Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Harghita: După academia de fotbal, Ungaria îşi mai face una de hochei | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » Opinii » În Harghita: După academia de fotbal, Ungaria îşi mai face una de hochei
În Harghita: După academia de fotbal, Ungaria îşi mai face una de hochei

În Harghita: După academia de fotbal, Ungaria îşi mai face una de hochei

Este cunoscut faptul că Ungaria şi-a făcut deja o academie de fotbal în Miercurea-Ciuc, investind deja o sumă considerabilă în bază. După câţiva ani de la crearea acesteia, Ungaria vine din nou şi mai bagă nişte bani în sport, de data aceasta în hochei.

Anunţul a fost făcut de ministrul Dezvoltării, Sesztak Miklós, chiar la Cârţa, unde a fost într-o vizită. Acesta spunea că Ministerul Dezvoltării ungar are, printre multe alte scopuri, şi dezvoltarea sportului, în acest plan se află şi proiectul din această regiune, început încă de anul trecut.

„Se pune întrebarea: care este scopul unei astfel de investiţii aici, în Transilvania? – spunea Sesztak Miklós. Guvernul Ungariei are un singur scop când dă bani şi investeşte în această activitate. Noi considerăm că nu copiii trebuie transportaţi într-un alt loc unde există condiţii necesare şi din punct de vedere tehnic pentru acest sport, ci aici trebuie să construim cadrul necesar şi condiţiile necesare pentru a se dezvolta cei care fac hochei. Tot ce am văzut, tot ce mi s-a prezentat, pentru mine înseamnă că sunt scopuri şi deziderate care pot fi şi trebuie susţinute de Guvernul Ungariei”.

Patinoare mobile în 3 centre din Harghita şi Covasna

Finalitatea proiectului este înfiinţarea unei academii de hochei în zonă care, fără să ne ascundem după perdele, ar trebui să contribuie la dezvoltarea sportului ungar şi nu cel românesc. Pentru că nu cred că este cineva care ar crede că nişte viitori sportivi, etnici maghiari, pregătiţi pe banii Ungariei, ar reprezenta România.

Dar până la apariţia academiei se vor parcurge câţiva paşi, iar unii dintre ei, spunea Tánczos Barna, fost preşedinte al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, actual senator, are în vedere dezvoltarea infrastructurii. Astfel se intenţionează să se investească în patinoare mobile în cel puţin 3 centre: Miercurea-Ciuc, Gheorgheni şi Sfântu-Gheorghe; pe lângă acestea se va avea în vedere şi Odorheiu-Secuiesc.

Tot Tánczos preciza că la Cârţa (singura comună din România care are un patinoar artificial acoperit) se va construi o bază de metodologie şi de completare a infrastructurii care există în momentul de faţă.

Abia când în acest centru se va afla un număr suficient de copii de U-15 sau peste U-15 se va înfiinţa şi academia, în cadrul acesteia copiii putând învăţa, locui şi practica hocheiul pe gheaţă.

Pe lângă investiţia în bazele sportive, Guvernul ungar va acorda sprijin financiar şi cluburilor sportive pentru completarea bugetelor centrelor unde joacă copii şi unde se practică hochei, urmând a fi asigurate inclusiv salariile antrenorilor. De asemenea, se doreşte şi finanţarea participării unor echipe de copii şi juniori în campionatul maghiar.

Buget de milioane de euro

În ceea ce priveşte bugetul pentru aceste planuri, Tánczos Barna spunea că în acest an au fost alocaţi aproximativ 2 milioane de euro, urmând să se stabilească bugetul pentru 2017 şi 2018.

Din cele două milioane de euro s-a achiziţionat instalaţia pentru patinoarul din Miercurea-Ciuc şi pentru cel din Sfântu-Gheorghe şi maşina de refăcut gheaţa pentru Gheorgheni. De asemenea, tot din aceşti bani s-a sprijinit participarea echipelor de copii în campionatul ungar, au fost organizate camp-urile de pregătire pentru copii (peste 400 de copii) şi au fost completate salariile antrenorilor. Iar dacă am pomenit de salariile antrenorilor, de precizat faptul că la Cârţa sunt doi antrenori, unul din Canada şi unul din Finlanda – ultimul fiind responsabil cu pregătirea portarilor – care au semnat pentru 3 ani şi care se ocupă de copiii cu vârste între 8 şi 18 ani.

Proiectul din Harghita nu este unicat

Ministrul maghiar spunea că statul ungar nu investeşte în sport numai în această zonă, ci are în vedere mai multe ţări din proximitate.

Întrebat dacă academii de fotbal ori de hochei, similare celor ce s-au construit ori se vor înfiinţa în Harghita, există sau se are în vedere să se facă şi în alte ţări din vecinătatea Ungariei, ministrul ungar a spus că „Guvernul Ungariei nu de mult a luat o decizie că în cinci state va mai investi în astfel de academii de fotbal – Ucraina, Slovacia, Serbia, România şi în Slovenia.

În Slovacia deja există investiţii, nu de mult fiind inaugurat un stadion. Un proiect un pic mai îndepărtat este construirea unei academii similare şi în Austria”.

Alte milioane investiţi în fotbal

Spuneam la început că primii bani băgaţi de Guvernul ţării vecine au fost în fotbal. Este vorba, potrivit ziarului Adevărul, de o academie de fotbal făcută la Miercurea-Ciuc şi în care s-au băgat cel puţin 5 milioane de euro.  În cadrul acestei academii, aflată sub directa observaţie a Academiei Puskás, se pregătesc aproape 1.000 de copii din Miercurea-Ciuc, Sfântu-Gheorghe, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni şi Baraolt.

La fel ca în cazul hocheiului, şi în fotbal s-a avut în vedere dezvoltarea infrastructurii, localnicii din Miercurea-Ciuc putând vedea deja de câteva luni noua tribună.

O concluzie?

O asemenea acţiune a unui Guvern ar putea atrage multe discuţii şi concluzii. Însă mă voi opri la declaraţia senatorului Tánczos Barna: „Dacă nu se schimbă sistemul de finanţare a sportului românesc, sportul din România va muri. S-a văzut şi la Olimpiadă, se vede şi la campionatele mondiale, dacă pepinierele nu pot fi finanţate, fără să vină a doua zi curtea de conturi peste primării şi peste autorităţile locale, va muri sportul românesc”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.