Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Totul începe cu Eminescu… | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Cultură » Totul începe cu Eminescu…
Totul începe cu Eminescu…

Totul începe cu Eminescu…

A fost odată Eminescu…Un tezaur de spiritualitate venit parcă de pe alte tărâmuri, aşa cum vin adesea personajele a căror poveste începe cu „A fost odată”.

Au fost, nu „odată”, ci chiar vinerea trecută, o mulţime de oameni, umplând până la refuz sala de spectacole a Cercului Militar din Miercurea-Ciuc, veniţi acolo din varii motive, dar mai ales pentru două dintre ele: pentru a respira aerul încărcat de spiritualitate a celui care a înălţat la altitudini ameţitoare poezia românească, ca şi pentru a se împărtăşi din arta sublimă rezultată din simbioza dintre poemele în proză ale lui Paul Arva şi minunatul echivalent teatral, realizat cu o măiestrie unică de o actriţă fără egal: Camelia Paraschiv Tatai de la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sf. Gheorghe. Proza poetică a lui Paul Arva nu este una inaccesibilă cititorului obişnuit, dar, sondată adânc de talentul strălucitor şi capacitatea expresivă a Cameliei, şi-a etalat o bună parte din subtilităţile şi adâncimile mai puţin etalabile la o lectură obişnuită. Proza unică a lui Paul se constituie întro îmbinare extrem de fericită între atmosfera poetică şi subtilitatea mesajului. Oarecum ciudat, deşi unele creaţii au o tentă tristă, în final se degajă totuşi o doză apreciabilă de optimism, de încredere. Publicul prezent a receptat perfect scrierea lui Paul Arva şi, la sfârşit, standul cu „Mina de gânduri” (titlul volumului) a fost luat cu asalt.

Sigur că o bună parte din personalitatea artistului deosebit care este Paul Arva revine cântăreţului de muzică folk. O muzică cu parfum absolut personal, în care cuvintele şi melodia se înfrăţesc şi susură împreună, creând o atmosferă rar întâlnită. Subiectele sunt adesea insolite, dar vocea şi chitara lui Paul le înnobilează până acolo încât simţim o undă de duioşie chiar la idila cu un manechin, la propriu.

Evoluţiile lui Paul şi ale Cameliei au fost întregite fericit de Gigi Filip şi Andreea Suciu. Primul cu o selecţie, perfect adecvată serii, din creaţia marelui bard de la Ipoteşti, Andreea cu chitara, vocea şi cântecele ei, pe care, după ce le-ai ascultat, ai, pentru multă vreme, convingerea şi bucuria interioară că în lume mai există destulă frumuseţe, fizică şi spirituală.

Adică exact ceea ce a iubit şi a cântat Mihai Eminescu…

În partea „de socializare” a reuniunii, o bună parte din cei prezenţi şi-au manifestat, spontan, aprecierea pentru seara minunată pe care au trăit-o, dăruită prin intermediul Cenaclului „Buna Vestire”, cu eforturile remarcabile ale poetului Ionel Simota, şeful cenaclului.

ŞTEFAN DANCIU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.