Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

230 de copii şi părinţii lor au participat la sesiuni de citit interactiv, la grădiniţă | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Învățământ » 230 de copii şi părinţii lor au participat la sesiuni de citit interactiv, la grădiniţă
230 de copii şi părinţii lor au participat la sesiuni de citit interactiv, la grădiniţă

230 de copii şi părinţii lor au participat la sesiuni de citit interactiv, la grădiniţă

Caravana Poftă de carte – iniţiată în octombrie 2016 de Asociaţia OvidiuRo – a ajuns în perioada 3-7 aprilie în judeţul Harghita, unde primăriile estimează pentru anul acesta un număr total de 2.548 de copii care pot beneficia de programul naţional Fiecare Copil în Grădiniţă (FCG). Programul, lansat în februarie 2016, încurajează accesul la grădiniţă al copiilor care provin din familii defavorizate (sub 284 lei/membru familie venit lunar) prin acordarea lunară de tichete sociale pentru grădiniţă, condiţionate de prezenţa zilnică.

Săptămâna trecută, în judeţul Harghita, 230 de copii de vârstă preşcolară au participat la sesiunile de citit interactiv şi au primit câte o carte ilustrată după lecţia-degustare desfăşurată în cele 12 grădiniţe din comunele Secuieni (satele Secuieni, Bodogaia, Eliseni), Săcel (satele Săcel şi Vidacut), Porumbenii Mari (satele Porumbenii Mari şi Porumbenii Mici), Şimoneşti (satele Şimoneşti şi Rugăneşti) şi Plăieşii de Jos (satele Plăieşii de Sus, Iacobeni şi Casinu Nou) – unde au fost oferite cărţi uriaşe ilustrate, fructe şi legume, materiale educaţionale şi produse de igienă, ca parte a Caravanei Poftă de carte. Celor 120 de părinţi prezenţi la activităţi le-au fost oferite informaţii sau clarificări despre tichetele sociale pentru grădiniţă, precum şi despre alimentaţia potrivită pentru copii. Cele 5 comune au fost selectate cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populaţiei preşcolare, rata de marginalizare şi gradul de cuprindere a copiilor defavorizaţi în învăţământul preşcolar.

În majoritatea satelor vizitate, accesul copiilor defavorizaţi la educaţie preşcolară este îngreunat de lipsa mediatorului şcolar (dificultăţi în încadrarea acestuia), nevoia de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru copii şi, de asemenea, de neprioritizarea educaţiei preşcolare de către părinţi sau de către comunitate.

Cum funcţionează: copiii de vârstă preşcolară – indiferent dacă sunt înscrişi sau nu – sunt invitaţi alături de părinţii lor să participe la sesiuni de citit interactiv la grădiniţa din localitate. La finalul acestor sesiuni, fiecare copil primeşte propria carte – „Să mâncăm multe culori” – personalizată cu numele lui de către profesor, pe care o poate lua apoi acasă.

Tema sesiunilor de citit de anul acesta este alimentaţia sănătoasă, iar activitatea porneşte de la o carte publicată iniţial în limba engleză şi adaptată de OvidiuRo pentru copiii din România. Caravana Poftă de carte beneficiază de susţinerea Carrefour România şi Carrefour Foundation.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.