Parohiile Topliţa II şi VI participă şi anul acesta la Concursul Catehetic Naţional organizat la nivel de Patriarhie cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. Tema concursului este „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”, iar titlul proiectului nostru este „Bucuria mărturisirii dreptei credinţe după un secol de patriarhat”. Proiectul nostru are în vedere:
1. Familiarizarea şi aprofundarea ROLULUI DREPTEI CREDINŢE în evoluţia omului;
2. Promovarea CUNOAŞTERII VALORILOR ORTODOXE transmise de mărturisitorii de credinţă;
3. Sensibilizarea OPINIEI PUBLICE faţă de IMPLICAREA TINERILOR PRIN BISERICĂ ÎN ACTIVITATEA EI MISIONARĂ şi faţă de IMPLICAREA BISERICII ÎN GĂSIREA SOLUŢIILOR;
4. Promovarea ALTRUISMULUI în rândul celor tineri;
5. Dezvoltarea CREATIVITĂŢII ÎN SLUJBA APROAPELUI în rândul tinerilor şi vârstnicilor;
6. Dezvoltarea DISCIPLINEI şi a RESPONSABILITĂŢII în rândul tinerilor;
7. Întărirea LEGĂTURII CU BISERICA a BENEFICIARILOR direcţi şi indirecţi;
8. Promovarea MESAJULUI BIBLIC.
Am reuşit să angrenăm în acest proiect 60 de copii de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” şi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, coordonaţi fiind de preot Bogdan Alexandru Filip şi de doamna profesor pentru învăţământ primar Delia Todoruţ. Pe parcursul a trei luni am desfăşurat împreună activităţi atât de frumoase care au adus atâta bucurie în inimile celor în nevoie. Am colindat împreună pe bunicuţii de la Centrul Social Topliţa dăruindu-le daruri, ne-am cultivat cu catehezele ce au fost prezentate în cadrul proiectului în Sfânta Biserică şi la Muzeul de Etnografie din Topliţa, am participat la ateliere de creaţie în care am făcut mulaje de lut cu bustul Patriarhului Miron Cristea, am făcut mărţişoare pe care le-am dăruit celor de la Centrul Social şi am comercializat mărţişoare, bani pe care i-am direcţionat către Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Dizabilităţi pentru construirea unui nou centru educativ. S-au adunat 1.000 lei. Tot în cadrul proiectului, copiii de la cele două licee au compus eseuri despre cei şase patriarhi ai României cu ocazia Centenarului Patriarhiei Române şi s-a organizat conferinţa cu tema „Mihai Eminescu în concepţia primului Patriarh al României, Miron Cristea”, susţinută de preot Bogdan Alexandru Filip şi profesor Ilie Şandru, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” Topliţa.
Proiectul s-a încheiat cu un concert de pricesne susţinut de grupul folcloric „Flori Topliţene”, coordonat de doamna profesor Livia Harpa.
Preot Bogdan Alexandru Filip