Un accident şi, pe puţin, patru posibili vinovaţi | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Societate » Un accident şi, pe puţin, patru posibili vinovaţi
Un accident şi, pe puţin, patru posibili vinovaţi

Un accident şi, pe puţin, patru posibili vinovaţi

Mama unei adolescente de 18 ani, elevă la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, ne-a relatat următorul fapt: „ieri (adică luni, 22 ianuarie), când venea de la şcoală, fiica mea a căzut şi pentru că a dat cu capul de gheaţă, a ajuns la Urgenţă. Acel drum îl fac zilnic sute de copii preşcolari şi liceeni, deci este un drum public, care ar trebui curăţat. Vă rog aduceţi la cunoştinţa  organelor în drept această situaţie pentru că este îngrozitor să îţi ştii copilul  la un pas de moarte”.

Mama tinerei a mai precizat că este vorba despre: „strada din faţa clădirii SRI, care duce spre sala de sport a colegiului. Ideea este să nu mai fie pusă în pericol viaţa copiilor. Măcar o lopată de sare să se arunce”.

Cu informaţiile pe care ni le-a oferit mama tinerei accidentate l-am contactat pe viceprimarul Szőke Domokos. Din păcate, nu am putut să-i spunem exact cum s-a produs accidentul, a alunecat pe trotuarul necurăţat, a alunecat pe scările necurăţate, a alunecat pe partea carosabilă şi nici nu am putut să-i spunem dacă accidentul a fost grav ori a avut urmări şi nu am putut lămuri nici despre care drum este vorba, dar, până la urmă, viceprimarul a intuit că este vorba despre strada care duce spre colegiu, din B-dul Frăţiei printre blocurile de locuinţe şi clădirea Arhivei.

Sperăm că accidentul nu a avut urmări grave, dar chiar şi aşa, gestul mamei care atrage atenţia asupra pericolului real pentru cei ce se hazardează să circule pe strada respectivă este firesc, adică este un lucru normal să atragem atenţia asupra oricăror nereguli care pot fi corijate. Aceasta este şi părerea viceprimarului, care a spus – ceea ce a spus şi cu alte ocazii – că poate fi contactat personal sau telefonic de cei ce au ceva de spus în legătură cu neregulile constatate în municipiu şi care pot fi soluţionate.

Revenind la cazul concret, viceprimarul a fost personal să se dumirească cum stau lucrurile pe strada respectivă şi abia după această descindere s-a pronunţat.

– „Din păcate, în urma verificărilor, situaţia este următoarea: în zona cartierelor, printre blocuri şi în zona de care m-am interesat în mod special, nu s-a reuşit curăţarea zăpezii deoarece utilajele nu au putut şi nu pot intra din cauza autoturismelor parcate pe lângă drum, iar printre blocuri sunt zone cu zăpadă deja bătătorită, deja greu de curăţat, în ceea ce priveşte trotuarul, acesta fiind destul de îngust, pe acesta se putea foarte uşor să se întâmple accidentul. Trebuie să recunosc că situaţia de aici nu este una normală, drept urmare am atenţionat firma Eco Csík, care se ocupă cu deszăpezirea în oraş, să intre cumva pe această străduţă să înlăture zăpada şi să împrăştie materiale antiderapante. Problema în acest loc o constituie scările… Dacă e să căutăm vinovatul, pe puţin avem patru vinovaţi: autoturismele parcate aici şi din cauza cărora maşina de curăţare a zăpezii nu poate pătrunde să-şi facă treaba, firma care nu a împrăştiat materiale antiderapante, asociaţia locatarilor, care nu a curăţat trotuarul şi, nu în ultimul rând, şcoala, scările fiind pe teritoriul acesteia. Nu putem învinovăţi pe nimeni atâta vreme cât nu ştim locul în care a căzut adolescenta”.

Viceprimarul sugera ca, în situaţii similare, când pe acea stradă nu se poate circula în siguranţă, tinerii să aleagă intrarea principală la colegiu. În rest, am mai reţinut faptul că, în urma controalelor efectuate pe raza municipiului Miercurea-Ciuc, s-au dat 52 de somaţii, cei vizaţi fiind pasibili de amendă. De reţinut faptul că amenzile sunt între 78 şi 150 de lei pentru persoane fizice şi între 120 şi 540 de lei în cazul persoanelor juridice, însă ideea nu este să se dea amenzi de dragul amenzilor, ci ideea este ca fiecare să cureţe zăpada din faţa proprietăţii pentru a evita producerea de accidente.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.