Spaţiul unde se află ştrandul de la Băile Miercurea va fi reamenajat | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 8 august 2022
Home » Societate » Spaţiul unde se află ştrandul de la Băile Miercurea va fi reamenajat
Spaţiul unde se află ştrandul de la Băile Miercurea va fi reamenajat

Spaţiul unde se află ştrandul de la Băile Miercurea va fi reamenajat

Zona va primi un aspect total schimbat, vor fi amenajate poteci tematice, un turn de observaţie, terenuri de sport şi piste de biciclete

Proiectul este aproape finalizat, în aprilie se speră să demareze procedura de achiziţie publică, iar la sfârşitul lui 2021 lucrările să fie terminate

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc joi, Ráduly Róbert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc, preciza faptul că s-a semnat un contract de finanţare pentru un proiect care vizează reabilitarea terenului pe care se află, parţial, ştrandul de la Băile Miercurea Ciuc şi terenul din imediata vecinătate, în prezent aflat în stare avansată de degradare.

Valoarea proiectului este de 7,28 milioane de lei, din care aproape 6,2 milioane de lei constituie finanţarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană şi bugetul de stat. Edilul spunea că până la sfârşitul lunii martie se va finaliza proiectul, astfel că se speră ca în aprilie să demareze procedura de achiziţie publică. Şi cum pentru această lucrare este nevoie de un constructor specializat pe zona verde, domeniu în care nu se desfăşoară multe lucrări, cum e cazul reabilitării clădirilor, există argumentele ca proiectul să meargă mai departe. Astfel, lucrarea ar trebui să fie finalizată undeva la sfârşitul anului viitor.

Prezentând viitoarea înfăţişare a zonei, proiectantul Lukács Péter preciza faptul că se va reamenaja o suprafaţă de peste 19 mii de metri pătraţi adiacentă ştrandului, zona verde care va lua naştere urmând a fi una pentru recreere, sport, divertisment şi învăţământ.

Proiectul a fost gândit cu amenajarea unei piste de biciclete care să pornească din apropierea pasajului de la calea ferată, de-a lungul străzii Băilor, şi care să faciliteze accesul locuitorilor.

În modul de reamenajare a zonei a stat şi dorinţa de revitalizare a arealului natural al râului Olt, caracteristic bazinului Ciuc, şi de a prezenta flora şi fauna de acolo. Astfel, vor fi amenajate poteci tematice pe care se va putea trece şi vedea flora caracteristică unei depresiuni mlăştinoase. Zona va fi delimitată de suprafaţa destinată recreerii printr-un „val de pământ” – o insulă verde. Pe aceasta se va realiza o pistă de alergare, iar interiorul insulei va fi un teren de fotbal, un teren de tenis cu piciorul, un perete de alpinism, dar şi o zonă de free riding pentru pasionaţii de ciclism. De asemenea, în zonă va fi amenajat şi un areal care va putea găzdui evenimente de genul concertelor. Tot aici va fi ridicat un turn care va oferi privelişte asupra depresiuni.

XXX

Ráduly Róbert Kálmán spunea că se doreşte ca în viitor să se interconecteze această zonă de recreere cu cea de la ştrand. Însă se vrea ca zona de ştrand să fie reconstruită de către sectorul privat şi nu de administraţie. În susţinerea acestei idei a adus exemplul de la Băile Jigodin. Acolo, pe vremea când municipalitatea administra băile termale, acestea funcţionau două luni pe an; acum, când investiţia este privată, funcţionează aproape tot timpul anului.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.