Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea-Ciuc: Ceremonii militare pentru sărbătorirea a 140 de ani de la Proclamarea Independenţei de Stat a României, 72 de ani de la Victoria Naţiunilor Unite asupra nazismului, Ziua Europei şi Ziua Veteranilor de Război | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Miercurea-Ciuc: Ceremonii militare pentru sărbătorirea a 140 de ani de la Proclamarea Independenţei de Stat a României, 72 de ani de la Victoria Naţiunilor Unite asupra nazismului, Ziua Europei şi Ziua Veteranilor de Război
Miercurea-Ciuc: Ceremonii militare pentru sărbătorirea a 140 de ani de la Proclamarea Independenţei de Stat a României, 72 de ani de la Victoria Naţiunilor Unite asupra nazismului, Ziua Europei şi Ziua Veteranilor de Război

Miercurea-Ciuc: Ceremonii militare pentru sărbătorirea a 140 de ani de la Proclamarea Independenţei de Stat a României, 72 de ani de la Victoria Naţiunilor Unite asupra nazismului, Ziua Europei şi Ziua Veteranilor de Război

Împlinirea a 140 de ani de la Proclamarea Independenţei de Stat a României şi 72 de ani de la Victoria Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, Ziua Europei şi Ziua Veteranilor de Război au fost sărbătorite ieri şi în municipiul Miercurea-Ciuc. Astfel, în municipiul reşedinţă de judeţ, această zi a fost marcată prin organizarea de ceremonii militare pentru depunerea de coroane, jerbe şi buchete de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut, Monumentul Ostaşilor Armatei Sovietice şi Cimitirul Eroilor din Garnizoana Miercurea-Ciuc, unde s-a adus un prinos de cinstire, onoare şi glorie tuturor celor căzuţi pe pământ românesc şi străin. Din păcate, şi de această dată, prezenţa la manifestări a fost una redusă.

La Monumentul Ostaşului Necunoscut, ceremonialul militar a început cu intonarea Imnului Naţional al României şi Imnului Europei.

Apoi, serviciul religios a fost săvârşit de Preasfinţitul Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu un sobor de preoţi.

În alocuţiunea sa, prefectul judeţului Harghita, Adrian-Jean Andrei, a vorbit despre însemnătatea celor trei evenimente deosebite: 140 de ani de la Proclamarea Independenţei de Stat a României, 72 de ani de la Victoria Naţiunilor Unite asupra nazismului şi Ziua Europei. „9 mai 1877 a reprezentat pasul fundamental în consolidarea României ca stat independent şi unitar. Respect pentru curajul şi determinarea înaintaşilor noştri, care cu gândul la generaţiile viitoare au contribuit la crearea statului român modern.

Tot astăzi, cinstim sacrificiul eroilor, oameni simpli sau oameni de stat, care au sperat într-o lume nouă, vindecată de patima conflictului, şi au contribuit prin jertfa lor la sfârşitul celei mai însângerate file a istoriei secolului trecut – al Doilea Război Mondial.

Şi nu în ultimul rând, sărbătorim astăzi Ziua Europei cu încredere în viitorul proiectului european şi cu asumarea unui rol constructiv României în acest proiect. (…) România se pregăteşte să preia în 2019 preşedinţia Uniunii Europene. Suntem convinşi că avem capacitatea ca şi în acest prim mandat ţara noastră să contribuie decisiv la întărirea şi continuitatea proiectului european. (…) Să credem în unitate, în solidaritate şi să mai credem că valorile naţionale sunt protejate şi chiar ocrotite prin ideea de diversitate propusă de Uniunea Europeană. Iar eu, ca prefect, cred că şi în judeţul Harghita trebuie să învăţăm o dată pentru totdeauna să fim şi noi cetăţeni europeni, să trăim în pace, în convieţuire paşnică şi respect reciproc”, a spus prefectul judeţului Harghita.

La rândul său, col. (r) Nicolae Baltă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Harghita, vorbind despre Ziua Veteranilor de Război, a prezentat o situaţie statistică a veteranilor din judeţul Harghita. Potrivit datelor prezentate de acesta, mai sunt în viaţă 152 de veterani de război afiliaţi la filiala Harghita; la Ministerul de Interne sunt afiliaţi 11 luptători; iar 23 de veterani sunt neafiliaţi. Astfel, în total, în judeţul Harghita mai trăiesc 186 de veterani de război.

De asemenea, în Harghita mai trăiesc doi veterani de război care au împlinit vârsta de peste 100 de ani: Gyorgy Ioan din Borsec (102 ani) şi Blenessy Jeno, ofiţer din Gheorgheni, ambii în etate de 102 ani.

După aceste alocuţiuni, la Monumentul Ostaşului Necunoscut au fost depuse coroane, jerbe şi buchete de flori de către reprezentanţi ai comenzii garnizoanei, veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi în retragere, ai instituţiilor publice locale şi judeţene, instituţiilor de învăţământ.

Ceremonialul de la Monumentul Ostaşului Necunoscut s-a încheiat cu defilarea, pe muzica militară, a Gărzii de Onoare, formată din vânători de munte, poliţişti, jandarmi, pompieri şi angajaţi ai Penitenciarului Miercurea-Ciuc.

După acest moment, a urmat deplasarea în Piaţa Cetăţii la Monumentul Ostaşilor Armatei Sovietice şi la Cimitirul Eroilor, unde de asemenea s-au depus coroane de flori. (Şt.P.)

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.