Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sute de locuitori ai judeţului implicaţi în curăţenia de primăvară | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Sute de locuitori ai judeţului implicaţi în curăţenia de primăvară
Sute de locuitori ai judeţului implicaţi în curăţenia de primăvară

Sute de locuitori ai judeţului implicaţi în curăţenia de primăvară

În Harghita, curăţenia de primăvară este în plină desfăşurare. Începută după jumătatea lunii martie, acţiunea de curăţare şi igienizare a localităţilor vizează spaţiul public, cursurile de apă, şanţurile de scurgere şi marginea drumurilor. Alături de angajaţii primăriilor, locuitori responsabili, cu simţ civic, dau o mână de ajutor

Duminică dimineaţă, puţin peste 10 persoane au răspuns invitaţiei lansată pe o reţea de socializare de tânărul Nicolae Tosa şi au venit „înarmate” cu mături, greble şi lopeţi, chiar şi cu o drujbă, să cureţe fosta grădină publică din zona gării. Cine să o facă, dacă nu oamenii, în condiţiile în care nimeni nu-şi asumă responsabilitatea pentru igienizarea acestui spaţiu de ani buni, nici proprietarul – regionala CFR, nici municipalitatea. Între timp, bălăriile şi mizeria l-au năpădit, iar mobilierul urban a dispărut, aruncat în foc de boschetari. Parcul Elisabeta, cândva un loc de odihnă plăcut, afişează, astăzi, o imagine dezolantă: copaci tăiaţi, lăsaţi acolo unde au căzut, o mulţime de flacoane de băutură, ambalaje şi resturi netrebuincioase aruncate unele peste altele, buruieni înalte de un metru şi un covor gros de frunze moarte, o mizerie respingătoare.

„A fost un loc verde, curat, nu ştiu care e motivul pentru care atunci arăta atât de frumos şi acum atât de jalnic. Eu cred că are legătură cu lipsa de cultură civică a oamenilor. Pe vremuri făceam multe activităţi împreună, culegeam cartofi împreună şi când zic împreună, mă refer la ambele comunităţi (română şi maghiară – n.a.) din zonă. Astăzi nu mai există legături între cele două, ruptura din anii ʼ90 a dus la ceea ce aş putea numi două universuri paralele şi sper că într-o bună zi va fi mai bine între noi, cum a fost pe vremuri, să discutăm măcar unul cu altul”, rosteşte, îngândurat, iniţiatorul şi organizatorul acţiunii, pregătindu-se de treabă.

Rând pe rând, voluntarii şi-au făcut apariţia, şi-au pus mănuşile de protecţie, au luat câte un sac de plastic şi au început să cureţe locul. „De mai bine de un deceniu, parcul este neglijat”, ne povesteşte Száva Emese, în timp ce greblează de zor, iar în ultimii cinci s-a deteriorat complet, fiind folosit pe post de „groapă de gunoi şi WC public”. „Nu e uşor să găseşti oameni care să cureţe parcul, mulţi zic că nu e gunoiul lor, de ce l-ar strânge? Pe oameni nu-i mai deranjează mizeria, se vede şi în oraş, nu trebuie să vii până în Parcul Elisabeta, peste tot e plin de gunoi, aruncat tot de oameni. Nu mai există respect pentru noţiunea de comunitate, nevoia de a te simţi bine acolo unde trăieşti, fiecare îşi vede de treaba lui şi de restul nu-i pasă. Chiar dacă noi curăţăm astăzi aici, peste o jumătate de an va arăta la fel. Dacă nu vor exista pedepse, nu se va schimba nimic, oamenii înţeleg doar dacă sunt pedepsiţi”, a continuat Száva Emese. Tot greblând, a dat peste un arici care dormea, cuibărit, la baza unui tufiş. A curăţat jur-împrejur cu grijă şi apoi l-a „învelit” din nou cu un stat gros de frunze, aşa încât cele minus 6 grade Celsius de afară să nu-i tulbure odihna.

Kovács Csaba salută şi spune, râzând: „Am venit şi eu, să fac curăţenie în parcul acesta elegant.

