Manifestări fără incidente de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Societate » Manifestări fără incidente de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni
Manifestări fără incidente de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Manifestări fără incidente de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Comemorările care au avut loc sâmbătă, în Harghita, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni au fost desfăşurate într-o atmosferă calmă, discursurile nemaifiind atât de acide precum în alţi ani. Poate la aceasta a contribuit şi faptul că peste trei săptămâni sunt programate alegerile parlamentare din Ungaria, unde sunt aşteptaţi să voteze foarte mulţi oameni, din Transilvania, cu dublă cetăţenie româno-maghiară.

În bazinul Ciucului, manifestările comemorative au început la monumentul din pasul Nyerges. Aici, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, spunea că deşi o caracteristică pentru secuime este calmul, mitingurile, protestele şi vocile ridicate sunt normale. Iar această atitudine îi face diferiţi de restul care, în loc să iasă în stradă să-şi ceară drepturile, preferă să stea în faţa televizoarelor. „În Secuime domină calmul, aici se construieşte, nu ne caracterizează mintea înfierbântată sau politica dusă prin accentuarea suferinţelor.

Din cauză că la nevoie ne ridicăm glasul şi organizând cele mai ample mişcări revendicative din România ne facem cunoscută părerea, nu trebuie să se sperie nimeni de noi, în cultura democratică demersul nostru este cel drept, nu stând în faţa televizoarelor şi urmărind pe canalele de ştiri cine pe cine înjură”.

În discursul său, Borboly Csaba a vorbit şi readus în discuţie situaţia Universităţii „Sapientia”, cerându-le politicienilor români că, în loc să se ocupe cu „câteva capete înfierbântate”, ar trebui să caute soluţii de finanţare a acestei instituţii de învăţământ.

În finalul discursului, Borboly Csaba a reproşat politicienilor români că nu vor să dialogheze cu maghiarii, că nu au curajul să-i privească în ochi, fiind duşi cu minciuna.

La Miercurea-Ciuc, evenimentele au început la monumentul generalului Gál Sándor, cu intonarea imnului României. După citirea mesajelor transmise de premierii României şi Ungariei, participanţii au depus coroane de flori. De aici, purtând drapele ungureşti şi secuieşti, oamenii s-au îndreptat spre piaţa din faţa Primăriei, unde cele aproximativ 1.000 de persoane au participat la manifestarea principală a Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Alături de participanţi au fost ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Korodi Attila, senatorul Tánczos Barna, europarlamentarul Sogor Csaba, consulul general al Ungariei în Miercurea-Ciuc, Zsigmond Barna Pál, şi preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biró Zsolt. Preşedintele CJ Harghita nu a fost prezent la manifestarea din Piaţa Cetăţii.

 

Ráduly Róbert: Cui e frică de autonomia teritorială? Acelora care trăiesc din faptul că îi sperie pe fraţii noştri români cu această problemă.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, se întreba retoric în discursul său cui este frică de autonomia teritorială a aşa-zisului ţinut secuiesc, ţinând o prelegere despre activitatea foştilor securişti şi a actualilor SRI-şti, care „îi sperie pe fraţii noştri români cu această problemă”. Acesta a spus că, potrivit unui document, înainte de 1989 în Miercurea-Ciuc au fost 250 de securişti şi cam 4-5 mii de informatori. Iar „după ’89 nu s-a schimbat nimic. Doar au schimbat securiştii între ei şi au organizat «Martie Târgu-Mureş», în aşa fel încât să reînvie Serviciul Român de Informaţii (SRI), care este prezent şi acum printre noi”. „Întrebarea este cât ne costă pe noi acest lucru. Cât a fost criza au numărat câţi angajaţi are statul român şi câte salarii plăteşte. Şi era o diferenţă de 200 de mii de persoane. Şi atunci analiştii au spus că aceste 200 de mii de persoane reprezintă salariile informatorilor. Am calculat că anual înseamnă 1,2 miliarde de euro. (…) Şi acest sistem, din 1920, tot încearcă să facă un stat omogen din România Mare, cu toate instrumentele. Şi de aceea este atât de puternic Ţinutul Secuiesc, pentru că nu Vona Gábor este duşmanul aici, ci noi suntem duşmanii aici, secui şi maghiari. Statul român îşi face treaba bine, fiindcă la 1920 fiecare al patrulea cetăţean era minoritar. Trebuie să vedeţi la ultimul recensământ câţi am mai rămas. Fiindcă nu Vona, ci trenul (n.n. – vonat în limba maghiară) a luat cei 300 de mii de cetăţeni, care au fost vânduţi pe bani şi nu sunt aici”.

Ráduly Róbert Kálmán a vorbit şi despre care este „soluţia” pentru „libertatea” maghiarilor din România. Şi anume, să fie acceptaţi ca parteneri de Guvernul României, adică să fie incluse în Constituţie „cele angajate la Alba Iulia în 1918”. „Şi să nu ne transmită şi să ne citească doar mesajul Guvernului Ponta şi al celorlalte Guverne să fim parteneri. Să ne accepte ca parteneri. Cum? Ca cele angajate la Alba Iulia în 1918 să fie incluse în Constituţie. Şi asta să stabilească populaţia de limbă maghiară şi românii din această ţară. Asta este cea mai importantă sarcină. Nu trebuie să intrăm la Guvern ca să avem cu o vacă mai mult sau să avem scaune mai multe în şcoală. Nu trebuie să ne asumăm guvernarea ca să avem cu un pat în plus. Nici măcar să avem gropi mai puţine pe şosele. Ci trebuie să ne asumăm guvernarea pentru ca relaţia noastră să fie una de parteneriat, nu numai printr-un mesaj, ci şi în viaţa de zi cu zi. Şi, totodată, cei 200 de mii de oameni de care am vorbit nu o să-şi mai aibă rostul şi putem merge liniştiţi înainte. Cui e frică de autonomia teritorială? Acelora care trăiesc din faptul că îi sperie pe fraţii noştri români cu această problemă. Care trăiesc din rapoarte false care ne urmăresc zi de zi de parcă am fi nişte conspiraţionişti şi de parcă am avea ceva secret. Noi nu am avut, nu avem şi nu vom avea nici un secret”, a încheiat edilul.

