Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Studiu de prefezabilitate pentru pârtia de schi din Munţii Călimani | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Economic » Studiu de prefezabilitate pentru pârtia de schi din Munţii Călimani
Studiu de prefezabilitate pentru pârtia de schi din Munţii Călimani

Studiu de prefezabilitate pentru pârtia de schi din Munţii Călimani

Încă de anul trecut am scris despre dorinţa autorităţilor locale din municipiul Topliţa de a amenaja o pârtie de schi şi în Munţii Călimani, pe partea cu judeţul Harghita. Tot în această idee, în vara anului trecut, ADI Călimani-Giurgeu, împreună cu Consiliul Judeţean Harghita, a organizat o întâlnire în Munţii Călimani, unde s-a discutat despre viitorul turistic al zonei. La discuţii au fost prezenţi şi reprezentanţi ai judeţelor Mureş, Suceava, Bistriţa-Năsăud, precum şi promoteri din domeniul turismului şi realizatori de emisiuni TV, respectiv Charlie Ottley şi Cristian Tabără.

Atunci s-a vorbit despre necesitatea realizării unui Plan Urbanistic General al Munţilor Călimani, intenţie lansată de judeţul Harghita, dar la care se pare că nu vor adera şi celelalte trei consilii judeţene. Apoi, s-a adus în discuţie direcţia către care trebuie să se îndrepte turismul din zonă: unul de conservare, cu promovarea valorilor tradiţionale, sau unul de masă, cu realizarea pârtiei de schi în zonă. Din experienţa lor, Charlie Ottley şi Cristian Tabără au susţinut turismul tradiţional, prin care să se pună în valoare obiceiurile şi cultura zonei, inclusiv cea arhitecturală, susţinând şi ideea că o investiţie în realizarea unei pârtii de schi de la zero este mult prea costisitoare, iar schimbările climatice din ultima vreme nu garantează un succes.

La mai bine de un an de la acele discuţii, municipalitatea topliţeană face şi primele demersuri în realizarea acestei pârtii. Consilierul local Andrei Vodă a postat pe pagina sa de Facebook că începe realizarea studiului de prefezabilitate privind această investiţie.

„Alături de domnii: Petre Popa, inginer proiectant şi director al companiei Transcablu; Dumitru Olariu, primar al municipiului Topliţa; Ciprian Rugină, administrator public al municipiului Topliţa; Iulian Paul Gingean, preşedinte Asociaţia Salvamont Topliţa, şi Tibi Koloszi, topograf; ne-am deplasat pe teren, în Munţii Călimani, pentru a porni demersurile necesare întocmirii unui studiu de prefezabilitate pentru o pârtie de schi în Topliţa. În bugetul pentru anul 2021 este prevăzut SPF-ul, o bornă primordială a unui proiect pe termen lung care poate aduce beneficii pentru comunitate”, scria, sâmbătă, Andrei Vodă pe reţeaua de socializare.

În ceea ce priveşte unele amănunte ce ţin de această investiţie – unde se va amenaja pârtia, ce lungime va avea, ce nivel de dificultate – autorul postării precizează că ele se vor cunoaşte doar după realizarea studiului de prefezabilitate şi a celui de fezabilitate.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.