Colaborare ştiinţifică pentru clasificarea spitalului judeţean ca spital clinic regional | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 decembrie 2021
Home » Sănătate » Colaborare ştiinţifică pentru clasificarea spitalului judeţean ca spital clinic regional
Colaborare ştiinţifică pentru clasificarea spitalului judeţean ca spital clinic regional
?

Colaborare ştiinţifică pentru clasificarea spitalului judeţean ca spital clinic regional

Zeci de medici, profesori universitari şi invitaţi au participat, sâmbătă, la conferinţa „Actualităţi în diagnosticul şi tratamentul sepsisului – Paşi pe calea de a deveni spital clinic”, organizată de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi Universitatea „Sapientia”, în colaborare cu Consiliul Judeţean Harghita

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), dr. Konrád Judit, a deschis lucrările conferinţei, salutându-i pe cei prezenţi: medici, profesori universitari din Miercurea Ciuc şi de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie (UMFST) Târgu Mureş, şefi ai unor instituţii publice şi politicieni.

Gazda evenimentului, prodecanul Universităţii „Sapientia”, Pap Levente, a vorbit despre rezultatele cercetărilor şi publicaţiile colegilor săi, precum şi despre colaborarea cu cercetători din alte centre universitare din ţară şi din Ungaria. „Pentru noi este important să devenim un actor însemnat în această regiune şi este foarte bine că avem ca parteneri oraşul şi pe reprezentanţii acestuia. Evenimentul de astăzi este rezultatul unui astfel de parteneriat şi sper că vom colabora împreună pentru ţinutul secuiesc”, a declarat prodecanul Universităţii „Sapientia”.

Invitat să ia cuvântul, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a relevat importanţa clasificării spitalului judeţean ca spital clinic regional, un „vis îndrăzneţ”, pe cale să devină realitate. „În urmă cu 50 de ani a avut loc aselenizarea, pentru că oamenii au avut încredere că vor putea păşi pe Lună. Dacă atunci nu s-ar fi luat o decizie şi nu ar fi existat credinţa în reuşită, acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Eu am încredere că, după 50 de ani de la aselenizare, visul nostru despre care vorbim astăzi se va realiza”.

Consulul Farkas Balázs, reprezentantul Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc la eveniment, a sintetizat „legătura spitalului cu politica naţională”. „Guvernul Ungariei şi scopul nostru este ca în Ardeal şi în ţinutul secuiesc, sistemul de sănătate desfăşurat în limba maghiară să atingă un nivel cât mai înalt. Din acest motiv sprijinim învăţământul în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, din acest motiv sprijinim construirea locuinţelor de serviciu şi salutăm şi iniţiativa colaborării SJU cu Universitatea Sapientia. Sperăm că va fi o colaborare pe termen lung, care va servi interesele comunităţii”, a explicat delegatul reprezentanţei diplomatice.

Conferenţiar dr. Mara Gyöngyvér, prorector al Universităţii „Sapientia”, a apreciat conferinţa „Actualităţi în diagnosticul şi tratamentul sepsisului – Paşi pe calea de a deveni spital clinic” ca fiind un eveniment „foarte important”, atât din punct de vedere al tematicii, cât şi al colaborării cu spitalul judeţean, ratificată anul trecut. „Din 2005-2006 avem proiecte în biologia medicală, în domeniul chimiei şi al geneticii, realizate în cadrul diferitelor parteneriate. De atunci, putem spune că se desfăşoară cercetare ştiinţifică în instituţia noastră, organizăm conferinţe împreună, iar în acest an va fi a treia conferinţă medicală în domeniul cercetării pe care o organizăm împreună cu SJU. (…) Medicii SJU se pot înscrie la programe de doctorat şi acesta este un aspect foarte important în încadrarea SJU ca spital clinic”, a punctat dr. Mara Gyöngyvér.

Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, conf. dr. Nagy Előd, a schiţat, la rândul său, esenţa parteneriatului de colaborare cu Universitatea „Sapientia” şi cu spitalul judeţean din Miercurea Ciuc: „Într-adevăr, la Universitatea Sapientia sunt facultăţi, specializări, există cunoştinţele teoretice şi practice necesare cercetării clinice, dar lipseşte o verigă. (…) Practic, ceea ce putem oferi noi în această colaborare dintre SJU şi UMF este cercetarea sau anumite aspecte din cercetarea clinică, pentru că la UMF indicatorii de performanţă sunt în creştere şi cred că noi putem fi acea verigă care oferă cunoştinţele despre anumite patologii, crearea registrului de bolnavi, cercetarea unor parametri de tip biomarkeri care pot fi în folosul diagnosticului sau clasificării riscului clinic, putem oferi consultanţă şi activităţi”, a precizat conf. dr. Nagy Előd.

Invitat la conferinţă, deputatul UDMR Korodi Attila a remarcat că municipiul Miercurea Ciuc este poziţionat într-o zonă geografică aparte, la o distanţă prea mare de clinicile şi marile centre de sănătate „ca toate problemele complicate, care apar la nivel de urgenţă, să fie gestionate în timp util”. Parlamentarul a amintit că la iniţiativa medicilor cu performanţe deosebite ai SJU, în urmă cu aproape 3 ani s-a creionat perspectiva creării unui spital clinic de categoria II în Miercurea Ciuc, menit să aducă ştiinţă, cunoştinţe, tehnologie şi servicii medicale adecvate, care în prezent pot fi asigurate pacienţilor din regiune cel mai aproape la Târgu Mureş. „Lupta pe care o ducem la Bucureşti pentru sistemul de sănătate din ţinutul secuiesc este una foarte serioasă şi vă asigur că din partea noastră aveţi tot sprijinul. Ne place să existe planuri şi proiecte foarte precise şi strategii foarte bune, ca să avem ce urmări. Şi în ultimii doi ani, în mod palpabil se văd o multitudine de idei. Cred că am reuşit să obţinem cel mai serios sprijin financiar din istoria SJU tocmai pentru că au existat idei precise, am reuşit să obţinem resurse care pe termen scurt dau o sarcină foarte importantă conducerii spitalului. Trebuie să achiziţionăm, să dezvoltăm spitalul”, a spus liderul Grupului UDMR în Camera Deputaţilor, încurajându-i pe medicii spitalului să facă planuri şi pentru anii care urmează, „pentru a putea asigura resursele necesare” materializării lor.

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a prezentat paşii care trebuie urmaţi de SJU în vederea obţinerii acestei clasificări, accentuând importanţa îndeplinirii criteriilor de organizare, de funcţionare şi de personal, o altă cerinţă obligatorie fiind completarea spitalului judeţean cu toate specialităţile existente în România. „Sunt lucruri pe care colegii mei de la spital le ştiu, aş vorbi mai mult despre ce lipseşte. Lipseşte linia de gardă permanentă la Cardiologie, la Neurologie, avem nevoie de perfecţionarea liniei de gardă şi la Unitatea Primiri Urgenţe – acoperirea urgenţelor există pe hârtie, dar, din păcate, medicina de urgenţă nu este prea populară şi puţini medici îşi asumă să stea pe baricade pe termen lung, într-una dintre cele mai critice şi grele secţii. Avem şi specializări care prezintă lacune, avem nevoie de o Secţie de radiologie, care să acopere cu analize de înaltă tehnologie acest serviciu 24 de ore din 24 şi, evident, trebuie să avem asistenţi şi personal auxiliar care să acopere toate domeniile”. În completare, directoarea DSP a amintit de necesitatea înfiinţării Laboratorului propriu de analize al spitalului judeţean, asigurând conducerea unităţii medicale de tot sprijinul în privinţa autorizării. Totodată, a atenţionat că trebuie formulate capitolele de cheltuieli, „provocarea” fiind cheltuirea celor 30,6 milioane de lei primite de SJU din Miercurea Ciuc de la bugetul de stat pentru investiţii directe, tehnologie şi lărgirea serviciilor medicale până la sfârşitul anului, astfel încât „să existe facturi”. „Nu va fi uşor, aici îmi fac puţin griji”, a mărturisit dr. Tar Gyöngyi.