 

Németh Zsolt: După 100 de ani, maghiarii din Transilvania pot vota din nou pentru Parlamentul de la Budapesta

Németh Zsolt, secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, şi-a axat discursul pe apelul care introducea, în 15 martie 1848, cele 12 puncte al revoluţionarilor şi cu care se termină şi noua constituţie a ţării vecine: să fie pace, să fie libertate şi înţelegere.

Pornind de la aceste trei cuvinte, Németh Zsolt a amintit de evenimentele actuale din Ucraina – „evenimente sângeroase şi revoluţionare care au atins şi maghiarimea din Ucraina” – precizând că cele două Guverne, de la Bucureşti şi Budapesta au o poziţie asemănătoare, situaţia românilor şi a maghiarilor din ţara vecină fiind aceeaşi. Dar, pe lângă libertatea maghiarilor din Ucraina, secretarul de stat a amintit şi de libertatea maghiarilor din Transilvania, spunând că „15 Martie din 2014, înainte de toate, este un 15 Martie al solidarităţii Bazinului Carpatic. Securitatea şi libertatea maghiarilor din Bazinul Carpatic, respectiv pacea din Ucraina, sunt printre primele probleme pentru poporul maghiar şi pentru politica maghiară”.

Revoluţia din 1848, preciza Németh Zsolt, a însemnat, pentru maghiari, libertatea individuală, eliberarea iobagilor, i-au făcut egali pe toţi şi i-au luat în naţiune pe aceia care erau excluşi de istorie. „Acelaşi lucru se întâmplă şi astăzi cu acordarea cetăţeniei. De la săptămână la săptămână, de pe o lună pe alta, prin această oferire a cetăţeniei maghiarii devin egali. Şi nu vă pierdeţi interesul pentru cetăţenie”.

Reprezentantul Guvernului de la Budapesta nu a pierdut ocazia pentru a face puţină campanie electorală, invitându-i pe cei care şi-au luat dubla cetăţenie să participe la alegerile pentru Parlamentul Ungariei din 6 aprilie. Revoluţia din 1848, spunea Németh, „a însemnat şi dreptul universal de a alege. A însemnat şi adunarea naţională. Această problemă are o actualitate, deoarece pe 6 aprilie, după 100 de ani, maghiarii din alte părţi vor avea posibilitatea să-şi aleagă deputaţi în Parlamentul Ungariei. (…) Oare nu şi astăzi cea mai importantă sarcină este crearea înţelegerii în cadrul naţiunii, atât în Ungaria, cât şi în Transilvania? Dacă vrem să participăm la dezvoltarea şi realizarea acestei înţelegeri naţionale, dacă considerăm că trebuie să-i respectaţi pe cei curajoşi, atunci trebuie să răspundem cu da. Şi asta este o oportunitate comună, fiindcă pe 6 aprilie cei din Transilvania pot trimite din nou deputaţi în Parlamentul Ungariei, pot participa din nou la deciziile despre soarta naţiunii”.

În acelaşi timp, în nota obişnuită, Guvernul de pe Dunăre iar s-a exprimat în privinţa politicii interne a României, indicând ce şi cum este mai bine pentru o altă ţară membră a Uniunii Europene. „Am auzit ideile despre autonomie şi am auzit declaraţiile de la Sfântu-Gheorghe. Este important să repetăm şi să repetăm de multe ori că autonomia nu este o rupere. Cu bucurie am auzit aceste declaraţii şi, aici, aş dori să declar că secuii pot conta pe Guvernul şi pe sprijinul Ungariei. Şi Consiliul Naţional al Secuilor poate conta pe sprijinul nostru. CNS, în aceste zile, a făcut apel împotriva deciziei europene care nu a acceptat iniţiativa pentru Regiunea de Dezvoltare a Ţinutului Secuiesc. Şi Guvernul Ungariei a decis să intervină în această procedură de partea CNS. Sprijinim aceste eforturi şi puteţi conta pe noi”, afirma secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Németh Zsolt.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

L. CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Ce treabă ai dumneata, domnule primar R.R. cu SRI-ul ? Te simți cu musca pe căciulă? Cât despre foștii securiști, stai liniștit, că i-ați alungat pe toți. Nici nu ar mai avea ce face, pentru că ați distrus toată economia, în special industria. Acum nu aveți altă treabă decât autonomia. De aceea, probabil, în fotografie nu se vede niciun drapel al României! Dacă ați fi avut un pic de bun simț, l-ați fi purtat și pe acesta, pentru că, aveți „buletin de România„. Dacă acesta nu există, degeaba vă considerați mare european și emancipat politic! Și nu mai amintiți de Declarația de la Alba Iulia, din 1918, pentru simplul motiv că maghiarii nu au semnat-o, fiind singura minoritate națională care nu a recunoscut unirea! Atunci, de ce o invocați? Pentru că v-ați trezit (ați fost treziți) din prostie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.