Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Turul ciclist al Harghitei şi Covasnei este programat pentru perioada 5-8 august | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Sport » Turul ciclist al Harghitei şi Covasnei este programat pentru perioada 5-8 august
Turul ciclist al Harghitei şi Covasnei este programat pentru perioada 5-8 august

Turul ciclist al Harghitei şi Covasnei este programat pentru perioada 5-8 august

Totuşi, primarul municipiului Miercurea Ciuc spune că actuala evoluţie a pandemiei în ţară ar putea afecta acest eveniment

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că se fac pregătiri pentru organizarea Turului ciclist al Harghitei şi Covasnei, ajuns la ediţia a XIV-a, care este programat pentru perioada 5-8 august, de miercuri până sâmbătă, şi la care sunt aşteptate să participe echipe din mai multe ţări. De asemenea, şi Maratonul secuiesc Apemin Tuşnad, ajuns la ediţia a XIX, este programat în 9 august.

Însă „nu este uşor” datorită evoluţiei pandemiei în ţara noastră, „incertitudinii şi haosului”, „care ambele izvorăsc, pe de o parte, din modalitatea de administrare a situaţiei de către Guvernul central şi, deopotrivă, de către majoritatea parlamentară, care astăzi din nefericire pentru noi nu este aceeaşi”.

În ceea ce priveşte turul ciclist, „suntem cu un ochi şi jumătate la Turul Sibiului, care ar trebui să fie acum, la finele lunii iulie, şi să vedem cum se achită dânşii şi cum reuşesc să organizeze acel tur”.

În acest an, 100.000 de lei din bugetul competiţiei este destinat acoperirii cheltuielilor cu masa şi cazarea participanţilor, care vor ajunge la agenţii economici din zonă

Ráduly Róbert Kálmán a punctat că organizarea turului ciclist va veni şi în sprijinul diferiţilor prestatori de servicii turistice, deoarece în fiecare an cel puţin o treime din bugetul evenimentului o reprezintă cheltuielile de cazare şi de masă.

„Cheltuielile de cazare şi masă au fost venituri ale diferiţilor prestatori de servicii turistice din zonă, din Sfântu Gheorghe, din oraşul Covasna, din Odorheiu Secuiesc, din Miercurea Ciuc, după caz. Deci acest eveniment sportiv a fost deopotrivă un sprijin permanent pentru întreprinzători. Este şi un motiv pentru care insistăm astăzi să facem acest tur ciclist, ca în această situaţie de serioasă penurie în ceea ce priveşte cererea de servicii turistice să mai venim noi cu o gură (…) de oxigen. Suma anul acesta ar fi undeva la 100.000 lei, care ar fi încasată de diferiţi ofertanţi de servicii turistice. Ceea ce nu e de neglijat. (…) De aceea ar fi important să facem acest eveniment”, a declarat edilul.

Turul ciclist este programat să înceapă de la Sfântu Gheorghe, iar semi-etapa finală să fie la Miercurea Ciuc. Vor fi două etape rutiere, obişnuite, pe drumuri naţionale şi europene şi un contratimp individual în pantă.

„Însă vedeţi că, dacă această discuţie avea loc acum o săptămână, puteam să fim mult mai optimişti, acum trebuie să fim mai pesimişti, deoarece prin modul indolent în care n-a fost de fapt gestionată situaţia pandemiei în ultima perioadă în România s-a ajuns la vârfuri noi zilnice de cazuri confirmate a fi pozitive, ceea ce n-a rămas fără ecou nici în ţările vecine şi prietene. (…) Şi iată că de miercuri o să ajungem pe o listă galbenă în Ungaria”, a spus primarul.

Acesta a precizat că o consecinţă a acestui fapt este că turismul din zonă va fi afectat, dar şi turul ciclist poate suferi.

„Deci speranţa de relansare a turismului nostru într-o anumită măsură devine deşartă. Iar în acelaşi timp inclusiv turul nostru poate suferi, fiindcă foarte multe echipe sunt din Austria, Polonia, Germania, Kazahstan, Slovacia sau Ungaria, Muntenegru. Deci numai din ţările în care problematica virusului este mult mai bine gestionată. (…) Ieri (n.n. – duminică) în Ungaria au fost mai puţine cazuri decât au fost în judeţul Harghita, cazuri noi”, a explicat Ráduly Róbert Kálmán. Totuşi, primarul şi-a exprimat convingerea că turul ciclist va fi organizat şi în acest an, „pentru că pe de o parte considerăm necesar că noi, prin aceste acţiuni, trebuie să ajutăm inclusiv sfera întreprinzătorilor”.

Iar pe de altă parte, a spus acesta, este vorba despre munca din anii trecuţi în organizarea acestei competiţii, care „ne obligă să continuăm chiar în aceste vremuri speciale”. Şi, nu în ultimul rând, a continuat edilul, „este singura competiţie sportivă organizată în colaborare de două consilii judeţene şi de câteva municipalităţi, inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea unei bune părţi din bugetul acţiunii”. „Ceea ce este atipic şi pentru România această conlucrare între mai multe administraţii publice locale. Iar pe de altă parte este în continuare cea mai mare competiţie sportivă estivală, regulată, anual ţinută în regiunea noastră”.  (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.