joi , 27 martie 2025
Home » Cultură »
Transylvanian Design Week
Ediţia a II-a aduce „Noul Ev Mediu” la Miercurea-Ciuc
<h5><i>Transylvanian Design Week</i></h5>Ediţia a II-a aduce „Noul Ev Mediu” la Miercurea-Ciuc

Transylvanian Design Week
Ediţia a II-a aduce „Noul Ev Mediu” la Miercurea-Ciuc

Muzeul Secuiesc al Ciucului se pregăteşte să găzduiască, între 20 martie şi 20 aprilie, a doua ediţie a Transylvanian Design Week. Sub egida „Noul Ev Mediu”, expoziţia centrală a evenimentului va explora intersecţia dintre patrimoniul cultural şi creaţiile contemporane, oferind o perspectivă inedită asupra evoluţiei designului în regiune.

Evenimentul, organizat de Muzeul Secuiesc al Ciucului şi Primăria municipiului Miercurea-Ciuc, îşi propune să devină un punct de întâlnire pentru designerii din Transilvania şi să promoveze designul contemporan. În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii proiectului, ai muzeului şi ai primăriei au prezentat procesul de organizare din acest an.

Karda-Markaly Aranka, directoarea muzeului, a declarat că expoziţia „Noul Ev Mediu” creează un dialog special între obiectele din trecut şi cele din prezent. Pentru Muzeul Secuiesc al Ciucului, acest eveniment depăşeşte simpla prezentare a patrimoniului cultural, demonstrând că designul şi tradiţia nu sunt opuse, ci se completează reciproc, evoluând constant. Prin expunerea alăturată a obiectelor muzeale şi a creaţiilor designerilor contemporani, se oferă o nouă perspectivă asupra trecutului, evidenţiind modul în care acesta este modelat de creativitatea actuală.

„Pentru muzeul nostru este deosebit de important să construim o punte între valorile istorice şi viziunea artistică şi de design contemporan, deoarece credem că înţelegerea şi reinterpretarea trecutului sunt cheia formării viitorului şi că moştenirea noastră culturală nu este doar o valoare de păstrat, ci şi o sursă de inspiraţie pentru designeri”, a precizat Karda-Markaly Aranka.

Transylvanian Design Week nu se limitează doar la expoziţie, ci oferă un program bogat în evenimente menite să stimuleze dialogul şi colaborarea între designeri, dar şi cu publicul larg. Managerul proiectului, Mihályfalvi Boróka, a anunţat că vernisajul expoziţiei va avea loc pe 20 martie, la ora 17:00, şi a invitat designerii şi publicul larg să participe, în limita locurilor disponibile, cu menţiunea că înregistrarea prealabilă este necesară. Link-ul pentru înregistrare este disponibil pe site-ul oficial al evenimentului.

Managerul de proiect a menţionat totodată că în data de 21 martie vor avea loc o serie de dezbateri care vor aborda teme relevante pentru lumea designului, precum utilizarea tehnologiilor inovatoare şi a tehnicilor tradiţionale, designul grafic şi rolul inteligenţei artificiale în industriile creative. Aceste discuţii îşi propun să creeze un spaţiu de întâlnire şi schimb de idei pentru designerii transilvăneni, contribuind la formarea unei comunităţi active şi colaborative. Participarea la aceste discuţii se face tot pe bază de înregistrare.

„În data de 22 martie am organizat un tur de design. Accentul este pus pe relaţia designer-client. Va avea loc aici, în muzeu, între orele 12:00 şi 16:00”, a precizat Mihályfalvi Boróka. Un alt punct din program, pe care managerul de proiect a dorit să-l sublinieze, este proiecţia de film din data de 1 aprilie, care va avea loc în cinematograful din Miercurea-Ciuc. Filmul este compus din reclame ale brandurilor locale şi din proiecte de animaţie ale studiourilor locale.

Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, a exprimat bucuria administraţiei locale de a organiza a doua ediţie a Transylvanian Design Week. Edilul a subliniat că evenimentul, desfăşurat o dată la doi ani, oferă o platformă esenţială pentru a reflecta asupra evoluţiei designului şi a tendinţelor actuale. A evidenţiat faptul că Transylvanian Design Week nu se limitează la o expoziţie, ci include o serie de evenimente menite să stimuleze dialogul şi colaborarea între designeri. Korodi Attila a precizat importanţa evenimentului ca spaţiu de reflecţie asupra tendinţelor actuale şi ca moment de interpretare a temelor majore cu care se confruntă societatea.

Pentru expoziţie au fost selectate 50 de lucrări de la 48 de designeri, dintr-un total de 133 de lucrări înscrise. Olah Gyarfas, curator principal al expoziţiei, a precizat că expoziţia va include obiecte din cadrul muzeului care nu au fost expuse anterior sau care nu au fost atât de vizibile, acestea fiind prezentate fie în combinaţie cu lucrările designerilor, fie ca elemente complementare acestora.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*