Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şomeri şi nu numai, în total 820 de persoane, au „concurat” pentru ocuparea unui loc de muncă din cele oferite la bursa generală | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Şomeri şi nu numai, în total 820 de persoane, au „concurat” pentru ocuparea unui loc de muncă din cele oferite la bursa generală
Şomeri şi nu numai, în total 820 de persoane, au „concurat” pentru ocuparea unui loc de muncă din cele oferite la bursa generală

Şomeri şi nu numai, în total 820 de persoane, au „concurat” pentru ocuparea unui loc de muncă din cele oferite la bursa generală

Interesul a fost mare, nu la fel a fost şi rezultatul

 

În ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute, în municipiile Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc şi Gheorgheni a avut loc, concomitent, bursa generală a locurilor de muncă organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita. Au participat în total 61 de angajatori (25 la Miercurea-Ciuc, 21 la Odorheiu-secuiesc şi 15 la Gheorgheni) cu o ofertă totală de 365 locuri de muncă vacante (138 la Miercurea-Ciuc, 160 la Odorheiu-Secuiesc şi 67 la Gheorgheni). În total au fost 820 de persoane (470 la Miercurea-Ciuc, 200 la Odorheiu-Secuiesc şi 150 la Gheorgheni) în căutarea unui loc de muncă. Pentru că numărul persoanelor în căutarea unui loc de muncă la bursa din Miercurea-Ciuc mi s-a părut însemnat şi pentru că am constatat câteva noutăţi în organizarea şi desfăşurarea bursei, l-am invitat pe directorul executiv al AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, să ne spună mai multe despre aceste chestiuni, mai ales în ceea ce-i priveşte pe şomeri.

– Au fost invitaţi – spunea directorul – la această bursă generală 650 de şomeri care, cât de cât, ca şi pregătire şi experienţă profesională corespundeau criteriilor emise de către angajatori. Acestor 650 de şomeri le-am pregătit, noi, agenţia, CV-ul cu care ei să se prezinte în faţa angajatorilor, iar speranţa noastră este aceea ca să fie ocupate cât mai multe locuri de muncă, în decurs de o lună, o lună şi jumătate după data la care a avut loc bursa.

– Pentru că am stat printre oamenii ce aşteptau deschiderea bursei, pot să vă spun că am auzit ceea ce se vorbea în jur, spre exemplu, bărbaţii, vorbind între ei, sperau să prindă un loc de muncă în construcţii sau orice, numai să găsească ceva. Ce şanse au aceştia, câte firme de construcţii sunt prezente?

– O singură firmă este prezentă, dar asta deoarece constructorii s-au reangajat datorită încălzirii climei mult mai devreme, în lunile februarie, martie s-au reangajat marea majoritate a constructorilor. Dacă cei prezenţi la bursă vor un loc vacant în construcţii, dacă au cunoştinţe profesionale ca tâmplar pot foarte bine să lucreze ca dulgher, dacă se pricep cât de cât la lucrul cu lemnul au şanse să fie angajaţi, iar dacă nu sunt locuri de muncă în domeniul lor nu înseamnă că nu-şi pot schimba domeniul şi să se angajeze în domenii înrudite.

– Observ o nouă abordare în desfăşurarea bursei, spuneţi-mi mai multe…

– În afară de aspectul cu CV-ul, am încercat să facem ca discuţiile şomer-angajator să se desfăşoare la acelaşi nivel, adică şi şomerul să stea pe scaun în faţa angajatorului, să nu existe o situaţie de inferioritate şi, pe de altă parte, am încercat să permitem accesul şomerilor ţintit pe domeniul de activitate care îi interesează şi într-un număr limitat concomitent, pentru a nu se forma îmbulzeală care să ducă la o anumită lipsă a confidenţialităţii discuţiilor sau chiar unii să nu ajungă în faţa angajatorului datorită îmbulzelii.

– A fost greu să aduceţi atât de mulţi angajatori la bursă?

– Cu trei zile în urmă, la Miercurea-Ciuc, spre exemplu, se anunţaseră doar 11 angajatori, iar acum avem 25, practic în ultimele zile s-au prezentat mai mult de jumătate dintre angajatori, lucru normal de altfel, doar angajatorii care au probleme în a-şi recruta salariaţii au depus ofertele din timp, iar în rest nimeni nu ţine un loc de muncă vacant trei săptămâni şi asta este situaţia normală.

– Care vă sunt aşteptările?

– Eu aş fi mulţumit dacă din aceste 365 locuri de muncă vacante oferite vor fi ocupate de 130-140 de şomeri, de oameni care au venit la această bursă.

Iată şi rezultatele bursei generale a locurilor de muncă ce a avut loc vineri, 25 aprilie 2014: Din totalul participanţilor o singură persoană a fost încadrată în muncă pe loc, în funcţia de operator calculator; 122 participanţi (58 în Miercurea-Ciuc, 40 în Odorheiu-Secuiesc, 24 în Gheorgheni) au fost selectaţi pentru un interviu suplimentar sau probă de lucru la sediul firmelor pentru ofertele cărora au optat.

Se impune precizarea că meseriile în care s-au oferit locuri de muncă au fost diverse, predominând cele în domeniul serviciilor, comerţ, confecţii, dar au existat şi locuri de muncă pentru persoane calificate în meserii din domeniul prelucrării lemnului, maselor plastice şi industria alimentară.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.