Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Barti Tihamér, noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Societate » Barti Tihamér, noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita
Barti Tihamér, noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita

Barti Tihamér, noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita

 

În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita ce a avut loc marţi, 17 iunie 2014, în locul demisionarului vicepreşedinte Petres Sándor (care a ocupat deja funcţia de subprefect) a fost ales din rândul consilierilor pentru funcţia vacantă de vicepreşedinte Barti Tihamér. În aceeaşi şedinţă au fost cooptaţi în Consiliul Judeţean Jére Elemér, respectiv Lukács Áron, în locul demisionarei Csutak Mária Magdolna şi în locul lui Rafain Zoltán, care a trebuit să renunţe la funcţia de consilier ca urmare a unei Dispoziţii a Prefectului.

 

Au fost îndeplinite toate condiţiile legale

Cu îndeplinirea tuturor condiţiilor legale şi cu un cvorum suficient – 27 consilieri prezenţi din 31 – Consiliul Judeţean a suferit mai multe modificări. În primul rând s-a luat act de retragerea a doi consilieri, după cum s-a precizat, Csutak Mária Magdolna s-a retras din consiliu invocând motive personale, iar Rafain Zoltán s-a retras până când instanţa se va pronunţa în legătură cu decizia prefectului de Harghita.

 

Rafain: ,,Prefectul nu are dreptate…”

Rafain a prezentat, în cadrul şedinţei, în amănunt motivele pentru care şi-a pierdut mandatul de consilier judeţean. După cum spunea, nu consideră legală acţiunea prefectului şi speră că în viitorul apropiat se va reîntoarce, fiind convins că doar atât va rămâne la distanţă până când se va finaliza cazul său în instanţă. El a mai spus că imobilul de la care i se trage pocinogul a fost cumpărat prin intermediul Consiliului Judeţean şi ca reprezentant al acestuia a semnat un contract, iar în 2012 ANI a considerat că este vorba despre o situaţie de incompatibilitate. Rafain a precizat că locuinţa în cauză a fost cumpărată într-o zonă unde nu exista adresă şi nici asociaţie de proprietari, prin urmare facturile pentru această locuinţă i-au fost trimise la firma unde lucra, înţelegându-se că aceste facturi au fost achitate de către firmă. Practic, spunea Rafain, incompatibilitatea este una virtuală, deoarece firma în cauză nu a avut nimic de pierdut sau de câştigat şi, în plus, la validarea actualului mandat de consilier judeţean deja dumnealui nu mai lucra în funcţia de conducere la firma în cauză. Acesta este motivul pentru care a atacat în instanţă decizia ANI şi este convins că va ieşi curat din această situaţie şi atunci, cât de curând, va reveni să trudească la problemele Consiliului Judeţean Harghita. A mai ţinut să precizeze şi faptul că la îndemnul comisiei juridice a CJH a semnat contractul (care a ridicat atâtea probleme), juriştii garantându-i că din asta nu i se va întâmpla nimic rău, subliniind faptul că „dacă secretarul general al CJH ar avea onoare, atunci acesta ar demisiona”, a conchis Rafain.

 

Vot secret, cu buletine de vot

Pe cele două locuri vacante de consilieri au fost validate mandatele consilierilor Jére Elemér, respectiv Lukács Áron, ambii sub culorile UDMR, aceştia depunând jurământul oficial. În aceeaşi şedinţă, consilierii au ales din rândul lor pe noul vicepreşedinte în locul rămas vacant în urma demisiei lui Petres Sándor. Pentru ocuparea funcţiei de vicepreşedinte au concurat din parte a UDMR Barti Tihamér, Salamon Zoltán din partea PCM şi Danguly Ervin din partea PPMT. În urma votului secret, funcţia de vicepreşedinte a revenit cu 21 de voturi reprezentantului UDMR, ceilalţi obţinând 4, respectiv 3 voturi. Preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, a anunţat că noul vicepreşedinte va răspunde de investiţii şi de coordonarea birourilor CJH din teritoriu şi va ţine legătura cu cetăţenii.

 

Poziţia CJH în problema educaţiei din judeţ

La capitolul „diverse”, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean a prezentat o situaţie cu care se confruntă învăţământul din Harghita ca urmare a unui Ordin al ministerului de resort prin care inspectoratul este înştiinţat că va trebui să desfiinţeze 253 de posturi. În legătură cu această situaţie, preşedintele Borboly a afirmat că din decembrie anul trecut au avut loc mai multe discuţii pe tema situaţiei din învăţământ, printre altele, amintind faptul că la Topliţa a avut loc o întâlnire cu ministrul Remus Pricopie, care a promis că Harghita şi Covasna vor fi două judeţe care vor fi tratate deosebit de celelalte, aici fiind o situaţie specială având în vedere existenţa minorităţilor. Ideea lansată de preşedinte a fost aceea să nu se pună în practică ordinul ministrului deocamdată şi să se aştepte rectificarea bugetară de la mijlocul anului. Preşedintele comisiei de învăţământ din cadrul CJH, Ferenc Salamon Alpár, a prezentat consilierilor protestul scris, prin care se precizează, printre altele, faptul că CJH sprijină o politică a educaţiei care este în interesul celor aflaţi în minoritate şi pentru menţinerea în funcţiune a şcolilor din localităţile mici izolate. Consiliul Judeţean în unanimitate a luat la cunoştinţă conţinutul protestului elaborat de către membrii comisiei de învăţământ şi s-au raliat acestuia. Din câte am înţeles, acest protest va fi trimis la ministerul de resort, precum şi reprezentanţilor UDMR în Guvern şi Parlament.

AURELIA ILUŢ

aureliailut@gmail.com

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.