De vorbă cu Ilie Hângan, primarul comunei Bilbor, la jumătatea mandatuluiTurismul poate fi unul dintre atuurile localităţii | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 7 septembrie 2024
Home » Societate »
De vorbă cu Ilie Hângan, primarul comunei Bilbor, la jumătatea mandatului
Turismul poate fi unul dintre atuurile localităţii
<h5><i>De vorbă cu Ilie Hângan, primarul comunei Bilbor, la jumătatea mandatului</i></h5>Turismul poate fi unul dintre atuurile localităţii

De vorbă cu Ilie Hângan, primarul comunei Bilbor, la jumătatea mandatului
Turismul poate fi unul dintre atuurile localităţii

În această a doua parte vă invităm să aflăm, din cadrul interviului realizat cu primarul comunei Bilbor, câteva aspecte legate de turismul din localitatea aflată la graniţa cu judeţul Suceava, precum şi planurile actualei administraţii pentru următoarea jumătate de mandat.

Ilie Hângan, edilul comunei, ne spunea că Bilborul tinde spre turism – de altfel, chiar şi noi am dedicat un mini serial acestui aspect în primăvară.

– Sunt locuri excepţionale în Bilbor, comparabile cu altele renumite din ţară – ne spunea Ilie Hângan. Sunt unităţi în care s-a folosit şi arhitectura, şi specificul local, se utilizează în construirea lor lemnul, ceea ce-i dă o valoare şi constatăm faptul că se valorifică integral materialul lemnos şi nu suntem doar livratori de materie primă.

Sunt unităţi şi de servirea mesei, ceea ce va da un imbold şi va face localitatea cunoscută.

În Bilbor există şi o fabrică de apă minerală.

– Vechea administraţie avea în plan amenajarea unei pârtii de schi. Aţi preluat ideea, aţi dus-o mai departe?

– Da. Şi amenajarea unei pârtii de schi şi nu numai. Dacă vorbim de dezvoltarea turistică, ne trebuie puncte de atracţii. Fiind şi o zonă în care se pretează o pârtie de schi, ideea este continuată.

În cele ce urmează, mai exact anul următor, vom amenaja izvoare de apă minerală, deoarece sunt căutate. Întâlnim destul de des persoane care vin şi de la Reghin până la Bilbor pentru apă minerală. Vom amenaja acele izvoare…

– Câte izvoare doriţi să amenajaţi?

– În primă instanţă, am dori să amenajăm 5-6 izvoare. Avem două în interiorul localităţii care necesită reabilitare, renovare, reamenajare. Avem unul pe drumul judeţean spre Corbu, mai sunt două-trei care se află în stadiul de a nu prea putea fi folosite. Odată cu amenajarea acestora, vor fi trecute şi compoziţia mineralogică, cât şi indicaţiile terapeutice astfel încât cine vine şi consumă o apă minerală să ştie că are şi impact medical şi o poate folosi şi ca tratament.

Vorbind de dezvoltare turistică, lucrăm la întocmirea unei hărţi turistice a localităţii în care să fie incluse toate punctele turistice.

– Toată lumea aşteaptă să se deschidă drumul spre Vatra Dornei. Ţinând cont că acum comuna este oarecum capăt de linie, nefiind practicabil drumul spre Vatra Dornei, această deschidere va fi în beneficiul turismului din Bilbor sau va fi în detrimentul comunei, turiştii continuându-şi drumul spre Bucovina?

– Eu văd lucrurile pozitive şi le şi argumentez. Pentru a fi cunoscută o localitate, trebuie făcută destul de multă publicitate pe orice cale. Pentru a putea fi cunoscută o localitate, ar trebui traversată. Din 10 maşini care vor traversa, poate 2-3 vor opri undeva – fie să alimenteze, fie să-şi ia ceva de la magazin, fie să ia o masă. Atunci, probabil, o va face şi a doua oară. Iar transmiterea pe cale orală a existenţei unui punct gastronomic, a unui restaurant, a unei pensiuni, a unei eventuale pârtii, a unui izvor de apă minerală ce dincolo de munţi nu există va face cunoscută localitatea.

E destul de greu pentru cineva să plece dintr-o anumită localitate, să zicem din Târgu Mureş, şi să vină direct în Bilbor. Dar dacă vrea să facă o vizită la mănăstiri şi nu ocoleşte prin Borsec, vine prin Bilbor pentru că a auzit că sunt ape minerale, sunt câteva atracţii turisticii şi vrea să vadă despre ce e vorba. După ce face sejurul şi ajunge acasă, povesteşte ce a văzut la Bilbor şi data viitoare vine şi prietenul lui.

Va fi benefic drumul şi va da încredere locuitorilor să investească în turism.

– Care sunt priorităţile pentru următoarea jumătate de mandat?

– Să implementăm la standardul cuvenit aceste proiecte începute şi să continuăm accesarea de proiecte şi dezvoltarea localităţii pe toate planurile.

Suntem o zonă cu mulţi crescători de animale, fiind localitatea din judeţ cu cel mai mare număr de bovine. Lucrăm cu Agenţia Naţională a Zonei Montane, prin care se fac şi cursuri pentru fermieri, pentru puncte gastronomice locale, pentru diverse lucruri legate de fermieri şi creşterea animalelor şi am apelat la această agenţie să vedem dezvoltarea acelor proiecte de mini granturi specifice şi zonei montane.

Ca perspectivă în următorii doi ani este să muncim în continuare la maximum posibil, să identificăm toate oportunităţile de a investi în localitate şi să o ducem la standardele actuale, să dăm curs şi rezolvare tuturor problemelor cetăţenilor. Uşa îmi este şi-mi va fi mereu deschisă.

Evident, am muncit şi pe partea de digitalizare. Se pot plăti taxele locale cu cardul, avem WiFi în zona centrală, suntem prezenţi pe ghiseul.ro pentru a scuti cetăţenii de drumurile făcute la primărie sau a oferi posibilitatea celor care sunt plecaţi să le poată achita mai uşor.

Tot pe partea de digitalizare, eficientizare, mai avem proiecte prin care să beneficiem de infrastructură logistică de calculatoare, platforme şi aşa mai departe, prin care să putem reduce din drumurile cetăţenilor la primărie.

Avem echipă, începând cu primarul, viceprimarul, consiliul local, aparatul administrativ şi cetăţenii. Eu simt că este o conlucrare bună şi pe viitor sper că tot aşa va fi. Avem toată deschiderea pentru a lucra cât mai bine.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.