Centrul de Sănătate Vlăhiţa beneficiază, începând de ieri, de un aparat de rezonanţă magnetică | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Sănătate » Centrul de Sănătate Vlăhiţa beneficiază, începând de ieri, de un aparat de rezonanţă magnetică
Centrul de Sănătate Vlăhiţa beneficiază, începând de ieri, de un aparat de rezonanţă magnetică

Centrul de Sănătate Vlăhiţa beneficiază, începând de ieri, de un aparat de rezonanţă magnetică

  • Noua metodă de examinare imagistică va fi de un real folos pacienţilor din Zona Homoroadelor, în special persoanelor vârstnice care nu se pot deplasa la spitalele din Ciuc şi Odorhei

Joi, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, a managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc şi a mai multor medici specialişti care deservesc Centrul de Sănătate Vlăhiţa, a fost predat un aparat de analiză cu rezonanţă magnetică (RMN) de mici dimensiuni, care va identifica anomaliile la nivelul membrelor.

Aparatul RMN predat joi a fost achiziţionat în urmă cu mai mulţi ani de către Consiliul Judeţean Harghita, printr-un proiect cu fonduri europene şi a funcţionat până recent la Spitalul Judeţean de Urgenţă, în paralel cu RMN-ul modern de mari dimensiuni.

„Înainte de predarea aparatului RMN Centrului de la Vlăhiţa au fost obţinute autorizaţiile necesare, aşa încât în scurt timp va putea fi pus în funcţiune. Vom continua dezvoltarea centrului de la Vlăhiţa, care rămâne o preocupare constantă a Consiliului Judeţean”, a arătat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

La Centrul de Sănătate Vlăhiţa se oferă servicii de ambulatoriu asigurate periodic – săptămânal, la două săptămâni sau lunar – în mai multe specialităţi „de medicină internă, de psihiatrie, chirurgie, dermatologie, urologie, fizioterapie, neurologie şi ortopedie, servicii de laborator, colectarea de probe biologice şi screening mamar cu ajutorul mamografului care a fost predat în 2020”, a precizat dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc.

Beneficiile acestora, dar şi serviciile de imagistică prin rezonanţă magnetică ce vor fi oferite de Centrul de Sănătate Vlăhiţa sunt incontestabile, în condiţiile în care majoritatea pacienţilor sunt persoane vârstnice, care ar fi ajuns foarte greu la spitalul din Miercurea-Ciuc sau la cel din Odorheiu Secuiesc.

Potrivit dr. Konrád Judit, noua dotare – aparatul RMN – „se află pe mâini bune” şi va oferi servicii medicale de calitate celor din regiune.

„Acest lucru va ajuta spitalul judeţean, dar va fi de un real folos locuitorilor regiunii. Anterior, ne-am consultat cu medicii de familie, care au centrul de permanenţă la Centrul de Sănătate, dacă vor fi suficiente persoane care vor apela la aceste servicii medicale şi acum putem spune că doar în primele cinci luni ale anului curent s-au prezentat peste 500 de pacienţi. De acum încolo, serviciile oferite vor fi completate şi de servicii paraclinice – se vor efectua recoltări de probe – deocamdată contra-cost, dar şi pentru cei care vin cu trimitere de la medicul de familie”, a precizat managerul SJU Harghita.

„Suntem bucuroşi, pentru că în 2008, când am preluat mandatul, întrebarea era dacă închidem sau nu acest Centru şi faptul că nu am făcut acest lucru s-a dovedit o decizie înţeleaptă şi benefică, pentru că această extensie a SJU poate să contracteze atâtea servicii încât să nu fie o povară pentru SJU, ci să aibă o activitate de sine stătătoare şi vom continua în această direcţie”, a concluzionat Borboly Csaba.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.