Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O ursoaică cu pui a omorât 11 oi din gospodăria unui localnic din Voşlăbeni | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Societate » O ursoaică cu pui a omorât 11 oi din gospodăria unui localnic din Voşlăbeni
O ursoaică cu pui a omorât 11 oi din gospodăria unui localnic din Voşlăbeni

O ursoaică cu pui a omorât 11 oi din gospodăria unui localnic din Voşlăbeni

În urmă cu două nopţi, ursoaica a făcut prăpăd în adăpostul de animale din curtea unui localnic. Omul mai are 16 oi la stână, pe care ciobanul le va coborî de la munte azi-mâine, pentru că a nins, şi nu ştie ce să facă cu ele. Vecinii se tem că, odată ce a prins gustul, ursoaica se va da şi la animalele lor.

Proprietarul a descoperit grozăvia ieri dimineaţă, când s-a dus să-şi hrănească animalele; spre norocul lui, nu a fost acasă peste noapte când ursul i-a intrat în gospodărie. A anunţat primarul, a sunat la Agenţia pentru Protecţia Mediului, a chemat medicul veterinar din comună şi un vânător. După ce a studiat urmele, uşor vizibile în zăpada căzută de cu seară, acesta din urmă avea să-i confirme că este vorba despre o ursoaică cu doi pui, care a cutreierat prin comună şi a încercat să intre şi în alte gospodării.

„Ursoaica a venit peste calea ferată, a mers pe lângă linie, mi-a rupt gardurile, a intrat în curte şi mi-a făcut praf oile; a omorât zece şi una abia mai suflă, trebuie să o tai. Mă gâdesc că luni seara m-am întors de la Alba-Iulia (unde a participat la manifestările de Ziua Naţională a României – n.a.) pe la ora 02:00 şi m-am dus să le dau de mâncare. Dacă mă prindea ursoaica acolo, azi cred că îmi cânta popa”, a povestit proprietarul păgubit, fost primar al localităţii Voşlăbeni.

Vânătorul l-a atenţionat că ursoaica a acoperit cu pământ şi frunze una dintre oile omorâte, semn că se va întoarce.

Medicul veterinar nu a putut ridica animalele moarte, spunând că abia a doua zi va veni o comisie, să analizeze cazul. Între timp, în curtea proprietarului au dat iama câinii şi ciorile, iar mirosul cadavrelor va atrage, cu siguranţă, şi alte animale sălbatice. Iar omul trebuie să găsească o soluţie.

Autorităţile susţin că nu este prima oară când urşii se plimbă pe străzile comunei, nu le ocolesc nici pe cele din centrul localităţii, unde se află, de altfel, şi casa celui păgubit, au intrat în curţi şi vara şi cu atât mai mult acum, când nu mai au mâncare.

„Ne mănâncă urşii, ne mănâncă lupii. Dacă-mi aduce ciobanul celelalte oi de la munte, ce fac, stau şi le păzesc noaptea? Şi au venit la mine, deja, vecinii, speriaţi, că au şi ei animale – cai, vite, porci – şi ce se fac? Unii au zis că au avut noroc cu oile mele, că s-a ospătat ursoaica şi nu a ajuns şi la ei. Vânătorul mi-a spus că nu poate obţine autorizaţie, să împuşte ursoaica, pentru că are pui. Deci, trăim cu animalele sălbatice în curte”, a conchis fostul primar din Voşlăbeni.

El a făcut o serie de fotografii despre măcelul ursoaicei, pe care internţionează să i le trimită şi ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Nu credeți, domnilor ecologiști, că ne aflăm în situația de „legitimă apărare” prevăzută de Codul Penal și că pot împușca atacatorul, adică ursul? De unde să știu eu că animalul respectiv are „acasă” copii? Suntem nebuni, domnilor?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.