Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Specialiştii APIA controlează 14.000 de parcele ale fermierilor care au solicitat subvenţii | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Specialiştii APIA controlează 14.000 de parcele ale fermierilor care au solicitat subvenţii
Specialiştii APIA controlează 14.000 de parcele ale fermierilor care au solicitat subvenţii

Specialiştii APIA controlează 14.000 de parcele ale fermierilor care au solicitat subvenţii

Specialiştii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Harghita controlează un număr de 14.000 de parcele ale fermierilor care au solicitat subvenţie, pentru a vedea dacă realităţile din teren corespund cu informaţiile care se regăsesc în cererea de acordare a ajutorului de la UE şi dacă sunt respectate angajamentele luate de aceştia.

Directorul APIA Harghita, Haschi András, a declarat că este cea mai importantă activitate a instituţiei din această perioadă şi, în pofida numărului mic de angajaţi, controlul va fi finalizat până în 30 septembrie. Controalele specialiştilor APIA sunt extrem de complexe şi diferă de la fermier la fermier, în funcţie de solicitările de subvenţie pe care le-au depus.

„Practic, echipele de control merg pe teren, verifică mărimea suprafeţei, dacă fermierul a respectat condiţiile agricole şi de mediu, dacă a respectat angajamentele pentru care a semnat ca să primească diferitele subvenţii. Fiecare subvenţie are condiţii aparte, deci aceste controale sunt extrem de complexe, diferă de la fermier la fermier. (…) Verificăm inclusiv, să spunem aşa, groapa de gunoi, adică cum este depozitat gunoiul de grajd, dacă acesta este în apropierea apelor, diverse lucruri care ţin de problemele ecologice”, a explicat Haschi András.

Potrivit sursei citate, s-au finalizat peste 60 la sută dintre controale şi nu s-au identificat probleme deosebite, fiind semnalate cu deosebire aspecte influenţate de vremea capricioasă din acest an.

„Problemele sunt aceleaşi, desigur, acum, având în vedere condiţiile meteorologice, totul este altfel ca în anii anteriori, păşunatul s-a efectuat destul de greu, s-a cosit mult mai târziu ca în anii precedenţi, nu putem să spunem că terenurile sunt atât de frumoase ca în anii precedenţi, dar asta este agricultura, este imprevizibilă”, a precizat şeful APIA Harghita.

Acesta şi-a exprimat convingerea că specialiştii instituţiei pe care o conduce vor finaliza la timp controalele în teren, de care depinde plata avansului subvenţiei către fermieri.

„Cred că facem faţă acestor controale, în sensul că vom termina la timp, pentru că de aceste controale depinde, în primul rând, avansul pe care fermierii trebuie să-l primească în jurul datei de 15 octombrie. (…) Mai mult ca sigur fermierii vor primi un avans deoarece condiţiile meteorologice extreme din acest an le-au creat probleme financiare tuturor şi tot acest avans depinde de controlul pe care noi trebuie să-l finalizăm la data de 30 septembrie. (…) E adevărat că numărul de parcele (n.r. – de controlat) este la jumătate faţă de cel de anul trecut, distribuţia parcelelor s-a făcut mult mai bine, toate judeţele au primit destul de mult de controlat, dar oricum este mult peste capacitatea noastră de muncă, lucrăm şi sâmbătă şi duminică, este o perioadă în care angajaţii care se ocupă de controlul pe teren sunt aproape non-stop la serviciu”, a conchis Haschi András.

Un număr de 26.500 de fermieri harghiteni au depus în acest an cereri de subvenţie la APIA, pentru o suprafaţă de 180.000 de hectare. (Lia Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.