Gábor Csaba István locuieşte la 200 de metri de parcul gării. Are 48 de ani şi a copilărit într-unul din blocurile din vecinătatea staţiei CFR. Îşi aminteşte cu nostalgie de Parcul Elisabeta, „un loc frumos aranjat, cu fântână arteziană”, frecventat de călători, în aşteptarea trenului sau a persoanelor dragi şi unde, în adolescenţă, se refugia, împreună cu colegii, atunci când „chiuleau de la şcoală”. Ne spune că parcul a fost locul unde şi-a petrecut mare parte din tinereţe şi martorul multor întâlniri. Susţine că acest eveniment creat pe Facebook trebuia să trezească „conştiinţa oamenilor, să realizeze că toţi suntem responsabili faţă de mediul în care trăim, să nu aşteptăm vreo două luni de la venirea primăverii, să vină să facă municipalitatea”. „Dacă parcul a ajuns aşa, de vină este societatea, noi, oamenii suntem de vină, aşa a ajuns ţara asta atât de neglijată. Ar trebui să existe un dialog permanent între primărie şi oamenii simpli, nu numai atunci când trebuie să plătim impozite. Avem şi obligaţii, dar şi dreptul de a trăi într-un oraş frumos”, şi-a rostit apăsat gândurile Gábor Csaba István.

De aceeaşi părere este şi dna Márk Boglarka, subliniind cât este de important ca „oamenii care vin în vizită pe la noi, să vadă că Miercurea Ciuc este un oraş organizat. Mai ales anul acesta, când Papa Francisc este aşteptat în Harghita”, iar gara reprezintă una dintre porţile importante de intrare în municipiu, pentru zeci, poate sute de mii de pelerini.

După organizarea evenimentului pe Facebook s-a implicat şi primăria, a remarcat iniţiatorul acţiunii, prin viceprimarul Szőke Domokos, care a facilitat, între altele, o întâlnire a voluntarilor cu şeful Staţiei CFR Miercurea Ciuc. „Cei de la CSIK CAR ne-au pus la dispoziţie saci de plastic şi mănuşi şi vor veni să ridice sacii cu gunoi. Aşteptăm ca rămăşiţele să fie curăţate de asistaţii sociali, asta a fost promisiunea viceprimarului Szőke Domokos şi sperăm să se vadă ceva”, a precizat Nicolae Tosa.

În Miercurea Ciuc, curăţenia generală de primăvară este aproape finalizată. Locatarii, conducerile instituţiilor şi ale firmelor au fost invitaţi de primărie să organizeze curăţirea împrejurimilor clădirilor de locuit, respectiv a sediilor de firme/instituţii şi mare parte a deşeurilor provenite au fost ridicate de firma de salubrizare. Pentru mai multă eficienţă a fost întocmit un plan de curăţenie pe străzi. De asemenea, a fost închisă circulaţia în unele străzi din oraş, pentru efectuarea acestor lucrări.

Curăţenia este în plină desfăşurare şi în zona de nord a judeţului. În municipiul Topliţa, personalul Secţiei de gospodărie comunală, asistaţii sociali – destul de mulţi, precizează primarul Stelu Platon – şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă acţionează de câteva zile în locurile greu accesibile. De asemenea, au fost mobilizate fundaţiile şi elevii din şcoli, astfel încât lucrările de salubrizare să fie finalizate în preajma Paştelui catolic.

„Zona centrală arată destul de bine. Probleme avem pe cursurile de apă, dar vom termina curăţarea malurilor şi albiilor în următoarele două săptămâni, mă refer la cursul Mureşului de la intrare şi până la ieşire şi două-trei pâraie mai importante: Valea Topliţei, Măgheruşul şi Călimănelul. Am lansat şi o campanie pe radio şi în alte mijloace mass-media locale, prin care atenţionăm agenţii economici, instituţiile şi populaţia să îşi facă ordine, pentru că noi avem şi o hotărâre de consiliu local, potrivit căreia în cazul celor care nu îşi îngrijesc proprietăţile, putem să facem noi acest lucru şi le facturăm costurile”, a precizat edilul Topliţei.

Numai că preţurile sunt foarte mici la astfel de servicii şi unii dintre locuitori se mulţumesc să aştepte ca serviciile municipalităţii să le repare gardul, să le cureţe şanţurile, peluzele, să îndepărteze resturile nefolositoare, să le toaleteze copacii.

