Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un nou focar de pestă porcină africană confirmat oficial în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Un nou focar de pestă porcină africană confirmat oficial în Harghita
Un nou focar de pestă porcină africană confirmat oficial în Harghita

Un nou focar de pestă porcină africană confirmat oficial în Harghita

Mistreţii care vieţuiesc pe fondul de vânătoare 45 Mătişeni, aparţinând de AVPS Târnava Mare, unde a fost depistat animalul infectat cu virusul pestei porcine africane, vor fi împuşcaţi, în următoarele luni, pentru a preveni răspândirea bolii în gospodăriile populaţiei şi în fondurile de vânătoare învecinate. Cea mai apropiată localitate de focar este comuna Mugeni.

Pe fondul de vânătoare 45 Mătişeni, teritoriul administrativ al comunei Mugeni, după o partidă de vânătoare de mistreţi, au fost recoltate probe de către vânători şi trimise, de DSVSA Harghita, la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, unde avea să se identifice genomul virusului pestei porcine africane la unul dintre mistreţi.

„Am fost informaţi despre acest lucru joi, iar vineri s-a trimis proba la Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti, care a confirmat oficial existenţa bolii în cursul după-amiezii de ieri”, precum şi existenţa unui nou focar în judeţ, a declarat directoarea executivă adjunctă a DSVSA Harghita, Cristina Antal.

Ca şi în cazul primului focar de pestă porcină africană, de la Mărtiniş, a intrat în vigoare planul de măsuri privind combaterea şi eradicarea acestei boli, aprobat în cadrul şedinţei Centrului Local pentru Combaterea Bolilor.

Documentul prevede, între altele, măsuri precum vânarea integrală a celor aproximativ 60 de mistreţi catagrafiaţi pe fondul de vânătoare 45 Mătişeni, gestionat de Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AVPS) Târnava Mare, precum şi reducerea efectivelor de mistreţi din fondurile învecinate, neafectate de pesta porcină africană, izolarea animalelor domestice în adăposturi, pentru a nu veni în contact direct cu porcii mistreţi din fondul de vânătoare amintit sau cu alte materiale susceptibile de a fi contaminate.

În jurul locaţiei unde a fost vânat mistreţul purtător al virusului, s-a stabilit o zonă infectată pe o rază de opt kilometri şi încă o zonă tampon de 5 kilometri, împreună constituind zona afectată, de 13 kilometri, de jur împrejurul focarului. Potrivit reprezentanţilor DSVSA Harghita, zona infectată cuprinde localităţile Dejuţiu, Aluniş, Mugeni, Beta, Dobeni, Tăietura, Hoghia, Tăureni, Feliceni, Oţeni, Arvăţeni, Teleac, Nicoleşti, Alexandriţa, Obrăneşti, Vasileni, Ighiu, Iaşu, Ulieş, Daia, Petecu, Dârjiu, Mujna, Mătişeni şi Lutiţa. Zona tampon, de cinci kilometri în exteriorul zonei infectate, cuprinde localităţile Cireşeni, Poloniţa, Forţeni, Odorheiu Secuiesc, Văleni, Chinuşu, Locodeni, Mărtiniş, Bădeni, Rareş, Sânpaul, Petreni, Orăşeni – din judeţul Harghita, precum şi localităţile Ioneşti, Drăuşeni, Paloş, Beia în judeţul Braşov şi Archita din judeţul Mureş.

Toţi mistreţii sacrificaţi de vânători sau găsiţi morţi în zona afectată vor fi transportaţi în condiţii de biosecuritate la centrele de colectare, examinaţi de un medic veterinar oficial şi analizaţi. În cazul în care examenul va fi negativ, carcasa mistreţului poate fi valorificată pentru consumul propriu al vânătorului, fără a fi distribuită altor persoane. Carcasele cu rezultat pozitiv vor fi confiscate şi neutralizate sub supraveghere sanitar-veterinară.

S-a interzis accesul persoanelor neautorizate „din orice motiv” în pădure, iar la intrările şi ieşirile din zona infectată se instalează dezinfectoare individuale şi, dacă va fi necesar, se vor utiliza mijloace corespunzătoare de dezinsecţie.

S-a mai dispus, totodată, efectuarea unui recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploataţiile, acesta fiind actualizat de către proprietar. Toţi porcii din exploataţii vor fi ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra în contact cu porcii din exploataţie. Prin grija autorităţilor publice locale, la intrările şi ieşirile în şi din adăposturile porcilor, precum şi ale exploataţiilor care deţin porci, se vor instala imediat dezinfectoare.

Echipele mixte de poliţiştii şi jandarmii vor continua şi vor înăspri controale privind mişcarea animalelor vii, a produselor şi subproduselor animaliere, asupra mijloacelor de transport, în scopul depistării celor ilegale.

Organizarea de târguri şi expoziţii de animale este interzisă, la fel şi păşunatul în zona afectată.

Începând de ieri, se derulează campanii de informare a vânătorilor şi crescătorilor de animale cu privire la evoluţia pestei porcine africane, la modalitatea de transmitere, la simptomatologia acestei boli extrem de contagioasă şi foarte severă, care se propagă rapid în rândul populaţiei porcine, prin contact direct şi/sau indirect. Şi, nu în ultimul rând, se popularizează restricţiile şi măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii şi combaterea pestei porcine africane.

Conducerea DSVSA Harghita şi medicii veterinari au precizat că virusul pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, dar are un impact major la nivel social şi economic.

Harghita se afla, până săptămâna trecută, printre ultimele judeţe din ţară neafectate de maladie. Boala se stinge după doi ani de la depistarea ultimului caz.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Intersant cum boala asta loveste un soldan in mijlocul padurii. Din toata europa de est, a ales un purcel din Harghita. Ceva miroase a pasta porcina ………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.