Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape o mie de tone de sare împrăştiate în ultimele trei zile pe drumurile naţionale din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Aproape o mie de tone de sare împrăştiate în ultimele trei zile pe drumurile naţionale din Harghita
Aproape o mie de tone de sare împrăştiate în ultimele trei zile pe drumurile naţionale din Harghita

Aproape o mie de tone de sare împrăştiate în ultimele trei zile pe drumurile naţionale din Harghita

  • Marţi, temperaturile au scăzut până la minus 17,6 grade Celsius în judeţ – cea mai scăzută temperatură înregistrată în actualul sezon

A nins abundent în weekend şi în prima zi a săptămânii, cu precădere în zona înaltă, mai multe drumuri fiind afectate de căderile de zăpadă.

Datorită intervenţiilor drumarilor 24 de ore din 24, situaţia a fost ţinută sub control, pe drumurile naţionale din Harghita circulându-se, chiar şi atunci când a nins abundent, iar vântul a viscolit zăpada, pe carosabil acoperit cu 1 până la 3 centimetri de zăpadă. Cum era de aşteptat, zonele înalte au fost afectate de ninsori consistente.

„Am avut ninsori abundente cu depuneri de zăpadă în special în trecători, cele mai însemnate cantitativ pe DN 12C în zona Lacu Roşu, la Borsec pe DN 15, pe DN 13B în pasul Bucin, dar şi în zona Luncilor pe DN 12A. Cordoanele de zăpadă formate pe marginea drumurilor măsoară între un metru şi 1,5 metri în înălţime”, a detaliat ing. Cătălin Romanescu, şeful Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Harghita.

Cel mai gros strat de omăt depus în extracarosabil în zonele locuite din judeţul Harghita a fost înregistrat de meteorologi în ultimele trei zile în Pasul Bucin şi măsoară 49 de centimetri.

Aproape o mie de tone de sare pentru dezgheţare şi deszăpezire au fost împrăştiate pe drumurile naţionale din judeţ începând din noaptea de vineri spre sâmbătă şi până marţi dimineaţă, când temperaturile au coborât mercurul în termometre până la o valoare termică minimă de minus 17,6 grade Celsius la Joseni – cea mai scăzută din Harghita în actualul sezon rece, iar ninsorile au încetat.

Temperaturi mult mai scăzute faţă de luni dimineaţă, datorate pătrunderii unei mase de aer polar dinspre nordul continentului, au fost consemnate de meteorologi marţi dimineaţă în municipiul Topliţa – minus 15,9 grade Celsius, la Miercurea-Ciuc – minus 15,6 grade Celsius şi minus 14,7 grade Celsius la Odorheiu Secuiesc.

„Problema este că sarea pentru dezgheţarea-deszăpezirea drumurilor, care conferă siguranţă condusului vehiculelor pe timp de iarnă, îşi face efectul până la minus 5 grade Celsius, de la minus 5 până la minus 7 grade este latentă, iar de la minus 7 grade până la minus 18 – minus 20 de grade Celsius nu mai are efect. În prezent o folosim în amestec cu clorura de calciu, care rămâne eficientă până la minus 30 degrade Celsius”, explică ing. Cătălin Romanescu.

El le recomandă conducătorilor auto ca „în zonele montane să lucreze în frână de motor şi la limita vitezei recomandate pentru astfel de condiţii, pentru a evita producerea de evenimente rutiere nedorite”.

Aprovizionarea cu sare pentru drumurile naţionale se face continuu, în baza contractului încheiat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu Salina Praid.

„În urmă cu două săptămâni am primit încă două comenzi de sare pentru drumuri de la CNAIR, una de două mii de tone şi alta de 1.650 de tone, pe care le-am şi onorat la începutul acestei săptămâni”, a precizat Seprődi Zoltán, directorul Salinei Praid.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.