Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tuşnad Gastro Blues Fest – ediţia a II-a | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Timp Liber » Tuşnad Gastro Blues Fest – ediţia a II-a
Tuşnad Gastro Blues Fest – ediţia a II-a

Tuşnad Gastro Blues Fest – ediţia a II-a

Au mai rămas trei săptămâni până la primul festival major al anului organizat în Harghita

Mai sunt trei săptămâni până ce iubitorii muzicii blues vor putea să vadă câteva nume importante ale acestei scene la Băile Tuşnad, dar şi să participe la sesiuni gastronomice.

Organizat sub sloganul #EcoFriendlyFestivals, Tuşnad Gastro Fest reprezintă un concept de mai multe evenimente tematice, dedicate promovării destinaţiei ecoturistice Băile Tuşnad şi împrejurimilor. În cadrul evenimentului, iniţiat de Organizaţia GeoEcologică ACCENT cu sprijinul Primăriei Băile Tuşnad, Tuşnad Gastro Blues Fest reprezintă un eveniment ce împleteşte armonios muzica live şi gastronomia într-un concept unic, generator de intense experienţe senzoriale. Festivalul a pornit din dorinţa de a promova atât blues-ul, un gen muzical apreciat de publicul elitist, cât şi zona ca destinaţie de ecoturism, împreună cu gastronomia locală şi cea internaţională. Cu o primă ediţie organizată în condiţii excepţionale în septembrie 2020, festivalul a trezit un viu interes atât în rândul publicului cunoscător, cât şi al mass-media, ceea ce a condus natural la dorinţa de a continua.

A doua ediţie a Tuşnad Gastro Blues Fest se va desfăşura tot în aer liber în perioada 18-20 iunie 2021. Capul de afiş al celei de-a doua ediţii este Larry „Mud” Morganfield, fiul celebrului bluesman american Muddy Waters (McKinley Morganfield). Ediţia din acest an mai vine cu două premiere pentru România: chitaristul britanic Marcus Bonfanti, un artist cu o bogată carieră solo, care din 2014 l-a înlocuit pe Joe Gooch în faimoasa trupă Ten Years After, precum şi Jumping Matt & His Combo din Ungaria, care îl vor avea invitat pe chitaristul român de talie internaţională, AG Weinberger. Mátyás Pribojszki (Jumping Matt) este unul dintre cei mai buni solişti la muzicuţă şi un excelent vocalist.

Lista muzicienilor este completată cu nume din scena naţională. Roxana Stroe, fiica regretatului toboşar constănţean Corneliu Stroe (Foxy Lady Band), care îl va avea invitat pe remarcabilul muzicuţist britanic Giles Robson.

Duetul Blue Monday Ministers, compus din Cătălin Tzetze Rădulescu şi Andrei Rotariu, ne va purta în arhaica origine a bluesului acustic. Noua senzaţie a bluesului timişorean, trioul Axis, este invitatul ultimei zi de festival. Alt grup celebru al anilor ’90, Quo Vadis, va ajunge în formula Farkas László, Borbély Szilárd şi Kiss Attila. The Gamblers trupa din Sr. Mitrovica – Serbia, va interpreta un stil variat şi unic de soul cu rhythm & blues infuzat cu swing.

Tot la Tuşnad vor mai sosi din Bucureşti: Baicea Blues Band (George Baicea, Cătălin Răsvan şi Nicu Georoiu), Oxigen (Bogy Nagy, Eugen Caminschi, Gelu Ionescu şi admirabila lor secţie ritmică, Mugurel Deaconescu şi Lucian „Clopo” Cioargă) şi Bluescore (Raul Kusak, Hanno Höfer şi americanu’ Liviu Pop), toate formaţiile având în componenţa lor muzicieni cu personalitate, rutinaţi ai scenei noastre de blues, care vor întregi spectacolul de la poalele Pietrii Şoimilor.

***

Festivalul va găzdui şi o expoziţie de fotografie, cu imagini din prima ediţie, realizate de Adrian Mociulschi, iar muzicianul Marcian Petrescu va susţine două workshopuri tematice de iniţiere în tainele genului: sâmbătă, 19 iunie despre rolul starului legendar Muddy Waters în istoria blues-ului modern; duminică, 20 iunie, artistul va prezenta în detaliu dezvoltarea muzicuţei în blues, din perioada arhaică şi până în zilele noastre. Accesul la workshopuri este gratuit, în limita locurilor disponibile.

***

Să nu uităm nici de gastronomie, doar este vorba despre Gastro Blues… Anul acesta, Papa la Şoni se mută cu tot cu celebrele sale ceaune la Băile Tuşnad, unde timp de 3 zile va găti pentru toţi pofticioşii preparate absolut delicioase! Nu vor lipsi din festival preparatele specifice zonei, cum ar fi gulaşul, kürtőskalács-ul sau langoşii, dar nici preparate mai „uşoare” precum pastele, iar la final ne putem cu toţii îndulci cu mai multe sortimente de ciocolată artizanală.

Pe 19 şi 20 iunie vor fi organizate câte două sesiuni de gastronomie pe zi, în care vom afla de la sommelierul Claudiu Robert Bentea cu ce soiuri de vinuri putem servi preparatele din festival, astfel încât să avem parte de o experienţă culinară memorabilă!

***

Biletele pentru acest festival sunt disponibile online pe iabilet.ro, precum şi în hypermarketurile Carrefour, librăriile Cărtureşti şi în magazinele Flanco, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin curier oriunde în ţară.

Mai multe detalii despre festival pot fi găsite pe pagina de Internet tusnadfest.ro şi pe cea de Facebook a evenimentului – facebook.com/TusnadGastroBluesFest.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.