Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Trei ursuleţi din Serbia au fost aduşi la Centrul pentru Urşi Orfani din oraşul Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Trei ursuleţi din Serbia au fost aduşi la Centrul pentru Urşi Orfani din oraşul Bălan
Trei ursuleţi din Serbia au fost aduşi la Centrul pentru Urşi Orfani din oraşul Bălan

Trei ursuleţi din Serbia au fost aduşi la Centrul pentru Urşi Orfani din oraşul Bălan

 

Trei pui de urs din Serbia – Tara, History şi Sleepy – găsiţi fără mamă, au fost aduşi la Centrul Urşilor Orfani din oraşul Bălan, unde vor fi pregătiţi de specialişti pentru a putea fi eliberaţi în pădure, în ţara natală, informează organizaţia Vier Pfoten.

În luna mai, Tara, History şi Sleepy, cei trei ursuleţi în vârstă de circa cinci luni, au fost descoperiţi de către poliţie în satul Culije din sudul Serbiei, aproape de graniţa cu Muntenegru. Cel mai probabil mama lor fusese împuşcată sau alungată de braconieri. Autorităţile sârbe au reacţionat imediat şi au solicitat ajutorul organizaţiei Vier Pfoten.

Având în vedere că în Serbia nu există un sanctuar pentru puii de urs, Vier Pfoten a decis să-i aducă la centrul din Harghita.

În numai câteva zile, cei trei orfani s-au adaptat bine noului mediu şi sunt foarte încântaţi să fie alături de alţi urşi ai centrului. Împreună cu cei trei nou-veniţi, centrul are în total 26 de ursuleţi care aşteaptă să fie eliberaţi în pădure.

Cei trei urşi vor rămâne în posesia statului sârb şi, după reabilitarea lor, în circa 2 ani, vor fi readuşi în Serbia pentru a fi eliberaţi în pădure. Până la transferul în România, ei au fost cazaţi temporar la grădina zoo din oraşul Palic, în nordul Serbiei. Când au ajuns acolo erau extrem de slabi şi nedezvoltaţi pentru vârsta lor. Tara, cea mai mică dintre ei, nu cântărea mai mult de 2,8 kilograme.

Însă Tara, History şi Sleepy nu puteau rămâne acolo, deoarece „contactul permanent cu vizitatorii le-ar fi distrus orice şansă de a mai fi eliberaţi în sălbăticie”, a arătat Carsten Hertwig, specialist în urşi al organizaţiei.

Pentru a reduce cât mai mult contactul cu oamenii, Centrul Urşilor Orfani din Harghita este situat într-o zonă extrem de izolată. Cei trei ursuleţi au ajuns la centru direct de la aeroportul din Arad.

Centrul pentru Urşilor Orfani din Harghita este un adăpost privat deschis în 2004 cu sprijinul Vier Pfoten şi finanţat anual de organizaţie din donaţii. Ursuleţii orfani sunt crescuţi aici în ţarcuri construite pe un areal de câteva hectare complet izolat, departe de influenţa oamenilor. Momentul eliberării depinde de modul în care fiecare dintre ei se dezvoltă individual şi are loc de obicei în jurul vârstei de doi ani. Urşilor li se aplică un transmiţător şi sunt eliberaţi pe dealurile împădurite, unde urmează să fie monitorizaţi. (Mediafax)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.