Ziua Europei şi împlinirea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, marcate în Miercurea-Ciuc
Câteva sute de elevi de la şcolile gimnaziale şi liceele din Miercurea-Ciuc au participat, ieri, la manifestările organizate pe platoul din faţa Palatului Administrativ pentru a marca Ziua Europei, dar şi împlinirea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
Astfel, una dintre activităţi a fost organizarea unui flash-mob, numit „Culoare şi mişcare”, la care participanţii, cu steguleţe şi baloane în mâini, au fost animaţi de un instructor profesionist, Ábrahám Emőke, în ritmul melodiilor mixate de DJ Mezey Zoltán.
Tot pe platou, orchestra şi corul Liceului de Arte „Nagy István” au interpretat Imnul Europei. Cei 103 elevi de la Liceul de Artă, care au format corul, au intonat Imnul Europei în patru limbi: română, maghiară, engleză şi germană.
Bogdan Ţifrea, şef serviciu în cadrul Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, a spus că aspectul inedit al flash-mob-ului a fost faptul că cei 103 elevi s-au organizat şi au venit pe platoul din Miercurea-Ciuc din toate direcţiile şi colţurile oraşului şi „s-au reunit sub aceeaşi umbrelă europeană”.
Tot în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 10 ani de la aderarea României la UE, 10 elevi de la Secţia de arte plastice de la acelaşi liceu au pictat un tablou pe tema „România ZECE – 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte”. Acesta a fost realizat în direct, pe un panou mare din pânză, care are dimensiunea de 2 m x 3 m şi a fost expus pe platoul din faţa clădirii Palatului Administrativ.
În 10 ani, în judeţul Harghita au fost atrase fonduri europene în valoare de peste 740 milioane de lei
Prezent la eveniment, prefectul judeţului Harghita, Adrian-Jean Andrei, a vorbit, în discursul său, despre începuturile formării Uniunii Europene şi ce beneficii a adus această construcţie pentru toate statele membre. De asemenea, acesta a amintit că România a devenit stat membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, anul acesta sărbătorind 10 ani de la aderare. „(…) Pentru cetăţenii harghiteni, această perioadă s-a concretizat în numeroase proiecte de modernizare, atât a infrastructurii rutiere, cât şi a spaţiului urban şi rural prin atragerea de fonduri europene în valoare de 740.618.121 lei. Rezultatele implementării acestor proiecte este vizibilă pretutindeni, chiar şi aici în centrul municipiului văd efectele modernizării. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut în direcţia transformării acestei zone într-una atractivă din punct de vedere al dezvoltării social-economice care să fie capabilă să absoarbă forţa de muncă a tinerilor astfel încât aceştia să rămână acasă, să-şi construiască aici un viitor. Pentru a menţine, consolida şi continua ceea ce s-a realizat în această scurtă perioadă este nevoie de stabilitate, pace şi unitate de acţiune”, a spus prefectul judeţului.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a punctat că trebuie găsite soluţii pentru a-i aduce înapoi în ţară pe tinerii plecaţi peste hotare şi că tineretul trebuie să fie respectat aici, în ţară.
Premierea Concursului pe teme europene „România – 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte”
Printre activităţile dedicate Zilei Europei s-a numărat şi concursul pe teme europene „România – 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte”, în care au fost angrenate cele 8 licee din Miercurea-Ciuc. Cele opt echipe, câte una din fiecare liceu, au extras, în urma unei trageri la sorţi, câte trei ţări, iar concursul a constat în pregătirea şi prezentarea de către elevi a unui costum popular (din una dintre cele trei ţări extrase), a unui obicei culinar (pentru o altă ţară) şi o hartă cu cel puţin două dintre cele mai importante evenimente/festivaluri culturale ce au loc în cel de-al treilea stat.
Ieri, prefectul judeţului i-a premiat pe câştigători. În urma jurizării, locul I a fost ocupat de echipa Colegiului Naţional „Octavian Goga”, pe locul doi s-a clasat Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni”, iar pe locul trei Liceul Teologic „Segitő Mária”.
Tot cu ocazia Zilei Europei, Consiliul Judeţean Harghita a oferit un premiu special, Heureka, unui elev din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc, Imets Tamás, prin care „recunoaşte meritele acestuia în domeniul ştiinţific, prin care contribuie la renumele judeţului şi al regiunii”. Tânărul a fost felicitat şi de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Adriana Bucur, prezentă la eveniment.
Imets Tamás este un tânăr inventator, care „a început să participe la concursuri de proiecte în urmă cu trei ani, cu drone, roboţi, modele şi dispozitive electronice”. „Anul trecut a câştigat cea de-a XXV-a ediţie a Concursului de inovaţie pentru tineri. Cu doi ani în urmă, la Opera Naţională din Bucureşti, statul român i-a recunoscut dispozitivul de încărcare a telefonului cu ajutorul bicicletei”, se arată în laudatio. O altă invenţie a tânărului este cea prin care obiectele sunt mişcate cu ajutorul minţii.
Pe tot parcursul evenimentului dedicat sărbătoririi a 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, în spaţiul dintre coloanele Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc, elevii au putut vizita standurile Târgului Serviciilor Publice Europene, ediţia I. În cadrul acestui târg au oferit informaţii celor interesaţi 23 de instituţii publice, la standuri fiind prezenţi şi conducătorii instituţiilor.
Manifestările dedicate Zilei Europei au fost organizate în Miercurea-Ciuc în cadrul unui proiect. Este vorba de proiectul „Europa ZECE – 10 ani de unitate în diversitate”, implementat, la iniţiativa Instituţiei Prefectului, de Asociaţia Virtus Vivens în colaborare cu Prefectura Harghita, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Consiliul Judeţean, Europa Direct şi finanţat de Consiliul local Miercurea-Ciuc.
„Instituţia Prefectului mulţumeşte pe această cale tuturor organizatorilor, partenerilor şi participanţilor la aceste evenimente”, a mai spus Bogdan Ţifrea la finalul evenimentului. (Şt.P.)