„Ne-am stabilit ca obiectiv să fim acea forţă care va duce la îndeplinire clasificarea unităţii noastre medicale ca spital clinic regional, echipa noastră medicală este entuziastă şi convinsă că acest lucru este fezabil”, s-a pronunţat dr. Konrád Judit. „Faptul că preşedintele României (Klaus Iohannis – n.a.) a acordat spitalului nostru (în aprilie 2018 – n.a.) Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Comandor, în semn de apreciere pentru întreaga activitate de asistenţă medicală, precum şi pentru rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical, este o recunoaştere a meritelor echipei noastre, care nu s-au născut de la o zi la alta. E bine de ştiut că activitatea noastră este urmărită şi recunoscută”, a mai spus managerul spitalului judeţean.

Masa rotundă pe tema înfiinţării unui spital clinic în municipiul reşedinţă al judeţului Harghita a continuat cu workshop-ul „Actualităţi în diagnosticarea şi tratamentul sepsisului”. Aveam să aflu că sepsisul – binecunoscut medicilor, iar nouă prea puţin – este un răspuns inflamator al organismului, atunci când acesta se confruntă cu o infecţie bacteriană generalizată, că poate apărea la orice pacient care prezintă o infecţie şi dezvoltă complicaţii. Însă cele mai expuse la risc sunt, de obicei, persoanele foarte tinere sau foarte în vârstă. În general, factorii care favorizează apariţia sepsisului sunt un sistem imunitar slăbit, o boală cronică precum diabetul, bolile de rinichi sau de ficat, SIDA sau cancerul, o rană severă sau o arsură. De obicei, tratamentul pentru un pacient aflat în sepsis se efectuează în Secţia de terapie intensivă şi constă în administrarea unor antibiotice cu spectru larg, eficiente împotriva mai multor tipuri de bacterii.

Dr. Adrian Dobrică, medic specialist în chirurgie toracică la SJU din Miercurea Ciuc, coordonatorul blocului operator şi al workshop-ului, a relatat că în decembrie anul trecut, la o întâlnire similară, participanţii au convenit în unanimitate asupra temelor de cercetare pe care urmau să le abordeze anul acesta, „una dintre ele fiind diabetul şi cealaltă sepsisul”. „Alegerea temei nu este întâmplătoare, sepsisul fiind una dintre temele de parteneriat cu Universitatea Sapientia. Ne-am orientat asupra sepsisului dat fiind şi numărul mare de pacienţi cu diferite tipuri de infecţii, care se adresează spitalului nostru şi, cumva, ne-am aliniat şi trendului din medicină, o temă care va fi mereu în centrul acesteia. Progresele care se fac în toate domeniile medicale converg şi către abordarea problemei sepsisului”, a detaliat dr. Adrian Dobrică.

„Sepsisul este o temă foarte vastă, s-au scris sute de cărţi, cunoştinţele sunt extrem de vaste în legătură cu acest subiect. Cu această masă rotundă nu vom finaliza această problemă, am încercat să surprindem câteva aspecte, problema va rămâne printre preocupările noastre, pentru că are legătură în primul rând cu meseria noastră. În fiecare specialitate ne întâlnim cu cazuri de infecţii şi există probleme de diagnostic ale acestor infecţii, există probleme de tratament şi, dacă vom ajunge la un punct comun şi vom găsi noi metode în perspectivă, este un pariu câştigat cu această temă”, a menţionat medicul specialist în chirurgie toracică la SJU harghitean.

Se ştie despre coordonatorul blocului operator al SJU din Miercurea Ciuc, dr. Adrian Dobrică – colegii lui medici o spun şi nu numai ei – că este un specialist cu abilităţi ieşite din comun, omul care „face minuni”, salvând „pe bandă rulantă” cazuri la limită, dar şi „motorul” transformărilor pozitive pe care le-a suferit spitalul judeţean harghitean în ultimii ani. Curiozitatea m-a îndemnat să-l întreb cum reuşeşte?

„Ştiţi, medicii au modele. Mie mi-a plăcut întotdeauna în viaţă să-mi găsesc modele în profesorii pe care i-am avut şi marele profesor de chirurgie cardio-vasculară dr. Radu Deac avea următorul slogan: Dacă nu putem să fim perfecţi, măcar să fim primii”, a conchis dr. Adrian Dobrică.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.