Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Suprafeţe de pajişti permanente vor putea fi scoase din circuitul agricol, în anumite condiţii | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Suprafeţe de pajişti permanente vor putea fi scoase din circuitul agricol, în anumite condiţii
Suprafeţe de pajişti permanente vor putea fi scoase din circuitul agricol, în anumite condiţii

Suprafeţe de pajişti permanente vor putea fi scoase din circuitul agricol, în anumite condiţii

„O reglementare extrem de importantă atât pentru autorităţile locale, cât şi pentru fermieri” a fost aprobată de Parlament, urmând să fie promulgată. Este vorba despre  Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 34/2013 privind administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută, ieri, în municipiul Miercurea-Ciuc, senatorul de Harghita Tánczos Barna a prezentat principalele prevederi ale acestui act normativ.

O prevedere foarte importantă, după cum declara senatorul, se referă la posibilitatea scoaterii din circuitul agricol a unor suprafeţe de pajişti permanente, lucru ce era interzis până în momentul de faţă. „Ordonanţa de Urgenţă a instituit o interdicţie de scoatere din circuitul agricol a acestor terenuri (n.n. – pajişti permanente). Dacă ar fi rămas în vigoare această reglementare, nici o suprafaţă acoperită cu fir de iarbă nu putea fi scoasă din circuitul agricol. Legea de aprobare a OUG reglementează într-un mod onest, corect şi destul de clar modalitatea în care se pot scoate din circuitul agricol aceste suprafeţe. Şi instituie o regulă destul de clară cu privire la aplicabilitatea legii. Legea nu se va aplica pentru terenurile intravilane.În felul acesta în intravilanul localităţilor se pot elibera autorizaţiile de construcţii şi reglementează, de asemenea, modalitatea în care extravilanul poate intra în intravilan cu aprobarea Ministerului Agriculturii. Regula de bază pe care s-a construit anul trecut această OUG nu mai rămâne stricto sensu în vigoare. Această regulă se referea la data de referinţă 1 ianuarie 2007. Dată la care România se obliga să nu mai scadă suprafeţele de pajişti permanente din ţară. Prin Tratatul de Aderare, important şi aproape imposibil de modificat, România s-a obligat ca cele 4,5 milioane ha de pajişti permanente, cu înaltă valoare (…) să nu fie afectate. Ordonanţa avea o prevedere foarte strictă şi absurdă de a nu scoate nimic din circuitul agricol din categoria pajişti permanente. Legea acum permite, cu aprobarea Ministerului Agriculturii, ca suprafeţele să fie scoase din circuitul agricol”, a explicat Tánczos Barna.

Despre condiţiile în care se pot scoate aceste suprafeţe din circuitul agricol, dar şi alte noutăţi ce aduce legea despre care am vorbit, în numărul următor al ziarului – miercuri, 11 iunie. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.