Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

10 ani de activitate SMURD în slujba cetăţenilor din judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Societate » 10 ani de activitate SMURD în slujba cetăţenilor din judeţul Harghita
10 ani de activitate SMURD în slujba cetăţenilor din judeţul Harghita

10 ani de activitate SMURD în slujba cetăţenilor din judeţul Harghita

Duminică, 12 iulie 2020, s-au împlinit 10 ani de la operaţionalizarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) în judeţul nostru

12 iulie 2010 a fost un moment de răscruce instituţional, a fost data la care pompierilor militari harghiteni li se încredinţau şi misiunile de acordare a primului ajutor calificat, prin operaţionalizarea a 3 ambulanţe B2, la subunităţile de intervenţie din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Topliţa. Ulterior, acest serviciu a devenit funcţional la nivelul tuturor subunităţilor de pompieri din judeţ, echipaje SMURD fiind înfiinţate şi la Gheorgheni şi Corbu. Astfel, operaţionalizarea echipajelor SMURD în judeţul nostru a reprezentat o etapă nouă şi importantă în diversificarea misiunilor încredinţate Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita.

În cei zece ani de activitate, pompierii-paramedici SMURD au intrat în conştiinţa harghitenilor, ca simboluri ale speranţei, ale ajutorului venit rapid în cele mai grele clipe. Personalul serviciului a fost la datorie 24 de ore din 24 şi a intervenit cu profesionalism şi promptitudine pentru salvarea celor aproape 17.000 de persoane care au avut nevoie de ajutor.

În aceşti primi zece ani de existenţă a SMURD în judeţul Harghita se poate observa o creştere progresivă a numărului anual de cazuri în sprijinul semenilor. În primul an de la operaţionalizare, echipajele SMURD au avut 686 intervenţii, acestea urmând un trend ascendent, astfel că, doar de la începutul acestui an, au fost înregistrate 1.740 intervenţii.

Salvatorii harghiteni au demonstrat, în cei 10 ani de existenţă SMURD, că au pus în slujba cetăţenilor întreaga pricepere dobândită în urma programelor de pregătire profesională, făcând mereu dovada profesionalismului, promptitudinii şi empatiei, în cele 16.151 misiuni de acordare a primului ajutor calificat, 16.616 persoane aflate în dificultate fiind asistate medical, dintre care 15.323 adulţi şi 1.293 copii. 

La momentul actual, în dotarea ISU Harghita sunt 10 ambulanţe SMURD. Intervenţiile zilnice sunt asigurate de către 5 ambulanţe tip B2, încadrate cu câte un echipaj de prim ajutor calificat. În sprijinul acestora, în cazul unor misiuni complexe, pot fi alocate o autospecială de transport personal şi victime multiple, o ambulanţă tip C1 şi 3 autospeciale de descarcerare, dintre care una de descarcerare grea, dispuse în subunităţile de intervenţie ale inspectoratului. Intervenţiile la care sunt solicitate echipajele SMURD includ toate urgenţele ce pun viaţa persoanelor în pericol imediat, astfel: accidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice, stări de inconştienţă, stop cardio-respirator, suspiciuni de infarct, insuficienţe respiratorii acute şi, nu în ultimul rând, accidente cu victime multiple.

Activitatea echipajelor SMURD se desfăşoară prin colaborarea dintre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita şi Unitatea de Primiri Urgenţe – SMURD din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, sub coordonarea medicului şef UPU-SMURD, doamna dr. Kacsó Jolán şi asistentului medical coordonator din cadrul ISU Harghita, plutonier major Flora Dénes. Solicitările de acordare a asistenţei medicale prespitaliceşti se primesc în sistem integrat, la dispeceratul ISU– SAJ, iar alocarea resurselor materiale şi umane pentru intervenţie este stabilită prin colaborarea dispecerilor celor două structuri.

Sub deviza „Cine salvează o viaţă, salvează o lume întreagă!”, echipajele de intervenţie SMURD au răspuns şi vor răspunde cu promptitudine, de fiecare dată, nenumăratelor solicitări, venind în întâmpinarea semenilor aflaţi în nevoia de a primi primul ajutor medical calificat.

RESPECT, dragi salvatori harghiteni! La Mulţi Ani!

Compartimentul informare şi relaţii publice al ISU „Oltul”

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.