Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Paradă militară în comune din nordul judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Paradă militară în comune din nordul judeţului
Paradă militară în comune din nordul judeţului

Paradă militară în comune din nordul judeţului

Manifestări au avut loc în Subcetate, Corbu şi Găluţaş, dar şi în celelalte comune cu populaţie majoritară românească

Ziua României şi a românilor a fost sărbătorită şi la Subcetate, vineri, 29 noiembrie, la Căminul Cultural printr-o activitate bogată pregătită de cadrele didactice şi elevii Liceului „Miron Cristea”. Fiecare profesor îndrumător a conturat un moment prin care să arate însemnătatea acestei zile festive, importantă pentru fiecare român. „Marea Unire, aniversată în ziua de 1 Decembrie, este cea mai importantă sărbătoare a românilor de pretutindeni. În această zi, prin efortul oamenilor de rând, al politicienilor, precum şi a unei conjuncturi internaţionale favorabile, Transilvania s-a unit cu patria mamă, România. Astfel, pentru prima dată în istoria românilor, provinciile istorice Transilvania, Muntenia, Moldova, Banat, Crişana, Bucovina şi Basarabia duceau la îndeplinire visul atâtor înaintaşi ai spaţiului românesc, exprimat metaforic prin Unirea în cuget şi simţiri”, spunea profesoara de istorie Anişoara Balog, amintind apoi şi cuvintele marelui om de litere Bogdan P. Haşdeu, care spunea aşa: „Moldova, Transilvania şi Muntenia nu există pe faţa pământului. Există o singură Românie, există un singur corp şi un singur suflet, în care toţi nervii şi toate suspinele vibrează unul către altul”.

A urmat intonarea imnului naţional în interpretarea Corului Intermezzo al liceului, coordonat de prof. Bogdan Pulhac, apoi momentele pregătite de elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, împreună cu profesorii lor. Ei au cântat şi au recitat cu bucurie şi mândrie despre ţara lor. Un moment deosebit a pregătit şi grupul de folk al liceului „Folk în dar”, condus de prof. Daniela Buzilă. (Cosmina Marcela Oltean)

 

A devenit tradiţie ca, de Ziua Naţională a României, corbenii să sărbătorească alături de militari. Aşa a fost şi în acest an când, sâmbătă, cu o zi înainte de 1 Decembrie, în comuna de pe Bistricioara s-a celebrat Marea Unire.

Pe lângă localnici, la manifestări au mai fost prezenţi conducători ai instituţiilor militare, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii publice.

După ce garda de onoare, formată din militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, jandarmi şi lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” Harghita, a prezentat onorul colonelului Florin Stan, comandantul brigăzii, la monumentul ridicat în memoria eroilor din curtea bisericii a fost oficiat ceremonialul religios.

În discursul său, Romeo Ţepeş-Focşa, primarul comunei Corbu, amintea că „visul unităţii noastre naţionale a fost realizat, în urmă cu aproape 101 de ani, prin jertfa pe front a soldaţilor, prin elanul naţional al populaţiei şi prin acţiunea unor oameni politici extraordinari. (…) Marea Unire nu poate fi atribuită doar unui om politic, partid sau Guvern, ea aparţine naţiunii. Însă, adevărul este că, fără jertfa înaintaşilor noştri, fără determinarea şi lupta neobosită a românilor de la 1918, destinul nostru ar fi fost altfel.”

„Noi, cei prezenţi astăzi – continua edilul comunei – suntem aici pentru că iubim România, pentru că ne pasă de ţara aceasta şi pentru că vrem să onorăm lupta şi strădania înaintaşilor noştri!”.

Doi elevi din cadrul liceului din localitate au prezentat un scurt moment artistic, recitând Balada crucii de mesteacăn, de Artur Enăşescu şi Scumpă Ţară Românească, de George Coşbuc.

Manifestările din Corbu s-au încheiat cu depunerea de coroane de către instituţii publice judeţene şi locale.

Arhivă foto

Şi la Gălăuţaş, Ziua Naţională a fost sărbătorită înainte cu o zi pentru că, în premieră, acolo s-a desfăşurat şi o paradă militară. Desfăşurarea evenimentelor a fost aidoma celei de la Corbu.

Radu Ţăran, primarul comunei, amintea în cadrul discursului său că în fiecare an, în Gălăuţaş, această zi deosebită a fost sărbătorită cu sfinţenie. După ce a amintit de momentul de la 1 Decembrie 1918 şi semnificaţia acestuia, primarul comunei a dorit să mulţumească pentru sprijinul în organizarea activităţilor şi prezenţa, în premieră, a gărzii militare, fostului prefect Jean-Adrian Andrei, conducerii, muzicii militare şi militarilor, jandarmilor şi celor din cadrul ISU „Oltul” prezenţi în comună.

În finalul discursului, Radu Ţăran a adresat şi o rugăminte către cei aflaţi la evenimentul din Gălăuţaş: „Oriunde ne-am găsi pe acest pământ, să ne iubim ţara ca şi familia, pentru că ţara noastră România este o familie mai mare, pentru că în decursul istoriei tumultoase au murit sute de mii de români eroi pentru apărarea gliei străbune”.

Arhivă foto

Pagini realizate de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.