Preşedintele Ungariei, Ader János, în vizită privată în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 30 noiembrie 2023
Home » Politic » Preşedintele Ungariei, Ader János, în vizită privată în judeţul Harghita
Preşedintele Ungariei, Ader János, în vizită privată în judeţul Harghita

Preşedintele Ungariei, Ader János, în vizită privată în judeţul Harghita

Preşedintele Ungariei, Ader János, în vizită privată în judeţul Harghita:

„E datoria mea să vin aici; preşedintele întruchipează unitatea naţiunii”

Preşedintele Ungariei, Ader János, s-a aflat marţi într-o vizită privată în judeţul Harghita, după ce vizitase mai multe obiective din judeţul Covasna. Şeful statului ungar a venit în Harghita dinspre Târgu-Secuiesc, iar prima oprire a avut-o la monumentul din pasul Nyerges.

Mai mulţi husari, o fanfară, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba şi primarii din zona Ciuc au făcut parte din „comitetul de primire”. Aşa după cum e obiceiul în zonă, Ader János şi soţia sa, Herczegh Anita, au fost întâmpinaţi cu kürtoskalács şi palincă şi s-au întreţinut, câteva minute, cu primarul din Cozmeni, Bodo János.

Chiar dacă a spus că nu face declaraţii de presă, fiind o vizită privată, Ader János a răspuns întrebării unei jurnaliste de la un post de televiziune maghiar, care a vrut să ştie cum de a venit să viziteze zona „în astfel de vremuri”. Iniţial, şeful statului ungar a făcut un joc de cuvinte şi a spus că un alt preşedinte maghiar, Sólyom László, a venit pe o vreme mult mai rea, „pe un viscol” cumplit, după care a punctat că e datoria sa constituţională să viziteze zona.

„Nu sunt primul preşedinte care vine aici, îmi este vie amintirea când Sólyom László (n.r. – un alt preşedinte al Ungariei) a fost pe un viscol cumplit pe Nyerges. (…) Eu cred că fiecare preşedinte are obligaţia şi este prevăzut şi în Constituţie că preşedintele întruchipează unitatea naţiunii. Mai mult de atât nu se poate spune. Dacă cineva spune mai mult sau simte mai puţin în suflet înseamnă că undeva este o problemă”.

În acordurile imnului Ungariei, interpretat de fanfara din Cozmeni, Ader János şi soţia sa au depus o coroană la monumentul din pasul Nyerges, după care a participat la sfinţirea obeliscului funerar pe care l-a donat şi care a fost amplasat în cimitirul eroilor din apropiere.

Preşedintele Ungariei a primit de la organizatori diverse daruri simbolice, cum ar fi o traistă secuiască, o sticlă cu palincă, o cămaşă tradiţională, un steag secuiesc, dar şi o sticlă de vin, oferită de Borboly Csaba şi care provine din via sa proprie.

Preşedintele Ungariei a mai depus o coroană de flori la monumentul Siculicidium, din localitatea Siculeni, a vizitat Biserica armenească din Gheorgheni, iar în cursul zilei de miercuri s-a aflat la Cluj-Napoca, ultimul punct din programul vizitei private.

LIA MATEI 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.