Transnistria cere alipirea la Rusia | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » (Inter)Național » Transnistria cere alipirea la Rusia
Transnistria cere alipirea la Rusia

Transnistria cere alipirea la Rusia

Preşedintele Sovietului Suprem al Transnistriei, Mihai Burla (foto), i-a cerut preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei sa ia în considerare elaborarea unei legi care să permită Transnistriei alipirea la Federaţia Rusă. Potrivit lui Burla, 97,2% dintre locuitorii Transnistriei s-au pronunţat în favoarea alipirii la Rusia, într-un referendum organizat în 2006, scrie Vocea Rusiei.

„Aceasta cerere a fost trimisă ca răspuns la proiectul de lege propus de partidul O Rusie Dreaptă, care propune simplificarea procedurii prin care noi teritorii se integrează în Rusia. Acest proiect permite ca Rusia să primească părţi din teritorii ale statelor străine fără acordul acestor state în cazul în care în aceste state se înregistrează absenţa unei conduceri legitime si efective, pe baza rezultatelor unui referendum sau a unei cereri din partea autorităţilor acestor regiuni”, se arată în ziarul Vedomosti, citat de Vocea Rusiei, care spune că deţine o copie după documentul trimis de preşedintele Sovietului Suprem din Transnistria.

În scrisoarea lui Burla, se mai spune că proiectul depus de partidul O Rusie Dreaptă permite numai Crimeii să fie anexată de Rusia, dar nu şi Transnistriei, pentru că autorităţile din Moldova nu pot fi descrise ca „ilegitime şi ne-efective”.

În plus, Transnistriei i se va cere să ţină un referendum care să respecte legislaţia moldovenească, în timp ce republica are legi proprii. Burla a spus că nu există autorităţi moldoveneşti în Transnistria care ar putea cere Rusiei să permită alipirea.

Partidul O Rusie Dreaptă a decis să îşi retragă proiectul de lege luni, 17 martie. Liderul facţiunii parlamentare a acestui partid, Mihail Iemelianov, a spus că proiectul va fi modificat, astfel încât să conţină prevederea ca şi teritoriile care au fost cândva în situaţii critice să poată deveni parte a Rusiei.

Cererea autorităţilor autoproclamate ale Transnistriei vine pe fondul mişcării de secesiune din Ucraina, unde regiunea Crimeea şi-a declarat independenţa luni şi a făcut o cerere oficială de alipire la Federaţia Rusă.

Ieri, preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretul prin care Rusia anexează Crimeea, care va deveni oficial după ce Duma de Stat a Rusiei îl va aproba. Declararea independenţei şi cererea de alipire au urmat referendumului organizat duminică în Crimeea, în care 96,77% dintre cei prezenţi la vot s-au pronunţat în favoarea secesiunii faţă de Ucraina şi alipirea la Federaţia Rusă. În momentul scrutinului pentru secesiune, în jur de 20.000 de militari ruşi se aflau staţionaţi în Crimeea. (Ziare.com)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.