasării veniturilor proprii (impozit pe clădiri, impozit pe teren şi taxă teren).

Principala abatere de la legalitate şi regularitate care a condus la prejudicierea bugetului localităţii se referă la un contract de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare. Potrivit documentului, în urma verificării contractului respectiv s-a constatat majorarea nelegală a unor obligaţii pe seama fondurilor bugetare, prin nerespectarea clauzelor din angajamentul legal iniţial. „În fapt, s-a reţinut că prin clauzele contractuale – aflate în concordanţă cu cerinţele OANRSC nr. 109/2007 – părţile au convenit asupra posibilităţii majorării anuale a tarifelor stabilite pentru activităţile specifice serviciilor de salubrizare a municipiului, cu rata inflaţiei oficiale. Contrar acestor clauze, pentru perioada anilor 2012-2013, entitatea audiată a angajat la plată şi a decontat concesionarului tarife de salubrizare a căilor publice rezultate prin aplicarea, asupra acestora, a unor parametri de ajustare supradimensionaţi”, se arată în raport. De asemenea, auditul a constatat faptul că abaterea în cauză are caracter de continuitate, existând constatări în acest sens şi pe perioada anilor 2009-2011, pentru valorificarea cărora s-a emis decizie executorie de către Camera de Conturi Harghita.

În urma abaterii menţionate, bugetul municipiului Odorheiu-Secuiesc a fost prejudiciat patrimonial cu suma de 299 mii lei, iar în timpul misiunii de audit au fost calculate foloase nerealizate în sumă de 129 mii lei, context în care prejudiciul total s-a estimat la valoarea de 428 mii lei. „Pentru înlăturarea abaterii generatoare de prejudiciu, în sumă estimată de 428 mii lei, s-au dispus măsuri pentru evaluarea exactă a prejudiciului estimat şi recuperarea acestuia, în termenul legal de prescripţie, în baza principiilor răspunderii civile şi/sau în baza principiilor răspunderii patrimoniale”.

O altă abatere generatoare de prejudiciu, în sumă estimată de 47 mii lei, a fost plata nelegală a unor drepturi de asistenţă socială cu titlu de ajutor de încălzire unor persoane neîndreptăţite.

Acţiunea de audit financiar al contului anual de execuţie bugetară pe anul 2014 a fost efectuat, la Primăria municipiului Odorheiu-Secuiesc şi la 27 de instituţii subordonate (grădiniţe, şcoli, spital, bibliotecă etc.), în perioada 26.05.2015-14.07.2015. În total au fost constatate un număr de 50 de abateri de la legalitate şi regularitate. Din acestea, nouă au fost constatate la ordonatorul principal de credite (primărie) şi 41 la instituţiile subordonate. În timpul misiunii de audit au fost remediate 36 de abateri, iar pentru valorificarea celorlalte s-a emis Decizia nr. 32/13.08.2015.

În urma controlului, auditorii publici au mai constatat abateri sau erori financiar-contabile în valoare totală de 21.563.000 lei, majoritatea acestora fiind remediate în timpul controlului. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.