Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Toplița:Tabăra de creație literară Marin Preda 100. Povestea continuă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură »
Toplița:
Tabăra de creație literară Marin Preda 100. Povestea continuă
<h5><i>Toplița:</i></h5>Tabăra de creație literară Marin Preda 100. Povestea continuă

Toplița:
Tabăra de creație literară Marin Preda 100. Povestea continuă

Hotelul Mureș din municipiul Toplița a găzduit, în perioada 6-12 august a șasea ediție a taberei de creație literară. În acest an fiind centenarul Marin Preda, tabăra și-a dedicat activitatea marelui prozator. Cei 18 cursanți selectați în prealabil de scriitorul Cosmin Perța, pe baza calităților scriitoricești dovedite prin textele trimise, au ales ca în miez de vară să depună un efort creativ și pe parcursul a 6 zile cu cazare, masă şi cursuri gratuite să se dedice poveștilor.

„Atelierele de scriere creativă realizate pe parcursul taberei au avut teme-nucleu bine țintite: fazan cu povești, text scris pornind de la o fotografie, ucronie cu Moromete (prelucrare după Marin Preda), exercițiu de scriere deductivă – metoda Sherlock Holmes. Pe parcursul atelierelor s-a lucrat pe conceptul de flash fiction 2.000-3.000 de semne maximum. Fiecare participant a muncit la textele sale mai mult de 6 ore pe zi. Cosmin Perța, autor contemporan consacrat, a supus unei analize minuțioase toate textele și a oferit, la fiecare în parte, sfaturi despre tehnicile scrisului. El a indicat, în funcție de fiecare caz, ce ar ajuta textul, ce nu ar ajuta, ce ar trebui să se taie, cum să ofere acestuia mai multă viață, ce ar funcționa mai bine pe acea structură, pentru ca textul să transmită emoție și să fie atractiv pentru un cititor etc. El a invitat grupul de creatori de texte la un exercițiu neîntrerupt de stimulare a imaginației și de esențializare narativă. De asemenea, în fiecare zi s-au purtat discuții pe texte, s-a oferit suport motivațional colegial. Profesorul coordonator şi fiecare cursant a avut ca sarcină să citească toate textele redactate pe parcursul taberei”, au arătat organizatorii taberei.

Conform acestora, proiectul Tabără de scriere creativă Marin Preda 100 și-a propus de la bun început să contribuie la dezvoltarea abilităților și deprinderilor unor tineri scriitori de a scrie texte literare autentice, prin oferirea unui feed-back calificat la fiecare text scris. De asemenea, pentru tinerii începători ai condeiului, proiectul oferă un suport necesar evoluției scriitoricești, un mediu propice creației, special și stimulativ. Proiectul oferă pe lângă toate și o ocazie unică participanților de a se cunoaște și a-și stabili legături trainice și productive în cadrul acestei bresle, care altfel este destul de puțin sprijinită în România.

„Chiar dacă am avut de-a face cu începători, participanții la tabără s-au dovedit a fi scriitori de mare stil.  Participanții au fost următorii: Mălina Grigoriță, Florentina Ionescu, Alexandra Nica Bujor, Anca Beidac, Andreea Zavicsa, Andrei Gogu, Carina Chereji, Denisa Arcip, Mirabela Galdău, Iulia David, Marian Neguțu, Maria Ciurea, Nicoleta Balaciu, Alexandra Mureșan, Veronica Stănică, Caia Larisa, Laura Stanciu, Ana Paraschivescu. Participarea acestora a fost foarte serioasă și responsabilă. S-a scris nemaipomenit de bine. Sarcinile au fost îndeplinite cu mult succes. Textele au fost la înălțime, spre deliciul tuturor. Activitățile literare au continuat până târziu. Una din cele mai savurate din aceste activități fiind lectura publică, lucru care a contribuit la crearea unui cadru stimulativ și la coeziunea grupului. Cursanții au constatat cu această ocazie că printre ei sunt destul de mulți poeți. De asemenea, în fiecare zi participanții au purtat discuții pe texte, oferindu-și unii altora un suport colegial binevenit”, au explicat organizatorii.

Textele participanților vor fi publicate într-o antologie.

Inițiatorul taberei este Biblioteca Municipală „George Sbârcea” Toplița. Echipa de implementare a fost formată din Viorica Lazăr (managerul proiectului), Doina Ecaterina Țifrea (economist), Aurica Maria Ujică (bibliotecar), Georgeta Maria Lung (bibliograf).

Proiectul a fost finanțat de Secretariatul General al Guvernului, prin Serviciul de Dezvoltare Comunitară al Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare. (Șt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.