Staţiunea Băile Tuşnad nu mai pare să fie atractivă pentru urşi | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 3 octombrie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Staţiunea Băile Tuşnad nu mai pare să fie atractivă pentru urşi
Staţiunea Băile Tuşnad nu mai pare să fie atractivă pentru urşi

Staţiunea Băile Tuşnad nu mai pare să fie atractivă pentru urşi

  • Măsurile luate de autorităţile locale şi de specialişti au dus la reducerea semnificativă a numărului mesajelor Ro-Alert, în ultimul an nefiind înregistrate pagube produse de animalele sălbatice

Urşii şi-au făcut simţită prezenţa din ce în ce mai rar în ultima perioadă în staţiunea Băile Tuşnad, măsurile luate de autorităţile locale dovedindu-se a fi eficiente. Dacă în anul 2021 în localitatea harghiteană au fost înregistrate 41 de cazuri în care urşii au provocat pagube şi au fost emise 149 de mesaje Ro-Alert, în 2022 nu a fost consemnată nicio situaţie în care aceştia să fi produs stricăciuni sau să fi ucis animale domestice, iar numărul avertizărilor trimise pe telefoanele mobile a scăzut la 57. Pagube provocate de aceste animale sălbatice nu au fost anunţate nici anul acesta, iar din ianuarie şi până în prezent au fost efectuate doar 2 apeluri la 112 prin care a fost semnalată însă prezenţa aceluiaşi urs, la marginea pădurii, lângă un tomberon aflat în apropierea terenului de fotbal. Biologul Imecs István din cadrul organizaţiei GeoEcologice Accent din Băile Tuşnad a declarat publicaţiei noastre că, la începutul anului 2021, a fost creat un grup de lucru pentru soluţionarea problemelor legate de urşi la nivel local. Membrii acestui grup de lucru au identificat şi curăţat mai multe spaţii din staţiune care fuseseră abandonate şi unde urşii obişnuiau să se adăpostească.

„Erau multe zone verzi în oraş care au fost abandonate, le-am curăţat, iar aceasta a fost o măsură foarte importantă pentru că în cazul în care ursul nu îşi găseşte un adăpost, nu rămâne în oraş peste noapte. Până acum aceasta a fost experienţa noastră, ursul a rămas în mai multe zone din oraş chiar şi în cursul zilei. Am curăţat o mare parte din oraş, am început proiectul nostru şi am derulate acţiuni de conştientizare a populaţiei în legătură cu problemele existente. Mai mult decât atât, a fost foarte importantă apariţia în vara anului 2021 a ordinului prin care se poate interveni în intravilan, iar Băile Tuşnad a fost prima localitate din ţară în care am intervenit. Am îndepărtat o ursoaică cu trei pui, care a făcut foarte multe pagube. Datorită intervenţiei, numărul pagubelor a scăzut, dar mult mai important a fost faptul că am reuşit să înţelegem că trebuie să avem o monitorizare constantă, pentru că în momentul acela aveam aproape 12 urşi în oraş în fiecare zi, dar pagubele, în proporţie de 90%, au fost cauzate de o ursoaică cu trei pui. Deci e foarte important să ştim care sunt acele exemplare care cauzează probleme şi să le îndepărtăm la timp din localitate, pentru că astfel putem să reducem drastic numărul pagubelor şi a alertelor Ro-Alert, fără a interveni asupra tuturor exemplarelor. Deci, este foarte important de ştiut că Băile Tuşnad doreşte să fie un oraş sigur în ceea ce priveşte urşi, dar nu unul fără urşi. Mesajul nostru nu este să dispară urşii, ci să avem o convieţuire şi măsuri prin care să putem îmbunătăţi cumva viaţa de zi cu zi a localnicilor”, a afirmat Imecs István. Acesta a precizat că montarea de garduri electrice, instalarea de containere speciale pentru deşeuri, dar şi tăierea pomilor fructiferi au fost măsuri care au contribuit semnificativ la reducerea numărului cazurilor în care urşii au provocat pagube în oraş.

„Am identificat foarte mulţi pomi fructiferi pe care i-am îndepărtat după ce în toamna anului 2021 am constatat că foarte mulţi urşi au venit în zona lor doar pentru a se hrăni, într-o perioadă scurtă de doar 2-3 săptămâni. Sigur, în prezent obiectivul la nivelul oraşului este să plantăm arbori pe care nu apar fructe. Asta nu înseamnă că vrem să eradicăm zonele verzi, ci vrem să plantăm arbori care nu dau fructe, iniţiativa fiind parte a procesului de schimbare a mentalităţii şi la nivel de primărie, care ne este parteneră în tot ceea ce facem. Având în vedere înţelegerea manifestată de primărie, pur şi simplu avem ocazia de a interveni şi de a pune în practică măsuri necesare, pentru că există o deschidere spre ştiinţă, spre tehnologie, spre discuţii şi parteneriate. Practic, festivalul din anul trecut a deschis drumul discuţiilor cu WWF (Fondul Mondial pentru Natură), cu care am reuşit să lansăm o campanie de strângere de fonduri şi iată că acum, în primăvara anului 2023, deja începem primul proiect împreună cu această organizaţie”, a mai spus Imecs István.

Potrivit afirmaţiilor sale, chiar dacă mai sunt urşi în pădurile din împrejurimile oraşului Băile Tuşnad, anul acesta nu au fost semnalate probleme deosebite din cauza lor.

„Da, mai sunt uşi, au fost prezenţe semnalate şi în aplicaţia noastră chiar din februarie. Sunt în momentul de faţă câteva exemplare care frecventează rar oraşul. Nu putem spune că am avut pagube anul acesta şi nici multe RO-Alerturi. Problema este că, din păcate, foarte mulţi care trec prin oraş cu maşina şi observă un animal sălbatic sună imediat la 112. Asta e o problemă foarte mare, pentru că tendinţa de a suna la 112 doar pe baza unei observări dintr-o maşină aflată pe drum nu este sănătoasă. Trebuie să ne gândim şi la localnici, dar şi la turişti. Dacă cineva sună la 112, practic tot oraşul este alertat, pentru că avem un oraş foarte mic şi am dori să evităm aceste apeluri inutile. Deci, dacă cineva observă urşi dintr-o maşină, nu e nevoie să sune la 112. În interiorul oraşului nu am avut pagube anul acesta şi nu am avut interacţiuni nedorite între urşi cu localnici şi nici cu turişti. Monitorizăm exemplarele, ştim care dintre acestea frecventează oraşul şi în cazul în care trec peste o anumită linie, echipa de intervenţie este pregătită şi va interveni în mod sigur”, a menţionat biologul din Băile Tuşnad.

Organizaţia GeoEcologică Accent a organizat anul trecut, cu ajutorul unor parteneri, un festival şi o conferinţă care au avut în prim plan convieţuirea om-urs, dar a dezvoltat şi o aplicaţie pentru telefonul mobil prin intermediul căreia pot fi accesate, dar şi transmise informaţii şi fotografii legate de prezenţa animalelor sălbatice în zona oraşului Băile Tuşnad.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.