Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şumuleu-Ciuc: Pelerinajul de Rusaliile catolice | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Religie » Şumuleu-Ciuc: Pelerinajul de Rusaliile catolice
Şumuleu-Ciuc: Pelerinajul de Rusaliile catolice

Şumuleu-Ciuc: Pelerinajul de Rusaliile catolice

O mare mulţime de credincioşi a participat, sâmbătă, pe Dealul Şumuleu-Ciuc, de la marginea municipiului reşedinţă de judeţ, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

Dis-de-dimineaţă, organizatorii evenimentului, reprezentanţii Ordinului Franciscanilor, au împodobit cu flori altarul de la care se oficiază slujba religioasă şi au făcut ultimele pregătiri înainte de marea procesiune.

În tot acest timp, sute de grupuri de credincioşi au început să sosească pe Şumuleul Mic, purtând în mâini steaguri care să ateste apartenenţa locală, steaguri religioase, crenguţe verzi, dar şi steagul Ungariei, pe cel secuiesc sau steaguri arpadiene.

Unii dintre credincioşi nu au folosit ruta obişnuită pentru a ajunge la altarul în aer liber, ci au urcat spre locul slujbei pe un deal abrupt, denumit şi „Drumul Crucii”, care porneşte la câteva sute de metri de catedrala franciscană şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile de oprire ale lui Iisus pe Golgota.

Lângă altarul în aer liber a fost amplasată o replică în lemn a statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, care se află în catedrala franciscană de la Şumuleu-Ciuc, unde oamenii au format cozi impresionante pentru a se ruga. De asemenea, credincioşii s-au supus şi tradiţiei de veacuri, aceea de a se spovedi, zeci de preoţi catolici oficiind acest serviciu chiar sub cerul liber.

Slujba de Rusalii a fost oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, împreună cu un impresionant sobor de preoţi, singurul invitat al slujbei de Rusalii fiind preotul paroh Csintalan László. „În fiecare an susţinem şi accentuăm că este un act religios de vot naţional, din 1567, prin care venerăm pe Preacurata Fecioară Maria, îi mulţumim că strămoşii noştri au putut să rămână catolici şi, totodată, cerem ajutorul ei, intercesiunea pe lângă fiul său, om adevărat şi Dumnezeu adevărat, Iisus Hristos”, a afirmat arhiepiscopul Jakubinyi György.

La pelerinajul de Rusaliile Catolice a participat, la fel ca în ultimii ani, şi preşedintele Ungariei, Áder János, alături de soţia sa, Herczegh Anita, precum şi vicepremierul ţării vecine, Semjén Zsolt, toţi trei fiind prezenţi în vizită privată în ţara noastră.

Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc.

Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc are în centru statuia Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană, care anul trecut a împlinit 500 de ani şi care este considerată făcătoare de minuni. Pentru că evenimentul capătă, cu fiecare an, o amploare tot mai mare, autorităţile locale şi reprezentanţii Ordinului Franciscanilor au început demersurile pentru includerea pelerinajului de la Şumuleu-Ciuc pe lista Patrimoniului Imaterial UNESCO. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.