Peste 2,5 milioane de lei pentru reabilitarea unor drumuri şi podeţe din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 30 noiembrie 2023
Home » Societate » Peste 2,5 milioane de lei pentru reabilitarea unor drumuri şi podeţe din judeţ
Peste 2,5 milioane de lei pentru reabilitarea unor drumuri şi podeţe din judeţ

Peste 2,5 milioane de lei pentru reabilitarea unor drumuri şi podeţe din judeţ

 

 Comuna Gălăuţaş a primit o finanţare de 100.000 de lei

După ce la începutul acestei luni au început lucrările de asfaltare la DJ 174A, de la Bilbor, săptămâna trecută au fost semnate alte contracte de către comune din judeţ în urma cărora au fost accesate alte 2,6 milioane de lei pentru repararea unor drumuri judeţene şi podeţe. Aceşti bani au fost alocaţi judeţului Harghita în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

„Avem un moment de bucurie – spunea preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba – având în vedere că vom semna contracte cu localităţi din Harghita, prin care aducem bani în bugetul judeţului şi în bugetele localităţilor. Încheiem contracte pentru reabilitări de drumuri – atât un drum judeţean, cât şi drumuri locale”.

Borboly Csaba afirma că printre contractele semnate se află şi cel care vizează drumul din Săcel. „În prezent, din judeţul Harghita nu se poate merge în comuna Săcel, accesul făcându-se prin judeţul Mureş. Acolo trăiesc mulţi oameni care au fost uitaţi în aceşti 25 de ani, iar acum reparăm o greşeală istorică; vrem să legăm de Cristuru-Secuiesc această comună care a fost un copil orfan al judeţului Harghita în aceşti 25 de ani. Cred că dacă oferim o şansă ca să fie practicabil un drum în interiorul judeţului, va ajuta şi comunităţile respective. Totodată, putem să oferim o şansă pentru şcolarizare, pentru locuri de muncă la Cristuru-Secuiesc”, spunea preşedintele CJ.

 Şapte localităţi au semnat contracte între 100.000 de lei şi 1 milion de lei

Vicepreşedintele CJ Harghita, Duda Tihamér, spunea, cu ocazia semnării contractelor de finanţare, că se speră ca în perioada următoare să se obţină mai mulţi bani de la Guvern, astfel încât să se avanseze cu lucrările ce ţin de drumurile judeţene.

În ceea ce priveşte contractele semnate săptămâna trecută, Duda Tihamér spunea că 7 localităţi au semnat contracte de finanţare în cadrul PNDL:
Gălăuţaş – ranforsare sistem rutier, reparaţii podeţe, şanţuri şi trotuare pe DC 75 – 100.000 lei;

Ditrău – modernizarea DC 97 – contract de 800.000 lei;

Racu – modernizare DC 124 – 250.000 lei;

Lunca de Jos – reabilitarea şi modernizarea DC 235 (pe o lungime de 740 m) – 150.000 lei;

Vărşag – modernizarea DC 142, etapa a II-a – 200.000 lei;

Porumbeni – refacerea a trei podeţe peste pârâul Nagy din satul Porumbenii Mari – 100.000 lei;

Şoimuşu Mic – Cristuru-Secuiesc – modernizarea sistemului rutier pe DJ 134A (de la km 7 la km 14) – 1.000.000 lei.

Drumul din Gălăuţaş se va finaliza în 2016

Viceprimarul comunei Gălăuţaş, Ioan Ţăran, referindu-se la contractul semnat, spunea că „este un proiect pentru un drum comunal (DC 75) din comuna Gălăuţaş, în lungime de 2.173 metri. Suma este în jur de 260.000 de lei; noi avem finanţare de 140.000 de lei şi de la Guvern 120.000 lei. Fiind în centrul comunei, este un drum foarte important”.

Ioan Ţăran preciza că proiectul se află în faza de a fi pus la licitaţie şi că se speră ca până în 2016 drumul să fie reabilitat complet, investiţia totală ridicându-se la peste 1,5 milioane de lei.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.