Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tánczos Barna, senator UDMR: „Suntem interesaţi de formarea unui guvern de centru-dreapta (…) vom purta negocieri cu partidele din PPE” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 24 februarie 2024
Home » Politic » Tánczos Barna, senator UDMR: „Suntem interesaţi de formarea unui guvern de centru-dreapta (…) vom purta negocieri cu partidele din PPE”
Tánczos Barna, senator UDMR: „Suntem interesaţi de formarea unui guvern de centru-dreapta (…) vom purta negocieri cu partidele din PPE”

Tánczos Barna, senator UDMR: „Suntem interesaţi de formarea unui guvern de centru-dreapta (…) vom purta negocieri cu partidele din PPE”

  • Formaţiunea etnică şi-a identificat deja adversarii din partea cărora ar putea primi replici aspre în Parlament şi a început să le pună etichete: senatorul harghitean consideră că liderii AUR „nu îşi au locul în secolul XXI, într-un Parlament democratic”

Senatorul UDMR Tánczos Barna a declarat, duminică noaptea, la finalul unei conferinţe de presă organizată la finalul scrutinului parlamentar de Organizaţia Teritorială Ciuc a UDMR, că Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) este interesată de formarea unui guvern de centru – dreapta şi că va negocia cu formaţiuni aflate în aceeaşi familie de partide politice la nivel european.

„Am afirmat de mai multe ori în ultimele săptămâni că suntem interesaţi de formarea unui guvern de centru-dreapta, cu formaţiuni politice care sunt în acelaşi partid politic la nivel european sau grup politic, familie de partide politice la nivel european. UDMR este interesată de formarea unui astfel de guvern şi în cazul în care vom fi invitaţi, vom purta cu siguranţă negocieri cu partidele care fac parte din Partidul Popular European”, a declarat Tánczos.

Întrebat cu cine ar negocia în acest moment, a evitat să dea un răspuns concret.

„N-aş vrea să spun că nu negociem. Aşteptăm să fim întrebaţi dacă vrem să participăm la guvernare, trebuie să vedem şi decizia preşedintelui Iohannis, care va desemna un premier şi în cazul acesta cu siguranţă vom purta aceste negocieri. Linia de 5% de care trebuie să treacă partidele de la coada clasamentului e o zonă destul de interesantă, nu ştim cum se va finaliza după numărătoarea voturilor această intrare în Parlament pentru PMP, care face parte din aceeaşi familie politică ca şi noi, nu ştim ce se va întâmpla cu Pro România şi noi sperăm să se finalizeze într-un sens bun pentru noi, pentru comunitatea maghiară; şi în ceea ce priveşte partidul AUR, nu credem că aceste acţiuni şi aceste declaraţii, de multe ori împotriva comunităţii maghiare, îşi au locul din nou în 2021, în Parlamentul României”, a continuat senatorul UDMR.

Tánczos Barna nădăjduieşte că, în cazul în care AUR va intra în Parlament, liderii acestei formaţiuni îşi vor schimba atitudinea faţă de comunitatea maghiară.

„Noi am văzut câteva ieşiri ale liderilor sau ale persoanelor reprezentative ale acestui partid, noi considerăm că nu îşi au locul în secolul XXI într-un Parlament democratic, dar decizia poporului este decizia poporului, decizia alegătorilor trebuie respectată. Şi, în cazul în care acest partid va intra în Parlamentul României, nu pot decât să sper că îşi vor schimba atitudinea faţă de comunitatea maghiară din România”, a precizat senatorul Uniunii.

  • Discursurile învingătorilor

Tánczos Barna, care a câştigat, în urma votului de duminică, cel de-al treilea mandat consecutiv în Senatul României, a mulţumit electoratului pentru încrederea acordată UDMR, rezultatul alegerilor fiind, în opinia sa, unul „remarcabil”, în condiţiile în care mai multe localităţi din judeţ au înregistrat o prezenţă la urne de peste 60%. „Este o încredere bazată pe o relaţie de bună colaborare cu alegătorii noştri, o relaţie care vine în urma alegerilor locale din septembrie şi continuă cu aceste alegeri, cu aceste rezultate deosebite care ne dau încredere, ne dau speranţa că această comunitate ştie să-şi ia viitorul în propriile mâini, ştie să-şi aleagă conducătorii, ştie să-şi trimită reprezentanţi în Parlamentul României şi reprezentarea acestei comunităţi devine neîntreruptă după 1989, după Revoluţie”, a menţionat senatorul UDMR.

Consilierul judeţean Hajdu Gábor, câştigătorul primului său mandat în Camera Deputaţilor, le-a mulţumit, la rândul său, alegătorilor maghiari şi români care i-au acordat încrederea. De asemenea, a remarcat necesitatea unei bune colaborări cu forţele parlamentare româneşti şi a identificării formulei potrivite pentru convieţuirea cu concetăţenii români. „Într-adevăr, în calitate de organizaţie, trebuie să găsim o formulă bună de colaborare, conlucrare cu forţele parlamentare româneşti în Parlamentul României, iar în calitate de naţiune conlocuitoare în România, trebuie să găsim  o formulă bună de convieţuire cu concetăţenii noştri români. (…) Scopul nostru este să împingem, sau să tragem (…) căruţa României în drumul ei spre Europa şi dorim să contribuim şi noi, pentru că avem un interes comun în acest sens”, a afirmat Hajdu Gábor.

Fostul deputat Korodi Attila, ales recent primar al municipiului reşedinţă al judeţului Harghita, le-a mulţumit locuitorilor urbei pentru civismul arătat la scrutinul parlamentar, precizând că este nevoie de un parteneriat solid şi de o echipă solidă la Bucureşti, „care să susţină toate proiectele investiţionale şi de politici publice în favoarea comunităţii locale”.

M. DANIELA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.