- Adrian Boantă: „Încerc să mă împart, ca să ajung să le rezolv pe toate”
Într-o lume în care pasiunea şi devotamentul s-au împletit, Adrian Boantă, subofiţer în cadrul Batalionului Sprijin Logistic Ciuc, a demonstrat că excelenţa poate fi atinsă în multiple domenii. Cu o carieră militară solidă, o experienţă de 25 de ani ca monitor de schi şi o licenţă în Educaţie Fizică şi Sport, el a fost un exemplu de perseverenţă şi dedicare.
Dragostea sa pentru schi a precedat cariera militară, începând să practice acest sport încă din 1985, în cadrul Clubului Sportiv Şcolar Miercurea-Ciuc. Cariera militară a început în 2006, la pompieri, iar ulterior s-a transferat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, tot pe o funcţie de pompier – cadru tehnic pentru apărarea împotriva incendiilor.
În paralel, şi-a perfecţionat abilităţile de schior şi instructor. „Licenţiat, după cum v-am spus, din 2006, am considerat că, dacă tot am început de mic copil cu această disciplină sportivă, să mă perfecţionez şi să încerc să ajung cât mai sus posibil, atât ca sportiv, cât şi ca antrenor sau instructor”, a explicat Adrian Boantă.
Participând la numeroase campionate naţionale şi obţinând rezultate remarcabile, Adrian Boantă şi-a împărtăşit pasiunea cu elevii săi. „Mai nou, este satisfacţia mea cea mai mare atunci când văd un elev, un elev care lucra cu mine, că urcă pe podium”, a spus el, subliniind bucuria succesului elevilor săi.
O realizare deosebită a fost instruirea sportivilor pentru Jocurile Invictus din Canada, o experienţă care i-a testat limitele şi i-a adus satisfacţii neaşteptate.
„Încep printr-o scurtă introducere. Eu lucrez cu cei de la Invictus de un an de zile. I-am preluat, pot să spun, de la zero. Ei nu ştiau absolut nimic despre disciplina schiului alpin sau snowboard şi am început absolut de la zero”, a povestit Adrian Boantă. Această provocare a necesitat o abordare complet diferită faţă de antrenamentele obişnuite. „Ei sunt nişte oameni foarte speciali. Au diferite afecţiuni fizice. Pe lângă cele fizice, vin în completare şi cele psihice, datorită traumelor”, a explicat el. Adrian Boantă a înţeles că abordarea dură nu era potrivită pentru aceşti sportivi. „Au nevoie 100% de altă abordare. De asta, pe timpul pregătirii lor, a fost şi psihologul cu mine”, a adăugat el. Munca în echipă cu un psiholog a fost esenţială pentru a gestiona provocările emoţionale şi pentru a le oferi sportivilor motivaţia necesară. „Fără specialişti, nu se poate lucra cu ei”, a subliniat el. Pregătirea a fost intensă şi minuţioasă, cu antrenamente adaptate nevoilor speciale ale sportivilor. „Am documentat foarte mult ce modalitate de lucru să abordez cu ei, pentru că, într-adevăr, sunt nişte oameni foarte speciali. Nu se poate lucra cu ei dur. Trebuie lucrat foarte, foarte minuţios, pas cu pas”, a explicat Adrian Boantă. Fiecare sportiv a primit atenţie individuală, iar progresul a fost monitorizat atent.
Înainte de competiţie, Adrian Boantă a fost alături de fiecare sportiv, oferindu-le încurajări şi sfaturi. Rezultatele au fost remarcabile, toţi sportivii antrenaţi de el clasându-se în primii 10, inclusiv pe locurile 1 şi 2. „M-au ascultat şi absolut toţi au reuşit, nu am avut nici măcar un abandon”, a spus Adrian Boantă. „N-am crezut că reuşesc asemenea performanţe cu ei. Sincer, nu am crezut, dar acum sunt fericit că m-am şi autodepăşit ca antrenor”, a mărturisit el.
Adrian Boantă s-a implicat activ şi în pregătirea sportivilor pentru Alpiniadă, demonstrând o dedicare exemplară şi obţinând rezultate notabile, cum ar fi locul 3 la Patrula Albilor, alături de echipe de elită internaţionale. Această experienţă a evidenţiat capacitatea sa de a lucra în condiţii extreme şi de a motiva sportivii să-şi depăşească limitele.
Pe lângă activitatea sportivă şi militară, Adrian Boantă este un familist convins. „Încerc să mă împart, ca să ajung să le rezolv pe toate. Normal că e nevoie de timp şi, pe lângă asta, am şi familia. (…) Cu această ocazie, chiar vreau să-i mulţumesc familiei, că mă înţeleg absolut toţi, inclusiv mama, soţia, copiii, absolut toţi, şi mă înţeleg că trebuie să fac şi asta. (…) Fără familie, pentru mine nu există nimic. Familia e pe locul întâi”, a subliniat el.
El a promovat un stil de viaţă activ şi sănătos, încurajând pe toată lumea să petreacă timp în aer liber şi să practice sport, oferindu-le alternative la sedentarismul modern. Adrian Boantă a subliniat importanţa alegerii unui instructor de schi competent şi calm, care să inspire încredere începătorilor.
„Să aibă 100% încredere în instructorii pe care îi aleg, să fie puţin atenţi la instructori, pentru că şi noi suntem oameni şi unii suntem mai agitaţi, să zic aşa, alţii mai liniştiţi. Eu de fiecare dată trebuie să stau şi să mă gândesc, pentru că şi eu sunt om, şi stau şi mă gândesc să fiu calm, să-mi măsor cuvintele, să am grijă de ce tonalitate folosesc, orice detaliu contează la începător, pentru că el, săracul, nefiind obişnuit cu alunecarea, are diferite reacţii, iar tu trebuie să-i oferi încredere. Vine la tine să înveţe şi nu e un lucru uşor să schiezi, le-am spus la toţi, nu e uşor, dar trebuie să te autodepăşeşti”, a fost mesajul transmis de Adrian Boantă pentru începători.
EMILIA ŞERDEAN