„La 2 lei metrul de gard reparat sau 2 lei metrul pătrat de curăţat şanţul, tot atât pentru metrul pătrat de tuns iarba, se pare că s-a înţeles greşit mesajul nostru, motiv pentru care luăm în serios posibilitatea să mărim aceste taxe. În viitorul foarte apropiat vor avea o surpriză, ca să nu mai aibă asemenea idei”, a afirmat primarul Stelu Platon.

În comuna Tulgheş, primarul Marcel Vancu i-a invitat pe toţi cei care iubesc natura şi mediul înconjurător la o acţiune de ecologizare.

„A fost frumos, ne aşteptam la mai multă lume, dar rezultatul a fost cel scontat, pentru că am reuşit să strângem în jur de 60 de saci de mizerii, ceea ce m-a mulţumit oarecum. Au participaţi şi elevi, şi oameni mai în vârstă, angajaţi ai primăriei, dar toţi în calitate de voluntari, nimeni nu a fost obligat să vină. Participanţii s-au împărţit pe echipe mai mici şi au acţionat pe lângă drumuri, pe lângă cursul apelor, pe sub podeţe, la marginea pădurii, peste tot unde a fost nevoie să intervenim, s-a intervenit. Totuşi, nu am reuşit într-o singură zi să salubrizăm tot ce ne-am dorit, pentru că e mult gunoi, cum apare primăvara, se văd mai bine toate gunoaiele care au fost aruncate de-a lungul timpului de diverse persoane”, a relatat primarul Marcel Vancu. Totodată, îi atenţionează pe cei care „cu multă indiferenţă aruncă tot felul de gunoaie la întâmplare”, să înceteze. Marcel Vancu a arătat că acţiunea care a avut loc la sfârşitul săptămânii a fost doar prima etapă de salubrizare a localităţii. „Vom organiza, în viitorul foarte apropiat, încă o acţiune de acest gen, pentru că încă este nevoie”, a conchis primarul Tulgheşului.

În comuna Corbu, primarul Romeo Ţepeş-Focşa a declarat aprilie „Luna curăţeniei” în localitate, pentru că este sezonul în care oamenii de la munte încep să se îngrijească de curţi şi de împrejurimile gospodăriei.

„O să avem câteva acţiuni împreună cu cei de la Liceul tehnologic, pe bază de voluntariat, şi sperăm ca la sfârşitul lunii, comuna noastră să arate mult mai curată”, a precizat primarul. Potrivit dispoziţiei primarului, societăţile comerciale şi ceilalţi agenţi economici, instituţiile publice care funcţionează pe raza comunei, precum şi cetăţenii au obligaţia, între altele, să refacă spaţiile verzi deteriorate, sau neamenajate corespunzător, prin plantarea de arbuşti şi gard viu şi să replanteze arbori în locul celor tăiaţi. În ceea ce priveşte salubrizarea comunei, se au în vedere acţiuni de curăţare a malurilor cursurilor de apă, de consolidare şi întreţinere a digurilor, malurilor şi efectuarea celorlalte lucrări de protecţie contra inundaţiilor, asigurarea scurgerii apelor şi asanarea terenurilor insalubre, pentru a preveni poluarea apelor. Acţiunile în „Luna curăţeniei” la Corbu vizează şi dereticarea cimitirelor, repararea străzilor, drumurilor comunale, podurilor şi podeţelor. „Agenţii economici cu capital de stat sau privat, instituţiile publice sau private şi cetăţenii care nu respectă normele cu privire la buna gospodărire şi întreţinere, menţinerea ordinii şi disciplinei publice, asigurarea şi păstrarea curăţeniei, salubrizarea, precum şi protecţia mediului ambiant vor fi sancţionaţi, potrivit legii, contravenţional sau penal în cazul faptelor ce constituie infracţiune”, avertizează primarul.

E primăvară şi toate localităţile judeţului sunt preocupate de imaginea lor. Peste tot se desfăşoară acţiuni de salubrizare şi ecologizare a spaţiului public şi privat în această perioadă.

DANIELA MEZEY 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.