Bugetul Consiliului Judeţean, de peste 100 de milioane de euro, mai mic cu aproape 8,5% decât anul trecut | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Economic » Bugetul Consiliului Judeţean, de peste 100 de milioane de euro, mai mic cu aproape 8,5% decât anul trecut
Bugetul Consiliului Judeţean, de peste 100 de milioane de euro, mai mic cu aproape 8,5% decât anul trecut

Bugetul Consiliului Judeţean, de peste 100 de milioane de euro, mai mic cu aproape 8,5% decât anul trecut

„Chiar dacă avem un minus de 40 de milioane de lei, începem anul cu optimism, avem planuri ambiţioase şi vom continua proiectele pregătite în anii anteriori”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Bugetul judeţului aprobat miercuri în şedinţă ordinară însumează 472 milioane de lei, adică peste 100 de milioane de euro, din care 100 de milioane de lei vor fi alocate investiţiilor. Vestea „proastă”, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), este că în acest an judeţul Harghita va fi un întreg şantier. „Vom continua investiţiile începute în infrastructura rutieră, în domeniul sănătăţii, al turismului, al educaţiei speciale, pentru servicii culturale”, a precizat Borboly Csaba.

Potrivit şefului autorităţii publice judeţene, prin aceste investiţii de anvergură judeţul ar urma să devină unul „mai sigur”. „Ne dorim ca Harghita să fie judeţul în care siguranţa cetăţeanului să fie pe primul loc, unde domeniul antreprenorial şi familiile ocupă un rol important, un judeţ pe care fiecare locuitor să îl considere un cămin şi un loc al bunăstării”, a continuat preşedintele CJ Harghita.

Şi pentru că se doreşte ca Harghita să fie şi un judeţ „sănătos”, vor continua demersurile care au ca scop dezvoltarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, asigurarea dotărilor medicale „de înaltă calitate” şi atragerea de specialişti bine pregătiţi. Cum mişcarea este, la rându-i, un factor important în menţinerea sănătăţii, au fost mărite şi sumele alocate pentru activităţile sportive, pentru activităţile în natură, urmând să fie promovat în continuare turismul activ.

În stabilirea bugetului judeţean, un domeniu prioritar îl reprezintă protejarea mediului înconjurător, urmând să fie susţinute activităţile care să îi asigure Harghitei statutul de „judeţ verde”, pregătit să facă faţă şi să găsească răspunsurile corecte şi concrete la provocările generate de schimbările climatice. Printre primele iniţiativele în această direcţie se regăsesc împădurirea a 100 de hectare de teren degradat, scăderea cantităţii de deşeuri şi reducerea semnificativă a utilizării hârtiei la Consiliul Judeţean Harghita. „Dorim să devenim un judeţ verde, unde natura şi omul nu sunt separate, ci se ajută unul pe celălalt. Eu cred că biodiversitatea pe care o avem în Harghita, peisajul care ne înconjoară merită să fie ocrotite, dar să fie ocrotite în aşa fel încât să avem o dezvoltare sustenabilă în judeţ. Şi de aceea încercăm să lansăm mai multe proiecte, care pot fi preluate şi de alte unităţi administrativ-teritoriale sau chiar instituţii şi ONG-uri, (…) vom avea campanii de conştientizare şi de educare. Vrem ca hârtia să dispară din birocraţia noastră şi acolo unde se poate, şi legea nu ne obligă, vom renunţa la folosirea hârtiei, vom lucra digital şi cu consilierii, dar şi în cadrul CJ Harghita. Obiectivul propus pentru acest an este să înjumătăţim consumul de hârtie”, a detaliat Borboly.

Un alt obiectiv asupra căruia se vor concentra eforturile consiliului judeţean în acest an este dezvoltarea comunităţilor, astfel încât, prin programele lansate de CJ, „să fie asigurată bunăstarea fiecărui locuitor al judeţului”.

„Deci, bugetul nostru este unul ambiţios, ne-am pregătit pentru proiecte europene, vom fi primul judeţ pe ţară la sumele pe care le vom câştiga din fonduri europene pe cap de locuitor, pentru că avem foarte multe proiecte pregătite, care şi mâine sau poimâine pot fi depuse. Am spus-o şi o repet, noi vom fi unii dintre câştigătorii perioadei următoare a programului multianual al UE”, a conchis preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.