Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa: Din cele 7.000 de hectare, s-a reuşit parcelarea a doar 2.000 hectare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Topliţa: Din cele 7.000 de hectare, s-a reuşit parcelarea a doar 2.000 hectare
Topliţa: Din cele 7.000 de hectare, s-a reuşit parcelarea a doar 2.000 hectare

Topliţa: Din cele 7.000 de hectare, s-a reuşit parcelarea a doar 2.000 hectare

Din cauza neînţelegerii dintre Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, comisia judeţeană, cea locală şi firma de topografie, lucrările realizate nu pot fi achitate

 Una dintre marile probleme cu care se lovesc primăriile este rezolvarea parcelării extravilanului. Odată finalizată aceasta, s-ar putea rezolva mai uşor problema titlurilor de proprietate, aspect care ne dă dureri de cap în ultimii ani. Cu cât extravilanul localităţii este mai mare, cu atât se pare că este mai greu de rezolvat parcelarea lui şi punerea în ordine a lucrurilor. Iar Topliţa, un municipiu care se întinde pe crestele Călimanilor, Gurghiului şi Giurgeului, nu face notă discordantă în această privinţă.

Primarul municipiului, Stelu Platon, spunea că în urmă cu doi ani s-a realizat o licitaţie pentru un plan parcelar pentru o suprafaţă de 7.000 de hectare, lucru care ar rezolva în procent de 80-90% titlurile de proprietate în extravilan. „Din păcate – continua edilul – s-au realizat lucrări pentru circa 2.000 de hectare”, pentru că „ne blocăm pe la OCPI (Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară), peste tot”.

Acesta spunea că din cauza prevederilor legislaţiei, OCPI nu pune ştampila pe lucrări şi atunci toate lumea are de pierdut. „Sunt cereri absolut absurde, adică sunt oameni care au dispărut din lumea noastră, sunt oameni care au emigrat, nu mai au urmaşi. Pe o tarla care are 500 de parcele, bucăţele de teren, unii nici nu ştiu unde le au”, explica Stelu Platon.

Pentru că OCPI, comisia locală, cea judeţeană şi firma de topografie care a câştigat licitaţia nu pot găsi o soluţie de comun acord, Primăria Topliţa nu a reuşit, încă, să plătească lucrările deja făcute pentru cele 2.000 de hectare. Motivul neplăţii către firma de topografie, explica primarul municipiului Topliţa, este că fără ştampila OCPI nu se poate recepţiona lucrarea.

Cu toate aceste probleme, spunea Stelu Platon, „noi suntem obligaţi să mergem mai departe cu lucrarea. Sperăm, totuşi, pentru că Legea 165, scoasă acum 4 ani şi care avea rolul să rezolve proprietăţile, a blocat eliberarea titlurilor de proprietate în extravilan”.

Cadastrarea oraşului până în 2020

Un alt proiect important pe care îl au autorităţile topliţene trebuie finalizat până în 2020 şi se referă la cadastrarea întregii reţele din oraş.

Primarul Stelu Platon explica că realizarea acestei lucrări de amploare este cu atât mai importantă cu cât, după falimentarea EdilTop-ului, nu se mai ştie de o parte din arhivă.

„Noi am descoperit cât de gravă e problema în momentul în care am avut nevoie de proiectele blocurilor construite până în ’89 şi ne-am trezit că nu mai existau proiecte; adică ele existau într-o magazie în care plouase câţiva ani buni peste ele.

Cadastrarea – explica Stelu Platon – va rezolva în mare parte problema reţelelor”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.