Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Târgu-Mureş: „Manifestare pentru unitate naţională – noi urnim România” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Târgu-Mureş: „Manifestare pentru unitate naţională – noi urnim România”
Târgu-Mureş: „Manifestare pentru unitate naţională – noi urnim România”

Târgu-Mureş: „Manifestare pentru unitate naţională – noi urnim România”

În după-amiaza zilei de miercuri, 19 martie 2014, sub genericul de mai sus, în faţa statuii lui Avram Iancu din scuarul central al Târgu-Mureşului s-au adunat în jur de 500 de oameni „înarmaţi” cu drapele naţionale ale României şi pancarte, ca răspuns la Apelul lansat de Uniunea Naţională Vatra Românească, împreună cu Asociaţia Cultural Patriotică „Avram Iancu”, Despărţământul Mureş al Astrei, Asociaţia Cultul Eroilor „Ştefan Guşă”, Fundaţia Culturală „Vasile Netea”, Fundaţia „Emil Dandea”, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Asociaţia Noua Dreaptă, la un miting de revigorare a spiritului naţional şi de „redeşteptare a conştiinţei naţionale româneşti”.

Mitingul a fost organizat nu împotriva cuiva anume, cum s-a exprimat Valentin Oproiescu, preşedintele Uniunii Vatra Românească, organizatorul principal al manifestării, ci atât ca reacţie la evenimentele organizate de maghiari în 10 şi 15 martie a.c., cât şi ca o comemorare a conflictelor interetnice din 20 martie 1990 de la Târgu-Mureş. De asemenea, preşedintele UVR a precizat că „scopul acestui miting este de a impune clasei politice respectarea legii şi a Constituţiei României, fiind un miting pentru unitatea României în ideea în care situaţia economică cred că ne uneşte, atât pe unguri, cât şi pe români. Credem că cereri de genul: încă o limbă oficială în administraţie, un alt drapel decât cel naţional şi autonomie pe criterii etnice administrative sunt de neacceptat. Cerem politicienilor, indiferent cine ar fi la guvernare, să respecte Constituţia României”.

Participanţii la manifestare, cum am mai arătat, pe lângă drapelele naţionale ale României au afişat pancarte pe care scria: „Pământul românesc bun naţional”, „Spunem nu dezmembrării României”, „Nu retrocedărilor ilegale şi abuzive”, „20 martie 1990 ne învaţă să fim uniţi în gând, vorbă şi faptă”, „Nu prefect UDMR” şi altele. De asemenea, pe parcursul luărilor de cuvânt manifestanţii au scandat „Limba română unica stăpână”, „Unitate naţională” şi „Nu există Ţinut Secuiesc”.

După o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi, au urmat luările de cuvânt ale organizatorilor, care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de nerespectarea legilor şi a Constituţiei şi au solicitat, ferm, autorităţilor de decizie (Guvern, Preşedinţie, Parlament, Justiţie) să asigure, prin fapte şi măsuri de ordine, respectarea Constituţiei, a legilor ţării, a demnităţii noastre naţionale şi a valorilor perene ale Neamului Românesc. De asemenea, s-a solicitat Guvernului să îşi respecte promisiunile făcute înainte de campania electorală, aplicarea legii împotriva celor care vor dezmembrarea României, stoparea retrocedărilor ilegale, interzicerea accederii în funcţii de demnitate publică a cetăţenilor cu dublă cetăţenie etc. Miercuri, la Târgu-Mureş s-a protestat şi împotriva solicitărilor aberante ale UDMR, privind limba maghiară în administraţie, linia de predare în limba maghiară la UMF Târgu-Mureş, arborarea însemnelor secuieşti şi, în mod deosebit, împotriva numirii unui prefect UDMR în Mureş.

Au luat cuvântul, printre alţii, preşedintele PRM, Gheorghe Funar, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Mircea Dogaru, preşedintele Uniunii Vatra Românească, Florin Oproiescu, fostul deputat PUNR de Mureş, Lazăr Lădariu, preşedintele filialei Mureş a Asociaţiei Noua Dreaptă, Marius Moldovan, Ilie Şandru, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

În cuvântul său, Ilie Şandru, care a transmis mesajul cetăţenilor români din Mureş, Harghita şi Covasna, a scos în evidenţă faptul că „Acest forum a fost creat de la bun început cu scopul de apăra interesele celor peste 400.000 de români din aceste trei judeţe, atât în faţa extremismului şi iredentismului unguresc, cât şi în faţa guvernanţilor ţării. Aceştia au uitat şi uită că în această insulă a şerpilor din mijlocul ţării este totuşi pământ românesc, care din păcate a fost şi este lăsat la cheremul UDMR-iştilor”.

Liderul PRM, Gheorghe Funar, a arătat: „Sunt din nou aici, la Târgu-Mureş, unde m-am revăzut cu foarte mulţi patrioţi cu care în februarie-martie 1990 am pornit împreună Vatra Românească, pentru a salva Ardealul de la dezmembrare şi de alipire la Ungaria. După 24 de ani în loc să trăim într-o Românie mândră şi prosperă ne paşte pericolul dezmembrării teritoriale a României, iar Ungaria şi ungurii profită de situaţia juridică din jurul României, de această conjunctură politică internaţională şi acţionează pe faţă pentru dezmembrarea României. Sper ca mesajul de azi de aici de la Târgu-Mureş să-i trezească pe români, să ne unim, să punem piciorul în prag şi să salvăm ţara şi viitorul poporului român”.

La finalul mitingului, o delegaţie a organizatorilor a depus la Prefectura Mureş o petiţie, în care se atrage atenţia guvernanţilor asupra gravelor probleme etnice din Ardeal.

Potrivit organizatorilor, miercuri după-amiază au avut loc mitinguri de susţinere a Târgu-Mureşului, în peste 30 de localităţi din toate provinciile istorice din ţară, dar şi în străinătate, inclusiv la Londra, respectiv Bălţi şi Chişinău, în Republica Moldova.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.