Subprefectul judeţului le-a urat tuturor harghitenilor o sărbătoare demnă şi frumoasă | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 10 decembrie 2023
Home » Societate » Subprefectul judeţului le-a urat tuturor harghitenilor o sărbătoare demnă şi frumoasă
Subprefectul judeţului le-a urat tuturor harghitenilor o sărbătoare demnă şi frumoasă

Subprefectul judeţului le-a urat tuturor harghitenilor o sărbătoare demnă şi frumoasă

La Miercurea Ciuc, duminică, evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României au început la Muzeul „Oltului şi Mureşului Superior”, unde, de la ora 10:00, cei interesaţi au putut vedea Expoziţia foto-documentară Formarea şi activitatea Gărzii Naţionale în zona Trei Scaune, Ciuc şi Odorhei, desemnarea delegaţilor şi participarea la Marea Adunare de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918. O expoziţie realizată în cadrul Programului Naţional Centenarul Marii Uniri şi vernisată la mijlocul lunii noiembrie.

Apoi, de la ora 12:00, pe platoul din centrul municipiului, instituţiile militare şi-au prezentat o mică parte din tehnica din dotare. A fost, din nou, un moment de fericire, în special pentru cei mici, de a ţine în mână o armă, de a urca în unele din autospecialele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau de a îmbrăca echipamentul jandarmilor.

Evenimentele au continuat cu Ceremonialul Militar şi Religios de Comemorare al Eroilor Neamului Românesc, găzduit, ca în fiecare an, de piaţa din faţa Monumentului Ostaşului Necunoscut. A fost momentul în care, ca de fiecare dată, au sosit şi oaspeţii de la Fundaţia „Sf. Sava de la Buzău” şi de la Seminarul Teologic. După ce subprefectul judeţului Harghita, Petres Sandor, însoţit de comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte Miercurea Ciuc, col. Florin Stan, a trecut în revistă garda de onoare şi s-a intonat imnul de stat al României, un sobor de preoţi, în frunte cu PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, a oficiat slujba de pomenire a ostaşilor români.

În continuare, Petres Sandor a citit mesajul prim-ministrului României, Ludovic Orban, cu prilejul Zilei Naţionale a României, iar „în numele Instituţiei Prefectului judeţului Harghita” le-a urat tuturor celor prezenţi la manifestări şi „concetăţenilor din judeţul Harghita, tuturor românilor, o sărbătoare demnă şi frumoasă. La mulţi ani!”.

Un moment foarte aşteptat, în special de cei mici, a fost parada. Militari şi tehnică militară aparţinând instituţiilor de profil au trecut, rând pe rând, prin faţa oficialităţilor şi a celor peste 1500 de oameni prezenţi în centrul municipiului Miercurea Ciuc.

De la ora 17:00, Casa Artelor (fosta Casă de Cultură a Sindicatelor) a găzduit tradiţionalul spectacol organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României – Unire-n cuget şi-n simţiri. Pe scenă au urcat Grupul folcloric Rapsozii Ciucului, Ansamblul Căluşarii din Răşinari-Sibiu, Ansamblul Ardealul din Gherla, Ansamblul Cununa al Casei de Cultură Agnita – Sibiu, interpreţii Dafina Neagu, Ruxanda Covalschi, Virgina Irimuş, Anuţa Nemeş Mânecan, Ovidiu Varian, Dănuţ Ciforac, Teodora Cecilia Costache şi Diana Boţoni.

Retragerea cu torţe a efectivelor militare din Garnizoana Miercurea Ciuc a încheiat seara zilei de 1 Decembrie.

Mulţumiri pentru sprijinul acordat la organizarea manifestărilor

Într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre, Instituţia Prefectului Judeţul Harghita a mulţumit tuturor instituţiilor şi asociaţiilor care au sprijinit organizarea manifestărilor desfăşurate în municipiul Miercurea Ciuc cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României.

„Astfel, mulţumim Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Secţia Română Regiunea 2 Harghita, Asociaţiei Centrul pentru Resurse şi Dezvoltare Durabilă Orizont 2050, Consiliului Judeţean Harghita – Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc şi Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

De asemenea, mulţumim partenerilor: Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni – Muzeului Oltului şi Mureşului Superior Miercurea Ciuc, Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Colegiului Naţional Octavian Goga Miercurea Ciuc, Şcolii Gimnaziale Liviu Rebreanu Miercurea Ciuc, şi nu în ultimul rând: Brigăzii 61 Vânători de Munte General Virgil Bădulescu Miercurea Ciuc, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Oltul Harghita, Penitenciarului Miercurea Ciuc şi tuturor celor care au contribuit la desfăşurarea acestor manifestări.

Mulţumim Asociaţiei Virtus Vivens pentru organizare în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţul Harghita şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita a concursului judeţean Uniţi în cuget şi-n simţiri!, ediţia a V – a şi a Expoziţiei de desen 1918 In memoriam portrete.

Aducem mulţumiri şi Casei de Cultură Casa Artelor din Miercurea Ciuc, pentru sprijinul acordat în organizarea spectacolului festiv în cinstea Zilei Naţionale a României”.

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Dar municipiul Miercurea Ciuc nu are primar sau viceprimar, care să ne reprezinte? Pe buletinul primarului scrie ROMÂNIA, nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.