Toate sirenele de alarmare publică testate în Harghita funcţionează normal | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Societate » Toate sirenele de alarmare publică testate în Harghita funcţionează normal
Toate sirenele de alarmare publică testate în Harghita funcţionează normal

Toate sirenele de alarmare publică testate în Harghita funcţionează normal

Toate sirenele de alarmare publică testate joi în Harghita, în cadrul exerciţiului care se desfăşoară la sistem naţional, funcţionează normal, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din judeţ, Alina Ciobotariu.

Potrivit sursei citate, în cadrul exerciţiului, câte un specialist de la ISU Harghita „a verificat practic modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare la nivelul a zece localităţi, respectiv Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa, Bălan, Corbu, Frumoasa, Brădeşti, Lăzarea şi Sâncrăieni”. În toate cele zece localităţi, sistemele de alarmare publică au funcţionat normal.

Alina Ciobotariu a explicat că exerciţiul este binevenit, întrucât, în acest mod, au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţile cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei existente la nivelul comunităţilor.

La nivelul judeţului Harghita există 141 de sirene de alarmare publică, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situaţii de protecţie civilă, modul de acţionare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate. Dintre acestea, 135 sunt sirene electrice şi şase electronice.

Responsabilitatea menţinerii în stare de operativitate a sistemului de înştiinţare-alarmare revine autorităţilor publice locale, iar reprezentanţii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă derulează, periodic, acţiuni de verificare în teren.

Alina Ciobotariu a mai precizat că asemenea acţiuni se desfăşoară periodic, anul trecut ISU Harghita efectuând 34 de astfel de exerciţii de alarmare publică, în colaborare cu Comitetul Judeţean şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, instituţiile publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă şi cu operatorii economici sursă de risc. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.